• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Cuma Hutbesi: TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI VE SOSYAL MEDYA AHLAKI.

Cuma Hutbesi: TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI VE SOSYAL MEDYA AHLAKI.

16-01-2020
Medyaparis Haber Merkezi




TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI VE SOSYAL MEDYA AHLAKI

Muhterem Müslümanlar!

Yüce dinimiz İslam’ın ana gayesi, yeryüzünün en şerefli varlığı olarak yaratılan insanın can, mal, akıl, ırz ve inancını korumaktır. İslam, bu beş temel değeri dokunulmaz kabul eder. Hangi sebeple olursa olsun bu değerlerin zarar görmesine rıza göstermez. Hayatın bütünü için geçerli olan bu durum teknolojiyi kullanırken de, internet ve sanal âlemde gezinirken de aynıdır.

Aziz Müminler!

Teknolojiyi dinin güzel saydığı, ahlakın onayladığı ve akl-ı selimin doğru bulduğu şekilde kullanmak mümince bir duruşun gereğidir. Bu alanı amaçsız, verimsiz ve kontrolsüz bir mecra olarak görmek ise İslam’ın korunmasını emrettiği beş temel değeri ihlal etme anlamı taşır. Zira teknolojinin bilinçsiz kullanımı, kişinin sağlığını tehdit ederek canına, maddi kayba uğramasına neden olarak malına zarar vermektedir. Gayr-i ahlâkî yönelimlerle iffetini, aşırı ve sapkın ideolojilerle inancını zedelemektedir. Düşünme ve idrak etme kabiliyetini bozmakta, akli melekelerini zayıflatmaktadır.

Kıymetli Müslümanlar!

Allah’ın verdiği aklı ve hammaddeyi kullanarak teknoloji üreten insan, bunu iyilik yolunda kullanmakla sorumludur. Eğer teknolojiyi kullanarak helal kazancın yerine kumara, tasarrufun yerine israfa, iffetin yerine ahlaksızlığa, merhametin yerine şiddete yöneliyorsa, büyük bir yanlışın içerisindedir. Kendi eliyle fesadı yaygınlaştırıyor, geleceğini tehlikeye atıyor demektir. Diğer yandan telefon, televizyon ya da bilgisayar ekranının önünde vaktini heba ediyorsa, kendisine, ailesine ve Rabbine karşı vebal altına girmektedir. Maalesef aynı çatı altında ama birbirinden habersiz yaşayan ailelerin sayısı her geçen gün artıyor. İnsanoğluna zaman kazandırması gereken teknoloji, günümüzde zaman kaybetmenin ve vakit öldürmenin en aldatıcı tuzağı haline geldi. Hâlbuki Peygamber Efendimiz (s.a.s) bu hususta bizleri şöyle uyarmaktadır: “İki nimet vardır ki insanların çoğu onları değerlendirme hususunda aldanmıştır: Sağlık ve boş vakit.”[1]

 

Değerli Müminler!

Hepimizin hayatında yerini alan internet ve sosyal medya, başıboş, ilkesiz ve sorumsuz bir alan olmamalıdır. Müslümana yakışan daima sorumluluk bilinciyle hareket etmek, Rabbinin koyduğu sınırlara uymaktır. Her durumda gerçeğin ve doğrunun yanında yer almaktır. Unutmayalım ki normal hayatta olduğu gibi internet ve sosyal medyada da insanların haklarını ve özel hayatlarını ihlal etmek haramdır. Mahremiyete saygı göstermeyen her adım Kur’ân’ın, “Birbirinizin kusurlarını ve mahremini araştırmayın.”[2] emri ile çelişir. Günlük hayatta yalan söylemek, insanları karalamak, iftira atmak nasıl günahsa, yayın dünyasında ve sosyal medyada da aynı şekilde günahtır. Âlemlerin rabbi olan Allah, sanal âlemde de bizleri görmektedir. Oradaki söz ve davranışlarımızdan da bizi hesaba çekecektir.  Hutbeme başlarken okuduğum ayet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyurmaktadır: “Hakkında kesin bilgi sahibi olmadığın şeyin peşine düşme. Çünkü kulak, göz ve kalp, bunların hepsi ondan sorumludur.”[3]

Aziz Müslümanlar!

Bugün bizler için teknolojiden tamamen uzak bir hayat sürmek elbette mümkün değildir. Zaten İslam’ın da böyle bir talebi yoktur. Ancak teknolojiyi helal-haram hassasiyeti taşıyarak, ahlaki ilkeleri koruyarak, insan hak ve özgürlüklerini ihlal etmeden kullanmak öncelikli sorumluluğumuzdur. Böylece vaktimizi daha verimli ve emeğimizi daha anlamlı hale getirebiliriz. Yeryüzünü iyilikten ve huzurdan yana imar edebiliriz. Yeter ki her nimet gibi teknolojiyi de Cenâb-ı Hakk’ın koyduğu ölçü ve sınırlara riayet ederek kullanalım.

Kıymetli Müminler!

Hutbemi bitirirken önemli bir hususu sizlerle paylaşmak istiyorum. Malumunuz ilk ve orta dereceli okullarımız bugün yarıyıl tatiline giriyor. Başkanlığımız, yarıyıl tatilinde yavrularımızın ibadet alışkanlığını pekiştirmek için tüm camilerimizde “Camiyi Seviyoruz, Namazla Buluşuyoruz” şiarıyla bir program uygulayacaktır. Bu vesileyle çocuklarımızı ve gençlerimizi aileleriyle birlikte camilerimize bekliyoruz. Başta velilerimiz olmak üzere bütün cemaatimizin bu konuda duyarlı davranacağına inanıyoruz. Rabbim bizlere göz aydınlığımız olacak nesiller ihsan eylesin ve bizi muttakilere önder kılsın!



[1] Buhârî, Rikâk, 1.

[2] Hucurât, 49/12.

[3] İsrâ, 17/36.

________________________

Francais ; Ferhat ARSLAN



L’addiction aux nouvelles technologies et le bon comportement dans les réseaux sociaux

Chers Musulmans !

L’objectif de notre noble religion l’Islam est de protéger la vie, les biens, l’intelligence, l’honneur et la croyance de l’être humain qui a été créé comme la créature la plus honorable de la surface de la terre. L’Islam considére comme intouchable ces 5 valeurs fondamentales et quelqu’en soit les raisons, l’Islam n’agrée pas qu’il soit nuit à ces valeurs. Cet état des choses qui est valable pour tous les aspects de la vie est également valable lors de l’utilisation de la technologie, notamment sur internet et dans les réseaux sociaux.

Nobles Croyants !

Il est du devoir du croyant d’utiliser la technologie conformément à ce que la religion trouve beau, à ce que le bon comportement approuve et à ce que le bon sens trouve juste. Considérer la technologie comme un domaine sans objectif, sans rendement et sans contrôle, revient à nuire aux 5 valeurs que l’Islam ordonne de protéger. Car, l’utilisation inconsciente de la technologie, revient à nuire à la vie de l’individu en menaçant sa santé, cela revient à nuire à ses biens en causant des pertes matérielles. Cela revient également à nuire à sa foi par les tendances non conformes au noble comportement, par les orientations déshonorables et par les idéologies extremistes et déviantes. Cela revient enfin, à affaiblir l’intelligence par le dérangement des capacités de réflexion et de compréhension.

Valeureux Musulmans !

L’être humain qui créé la technologie en utilisant l”intelligence et la matière brute donnée par Allah (azza wa jal), est responsable de l’utiliser dans la voie du bien. S’il utilise la technologie pour les jeux de hasard au lieu des gains licites, pour le gaspillage au lieu de la consommation équilibrée, pour les mauvais comportements au lieu de l’honneur et enfin pour la violence au lieu de la compassion, alors l’être humain est dans l’erreur manifeste. Cela signifie qu’il propage le désordre de ses propres mains et qu’il met en danger son avenir. D’un autre coté, s’il gaspille son temps devant son téléphone, sa télévision ou devant l’ordinateur, il prend une lourde responsabilité vis à vis de lui même, de sa famille et de Son Seigneur (azza wa jal). Malheureusement, le nombre de famille qui vive sous le même toit mais qui sont totalement déconnecté les uns des autres augmente tous les jours. La technologie qui devait normalement faire gagner du temps à l’être humain est devenu le piège le plus trompeur qui fait perdre du temps ou qui tue le temps. Alors que Notre Prophète (sav) nous a avertit sur ce sujet en disant “Il y a 2 bienfaits sur lesquels la plupart des êtres humains se trompent : la santé et le temps libre”.

Chers Croyants !

Internet et les réseaux sociaux qui ont tout 2 pris place dans nos vies ne doivent pas être un domaine sans principes et sans responsabilité. Ce qui sied au musulman, c’est de toujours se comporter avec la conscience de responsabilité, de se conformer aux limites posées par Son Seigneur (swt) et d’être du côté de la réalité et de la droiture. N’oublions pas que comme dans la vie normale, sur internet et sur les réseaux sociaux, il est haram de nuire aux droits des individus ainsi qu’à leur vie privée. Toutes les actions qui ne relèvent pas du respect de la vie privée, sont en désaccords avec l’ordre du Kor’an qui dit Ne vous épiez pas les uns les autres ». Tout comme c’est un péché dans la vie de tous les jours de mentir, de diffamer autrui et de calomnier autrui, c’est aussi un péché de le faire dans les médias ou dans les réseaux sociaux. Allah qui est Rabb Al Alamîne, nous voit aussi dans le monde virtuel. Il va nous demander des comptes pour nos paroles et nos actes dans le monde virtuel. Dans le verset lu au début de ce sermon, Notre Seigneur Le Très Haut dit « N’affirme rien dont tu ne sois sûr ! Car il sera demandé compte à l’homme de ce qu’il aura fait de l’ouïe, de la vue et du cœur. »

Nobles Musulmans !

Aujourd’hui, il nous est impossible de vivre une vie totalement éloignée de la technologie. D’ailleurs, ceci n’est pas une demande de l’Islam. Mais, il est de notre responsabilité prioritaire d’utiliser la technologie en respectant la sensibilité entre le halal et le haram, en protégeant les principes de bon comportement et en ne violant pas les droits et les libertés des êtres humains. De la sorte, notre temps sera plus productif et nos efforts auront plus de sens. Nous pouvons contribuer au bien-être de la surface de la terre par le bien et la sérénité. A condition que comme pour chaque bienfait, nous utilisions la technologie selon les mesures et les limites d’Allah Ta’âla.


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın