• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Coronavirüs sonrası sosyal medyada beğeni ve ego yarışları sona erdi.

Fransa'da ve Dünya genelinde yorumların % 90'ından fazlası Covid-19'a odaklanıyor.

29-03-2020
Medyaparis Haber Merkezi


  VİRÜS ÖNCESİ, VİRÜS SONRASI. 

Coronavirüs sonrası sosyal medyada beğeni ve ego yarışları sona erdi.
    Dünya gündemine damga vuran corona virüsü salgını da sosyal medyanın hakkında en çok yalan haber ve yanlış bilgi üretilen alanlarından biri oldu. Devletlerin ve sivil toplumun sosyal medya şirketlerini denetleme çabaları artarken, bu platformlar yalan habere karşı daha fazla önlem almaya başladı. 
Fransa'da ve Dünya genelinde sosyal platformlarda yapılan yorumların yüzde 90'dan fazlasını Coronavirüs oluşturuyor.

    Dünya genelinde neredeyse neredeyse 2.6 milyar insan Karantina altında bulunması sebebiyle sosyal medya kullanımı ve mesajların sayısı 1 ayda neredeyse iki katından fazla artış gösterdi. 
 
BEĞENİ YARIŞLARI SONA ERDİ
 
   Sosyologlar Dünya genelinde sosyal medya kullanımının anlamı ne rolünün karantina sonrasında değiştiğini Coronavirüs öncesinde yapılan paylaşımların daha çok beğeni ve ego merkezli olduğunu belirtirken, Karantina sonrasında daha çok sosyal paylaşımların yardımlaşma bilgilendirme ağırlığı taşıdığını belirtiler.Koronavirüs herkesi eve kapattı WhatsApp ve Messenger'daki paylaşımlar iki katına çıktı. Twitter yaklaşık 12 milyon yeni İnternet kullanıcısını kendine çekti. Snapchat çöktü.
 
    Bilgiyi otoritesinden alın. Fransa'da Dünya genelinde sosyal medyada paylaşılan asılsız haberler engelleniyor.
 
      Coronavirüs sonrasında sosyal platformlarda sahte haberlerin adeta hızla virüs gibi yayıldığını yayıldığı belirten yetkililer asılsız paylaşımların Fransa'da engelleme yoluna gidildiği belirtildi. Özellikle Coronavirüs tedavisi konusunda yapılan paylaşımların çoğunun asılsız olduğu belirtilirken Son günlerde sosyal platformlarda dolaşan C vitamini ile Tedavinin Corona virüsü iyileştirdiği yolunda yapılan paylaşımların tamamen asılsız olduğu Fazla alınan C vitamininin vücuda faydadan çok zarar verebileceği hatta ölüme kadar sonuçlar doğurabileceği de belirtildi.

      Twitter, Instagram, Facebook, TikTok ve Google’ın yanıltıcı içeriklere karşı aldığı önlemler.

     Twitter aynı zamanda corona virüsü ile ilgili yanıltıcı içeriklerin en çok gözlendiği platformlardan biri. Sosyal medya şirketi bu konuda da bir adım attı. Twitter kullanıcıları 16 ülkede “coronavirüs” araması yaptıklarında, ilgili halk sağlığı kuruluşlarının ya da salgınla mücadele eden kamu kurumlarının Twitter profillerine “Gerçekleri Bilin” uyarısıyla yönlendiriliyor.

    Instagram, kullanıcı toplululuklarından ve anlaşmalı olduğu kurumlardan gelen bildirimlerden faydalanarak platformda paylaşılan bir görselin doğruluğunu ve manipüle edilip edilmediğini geliştirdiği algoritmayla tespit ediyor. Instagram, corona virüsü salgını hakkında yanlış bilgi yayılmasında kullanılan etiketleri ve içerikleri de kaldırmaya başladı.

    Facebook yeniden hedef tahtasına oturmak istemiyor. Geçtiğimiz günlerde Facebook’tan yapılan açıklamada, deep fake olarak adlandırılan ve yapay zekâyla oluşturulmuş kurmaca görsellerin platformda yasakladığı duyuruldu. Facebook’un sağlık politikaları sorumlusu Kang-Xing Jin son blog yazısında, küresel sağlık kuruluşları ve yerel sağlık otoriteleri tarafından salgın esnasında insanlara zarar verebilecek yanlış iddialar veya komplo teorileriyle içeriği kaldırmaya başlayacaklarını duyurdu.

    ‘Deep fake’ videoları izleyen insanlar, izledikleri görüntünün yapay zekâ tarafından üretildiğini nasıl anlayabilir? Siber zorbalık, sansür, dezenformasyon ve diğer dijital sorunlarla mücadele etmek için Google çatısı altında  faaliyet gösteren Jigsaw, bu endişeyi gidermek için Assembler adlı bir aracın prototipini oluşturuyor.

    TikTok uygulaması, Twitter’da olduğu gibi, kullanıcılar “coronavirus” etiketini aradığında özel bir uyarıyı ekrana getirmeye başladı. Uyarı, kullanıcıları doğru bilgiler için Dünya Sağlık Örgütü gibi “güvenilir kaynaklara” bakmaya ve topluluk yönergelerini ihlâl edebilecek içeriği bildirmeye teşvik ediyor.

    Türkiye'de ise İletişim Başkanlığı, tarafinda ise Corona virüsü gündemini sosyal medyadan takip ederken dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda bir açıklama yaptı. Başkanlığın açıklamasında "Resmi kaynaklara itibar edin. Haber görünümlü tuzaklara düşmeyin. Bilgiyi otoritesinden alın" denildi.



Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın