• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

20 gün sonra Ramazan ayına gireceğiz. Peki Fransa'da Teravih namazı kılınacak mı?

Koronavirüs nedeniyle Ramazanda teravih namazı kılınacak mı?

04-04-2020
Medyaparis Haber Merkezi

     Fransa'da geçtigimiz günlerde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Telekonferansla Fransa'daki tüm Din temsilcileri ile yaptığı görüşme sonrasında Koronaviris ile mücedele kapsamında tüm dini ritüellerin ve toplu alanların yasaklandığını duyurmuş ve uygulamaya kuralara maksimum seyede saygı duyulması gerektigini hatırlatmıştı.

    Görüşmeye işrak eden Fransa'da bulunan Müslüman, Yahudi, Hrisyan  Tüm din temsilcileri ise bu uygulamayı sonuna kadar desteklediklerini belirtmişti.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ERBAŞ 

"Ramazan ayı boyunca teravih namazı kılınmayacak." 

    Türkiye'de ise Habertürk programcısı ve gazeteci Mehmet Akif Ersoy, Haberturk'de köşe yazısında Koronavirüs hastalığının Türkiye’de de görülmesiyle birlikte Diyanet’in aldığı tedbirleri ve Ramazan Ayı ile alakalı bir çalışmalarının olup olmadığını Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a sordu.

İşte Mehmet Akif Ersoy’un Habertürk’teki köşe yazısı:

“Corona virüs salgını can almaya devam ederken, önlemler de artırılıyor.

Siz duymaktan, biz söylemekten yorulduk ama hâlâ “Evde kal” çağrısına duyarsız kalan vatandaşlarımız var. Önümüzdeki 2-3 hafta çok kritik. Salgının en üst noktalara erişeceği ve en fazla can kaybının yaşanacağı dönemlere girdik. Ya evde kalıp bu krizi olabildiğince az kayıpla atlatacağız ya da canımız daha fazla yanacak.

Biz televizyonlarda bu çağrıları yaparken, her gün işe gitmek zorunda kalan vatandaşlarımız zaman zaman tepki gösteriyor ve zorunluluklarından bahsediyorlar. Kritik ve zor bir dönem.

Çalışmak durumundaki tüm emekçilerin de tedbirlerini ciddi oranda artırması gereken zamanlardayız.

Umarız tüm dünya halkları bu krizden suhuletle çıksın.

Evde oturdukça sıkıldınız, gerildiniz, belki daha önce hiç dikkate almayacağımız şeylere fena halde takılmaya başladık.

Tepkilerimiz de değişiyor.

Bizlere soru ve eleştiriyle büyük katkılar sağlayan hatta bazen ufuk açan seyircilerimize her daim müteşekkiriz.

Ancak bir de bu stresi klavyenin başına geçip, kırıp dökerek çevresine yansıtanlar var ki; salgının en büyük psikolojik hasarlarından biri de maalesef bunlar oluyor.

Önümüzdeki süreçlerde de bilgi ve fikir alışverişinin yapıldığı tüm platform ve mecralarda bu tür gerginliklerden, yıkıcı tüm tavır ve eleştirilerden uzak durmamız önemli.

Bu hatırlatmayı elbette önce kendime yapıyorum.

Pandemi sebebiyle malumunuz toplum hizmeti veren tüm kafe, restoran, AVM gibi işletmelerle birlikte okul ve ibadethaneler de kapatıldı.

Ancak 20 gün sonra Ramazan ayına gireceğiz ve biliyoruz ki coronadan korunmanın en temel yolu sağlıklı bir bağışıklık sistemi. Bazı uzmanlar, oruç tutmanın bağışıklığı zayıflatacağını ifade ediyor. Bu da yeni bir dilemma.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görevi İslam dininin inançlarını, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yönetmek, toplumu din konusunda aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmektir. Buna istinaden,

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a Ramazan Ayı ile alakalı bir çalışmalarının olup olmadığını sordum.

Başkan Bey, konuyla ilgili bir istişare toplantısı gerçekleştireceklerini ancak Ramazan Ayı boyunca camilerde teravih namazlarının kılınmayacağını söyledi.

Bağışıklık sistemi düşük olanların ve zaten hasta bireylerin oruç tutmayabileceklerini iletti. Covid-19 ile ilgili de ramazan öncesi bir istişare toplantısı yapacaklarını ve bu konudaki kararlarını önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını söyledi.

Başkan Ali Erbaş, umreciler konusunda da benimle paylaşmak istediği bazı hususlar olduğunu ifade etti.

“Suudi Arabistan’da hiçbir vaka yokken bile biz 27 Şubat tarihinde umreye gidecek yeni kafileleri durdurduk ve umreye gitmek üzere havaalanlarına gelmiş bulunan 3 bin kişiyi havaalanlarından evlerine geri gönderdik böylece bu tarihten itibaren S.Arabistan’a umre ziyareti için çıkışları engellemiş olduk. 28 Şubattan itibaren de Mekke ve Medine’ye uçakla birlikte Sağlık Bakanlığı sağlık personeli gönderip oradaki bütün vatandaşlarımızın coronaya yakalanıp yakalanmadığını tetkik etti. Uçaklar Türkiye’deki havaalanlarına inmeden önce hem umrecilerin coronaya ilişkin ilk sağlık kontrelleri tamamlanmış hem de tüm umreciler sağlık taramasından geçirilmiş oldu. Böylece tüm vatandaşlarımızın kontrollerinin yapılmasını sağladıktan sonra da 14 gün karantina sürecine ilişkin umrecileri bilgilendirdik, defaatle uyardık. Türkiye’ye dönenlerin tamamını denetleme imkanımız elbette yoktu; evlerinde kalmalarını söylediğimiz vatandaşlarımızın 14 gün karantinada olup olmadıklarını kontrol edemezdik. Şunu hatırlatmak isterim ki; biz Diyanet İşleri Başkanlığı olarak üzerimize düşen görev ve sorumlulukları yerine getirdik. Bu konuda kendimizi ifade etmeye çalıştık ancak ülkemizde corona virüsünün yayılma sebeplerinin başında umreciler sayıldı, bu da hem bizi hem de bu süreçte umreden dönmüş olan vatandaşlarımızı rencide etti…”

Ali Erbaş, edindiği bilgiye göre Mart ayı başından itibaren başta ABD ve Avrupa Ülkeleri olmak üzere yurtdışından ülkeye giriş yapanların sayısının yaklaşık 370 bin civarında olduğunu, bu kişilerin çoğunun corona şüphesi bulunan veya vaka tespit edilen ülkelerden geldiklerini bunların yalnızca 21 bin kadarının umreci olduğunu ifade etti ve ekledi;

“Biz Sağlık Bakanlığı’nın görevlendirdiği personeller vasıtasıyla, yurda dönen tüm umre yolcusu vatandaşlarımızın sağlık kontrollerinin yapılmasını sağladık, vatandaşlarımıza 14 gün ev karantinasında kalmalarını, bu süreçte ziyaretçi kabul etmemelerini, ilgili kurum ve kuruluşların uyarılarını dikkate almalarını da defaatle hatırlatmak başta olmak üzere, görev alanımız ve yetkimiz çerçevesinde alabileceğimiz bütün önlemleri aldık. Ancak Diyanet’in karantina yetkisi yok, bir sağlık ocağı veya bu insanları misafir edebilecek imkânları yok. Dolayısıyla Türkiye’ye geldikten sonra vatandaşların nasıl denetleneceği ile ilgili bir yetki ve ilgisi de yok. Bu süreç yönetiminde Diyanet’in suçlanması hakkaniyetli değildir” dedi.


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın