• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Paris Başkonsolosluğun'dan Covid-19 salgını hakkında gelen sorular hakkında açıklama geldi.

'Türkiye’ye seyahat edilmesi mümkün mü? Başkonsolosluklar bu dönem açık mı? '

07-04-2020
Medyaparis Haber Merkezi


GÜNCEL SORU-CEVAPLAR 

Değerli vatandaşlarımız,

Fransa genelinde etkili olmaya devam eden yeni koronavirüs Covid-19 salgını bağlamında sıkça gündeme gelen sorulara ilişkin derlediğimiz ve güncellediğimiz bilgileri aşağıda sunuyoruz.

👉 Fransa’daki dolaşım/hareket kısıtlamaları devam ediyor mu?

Fransa’da “confinement” olarak adlandırılan dolaşım/hareket kısıtlamaları 15 Nisan 2020 tarihine kadar uzatılmıştır. Bu tarihe kadar yalnızca izin verilen hallerde (ev ve işyeri arasındaki mecburi geliş-gidişler, tedavi, gıda alışverişi gibi) sokağa çıkılması mümkündür. Tüm vatandaşlarımızdan bu kurala titizlikle uymaları beklenmektedir.

Yukarıda belirtilen zorunlu hallerde sokağa çıkmadan önce aşağıda kayıtlı bağlantıda bulunan istisnai izin belgesinin (“Attestation de déplacement dérogatoire”) eksiksiz doldurulmuş ve beraberinizde olması gerekmektedir.

https://www.interieur.gouv.fr/…/Attestation-de-deplacement-…

Evden çıkılırken doldurulması gereken belgenin elektronik versiyonuna media.interieur.gouv.fr/deplacement-covid-19/ adresinden erişilmesi mümkündür.

Daha ayrıntılı bilgilere‪ https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus bağlantısından ulaşılabilmektedir.

Mevcut koşullarda, acil ihtiyaçlar hariç mecbur kalmadıkça sokağa çıkılmaması, evlerde yapılacak toplu faaliyetlerden kaçınılması, “sosyal mesafeye” dikkat edilmesi, kalabalık ortamlara girilmemesi, aile-akraba ziyaretlerinin ancak zorunlu hallerle sınırlandırılması önemlidir.

Yine tüm vatandaşlarımızdan, mutlak bir mecburiyet içermediği takdirde, Fransa içi ve yurtdışı yolculuklardan kaçınmaları önemle rica edilmektedir.

👉 Türkiye’ye seyahat edilmesi mümkün mü?

Şu an itibariyle Fransa ile Türkiye arasında uçuş bulunmamaktadır. Yukarıda da vurgulandığı üzere, mutlak bir mecburiyet içermediği takdirde, hava, kara, denizyoluyla Fransa içi ve yurtdışı yolculuklardan kaçınılması, hiçbir surette risk alınmaması büyük önem taşımaktadır.

Türkiye’nin yurtdışından gelişlerde, keza “Schengen” bölgesine giriş ve çıkışlar dahil ülkeler arası yolculuklarda kapsamlı ve anbean değişebilen seyahat kısıtlamaları uygulandığı gözönünde bulundurulmalıdır.

Mevcut şartlarda, gerekli ön araştırma titizlikle yapılmadan ve her aşaması teyit edilmeden seyahate çıkılmaması esastır.

Daha önce satın alınmış uçak biletlerine ilişkin tüm işlemlerin ilgili havayolu firmalarıyla temas ederek gerçekleştirilmesi beklenmektedir.

👉 Fransa’dan “tahliye” uçuşları planlanıyor mu?

Öğrenim veya kısa süreli turizm amacıyla Fransa’da bulunan vatandaşlarımızın ülkemize dönüşü 17 Mart tarihli uçuşlarla ve 14 gün karantina şartıyla sağlanmıştır.

Bu aşamada Fransa’dan ülkemize planlanmış “tahliye” seferi bulunmamaktadır. Bu konuda olabilecek tüm gelişmeler sosyal medya hesaplarımız üzerinden en süratli şekilde duyurulacaktır. Makamlarımızca yapılan resmi açıklamalar dışındaki paylaşımlara itibar edilmemelidir.

👉 COVİD-19 salgınından korunma yolları nelerdir?

Covid-19 salgınıyla mücadelenin temel unsuru evde kalınması, gereksiz, mecburiyet içermeyen seyahat ve yolculuklardan kaçınılmasıdır.

Covid-19 belirtisi taşımıyorsanız, Sağlık Bakanlığımızca da vurgulandığı üzere aşağıdaki tedbirlerin alınması önemlidir:

- Zorunlu haller hariç evde kalınmalıdır.
- El temizliğine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır.
- Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemelidir.
- Hasta insanlarla temastan kaçınmalıdır (mümkün ise en az 1 m uzakta bulunulmalı).
- Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra eller sık sık temizlenmelidir.
- Hastaların yoğun olarak bulunması nedeniyle mümkün ise sağlık merkezlerine gidilmemeli, sağlık kuruluşuna gidilmesi gereken durumlarda diğer hastalarla temas en aza indirilmelidir.
- Öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağız tek kullanımlık kağıt mendil ile örtülmeli, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içi kullanılmalı, mümkünse kalabalık yerlere girilmemelidir.
- Çiğ veya az pişmiş hayvan ürünleri yemekten kaçınılmalıdır. İyi pişmiş yiyecekler tercih edilmelidir.

👉 Covid-19 salgını hakkında Fransa’da nasıl bilgi alınabilir?

Covid-19 salgınına ilişkin olarak ‪7/24‬ Fransızca hizmet sunan ‪0 800 130 000‬ (“numéro vert”) çağrı merkezinin aranması mümkündür.

Aynı şekilde, Fransız Hükümeti tarafından Covid-19 salgını konusunda “otomatik” bir WhatsApp mesaj grubu kurulmuştur. Bunun için, “‪07 55 53 12 12‬” numarasını telefonunuza kaydetmeniz ve bu numaraya WhatsApp uygulaması üzerinden bir mesaj göndermeniz (örneğin: “Bonjour” gibi) yeterlidir.

WhatsApp grubu bilgi amaçlıdır, acil durumlarda başvurulması için öngörülmemiştir ve tıbbi tavsiye verilmemektedir.

👉 Covid-19 belirtisi halinde ne yapılmalı mı?

Covid-19 vakalarında en çok karşılaşılan belirtiler ateş, öksürük ve nefes darlığıdır.

Fransız makamlarınca, Covid-19 belirtilerinin görülmesi halinde,

- Evden çıkılmaması, aile üyeleriyle temas edilmemesi,
- Telefonla aile hekimine / acil doktora başvurulması,
- Nefes darlığı, boğulma hissi gibi belirtilerin artması/yoğunlaşması halinde ise 15 acil (ambulans) hattının (SAMU) aranması tavsiye edilmektedir.

👉 Diğer acil durumlarda nereye başvurulabilir?

Acil durumlarda polise ulaşmak için 17 numarası aranmalıdır.

Çocuklara yönelik şiddet halinde 119, aile içi şiddet halinde ise 3919 numaralarına başvurulmalıdır.

❗️Aile içi şiddet gören ve Fransız makamlarına başvuramayan vatandaşlarımızın acil durum nöbetçi hattımızı ‪7/24‬ aramaları mümkündür: ‪+33 6 15 30 15 57‬.

👉 Oturma izni süresi bitenler ne yapabilir?

Fransa’da başta valilikler ve kaymakamlıklar olmak üzere resmi kurumlarca işlem kabul edilmediğinden, yabancıların ikamet ve çalışma koşulları bakımından haklarının muhafazası için istisnai önlemler alınmıştır. Bu çerçevede, Fransa’da bulunan yabancıların aşağıda kayıtlı ve geçerlilik süresi 16 Mart 2020 itibariyle sona eren belgeleri otomatik olarak üç ay süreyle uzatılmıştır:

-Uzun süreli vizeler;
-Her kategorideki oturum izinleri;
-Geçici ikamet müsaadeleri;
-Oturum izni başvurusu alındı belgeleri.

Fransız makamlarınca, yukarıda kayıtlı olup geçerlilik süresi sona ermiş ve resen üç ay uzatılmış belgelere sahip olan yabancıların yeniden dönüşlerinde sorun yaşamamak için Fransa dışına çıkmamaları tavsiye edilmektedir.

👉 Kısa süreli “turistik” vizeyle Fransa’da bulunanlar ne yapabilir?

Kısa süreli (turistik) vizeyle Fransa’ya seyahat eden, ancak Fransa’dan gelenlere uygulanan giriş kısıtlamaları, sağlık riski veya uçuş iptalleri gibi nedenlerle ülkelerine dönemeyen ve vize kalış süreleri kısa vadede sona erecek yabancıların, vize sürelerinin uzatılmasını valilik (préfecture) ve kaymakamlıklardan (sous-préfecture) talep etmeleri imkanı sağlanmıştır. Bunun için doğrudan ilgili valilik veya kaymakamlıkla e-posta yoluyla irtibata geçilmesi gerekmektedir. Gerekli e-posta adreslerine valilik ve kaymakamlıkların internet sitelerinde yer verilmektedir.

👉 Covid-19 kaynaklı vefatlarda cenazelerin ülkemize nakli mümkün mü?

Covid-19 sebebiyle olan vefatlarda, cenazelerin ülkemize nakli mümkündür. Bunun için, cenaze firmalarıyla görüşülmesi, Fransa’daki gerekli idari sürecin tamamlanması ve Başkonsolosluğumuza başvurulması yeterlidir. Cenaze nakillerinde sorun yaşanmamaktadır.

👉 Başkonsolosluklar bu dönem açık mı? Randevu alıp işlem yaptırılması mümkün mü?

Başkonsolosluklarımızda sadece mutlak aciliyet içeren ve zamanında yapılmaması halinde vatandaşlarımızın hak kaybına uğrayacakları durumlarda, işlemin sözkonusu ivediliğinin teyit edilmesi ve önceden randevu alınması halinde başvuru kabul edilebilmektedir.

Çalışma düzenimize ilişkin detaylı bilgilere ‪https://www.facebook.com/184645888316553/posts/3443632929084483/?d=n‬ bağlantısından ulaşılması mümkündür.

Aynı şekilde, postayla yapılabilecek işlemlere ilişkin duyurumuza ‪https://www.facebook.com/184645888316553/posts/3449188711862238/?d=n‬ bağlantısında yer verilmiştir.

📌 Başkonsolosluğumuzun ivedi müdahale ve girişimini gerektiren zorunlu ve acil durumlarda ‪+33 6 15 30 15 57‬ numaralı hattan Temsilciliğimize erişilmesi mümkündür.

Başkonsolosluğumuza ‪consulat.paris@mfa.gov.tr‬ adresinden erişilebilir.

Bakanlığımız Koordinasyon ve Destek Masası ‪7/24‬ hizmetinizdedir: ‪+90 312 292 29 29‬

Bakanlığımız Konsolosluk Çağrı Merkezi’ne hafta içi ve hafta sonu ‪7/24‬ başvurulabilmektedir. Fransa’dan yapacağınız aramalar için doğrudan ‪+33 1 80 14 63 35‬ numarasını kullanabilirsiniz.

Saygıyla duyurulur.


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın