• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis
Diyanet Isleri Baskanı Mehmet Görmez IGMG Milli Görüş Genel Merkezini ziyaret etti.


KRV Başbakan Yardımcısı ve Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann’la görüşen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, bakana İslam din derslerini başlatmalarından duydukları memnuniyeti aktardı.


Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez Köln’deki Barcelo Hotel’de ise dini ve sosyal faaliyetlerde bulunan göçmen çatı kuruluşlarının yöneticileriyle bir araya gelerek Almanya’daki Müslümanların sorunlarını istişare etti.
 
Prof. Dr. Görmez, bakanın İslam din dersi konusunda ortak bir komisyon oluşturma fikrinden son derece memnun olduklarını belirterek, gerek müfredat ve ders materyali, gerek öğretmen yetiştirmede Türkiye’nin tecrübesinin yanlarında olduğunu aktardığını bildirdi.
 
ZİVER ERMİŞ KÖLN
 
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez Almanya’daki temasları çerçevesinde, ülkede inanca dayalı İslam din derslerini ilk kez yürürlüğe koyan Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti’nin Başbakan Yardımcısı ve Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann ve Uyum Bakanlığı Müsteşarı Zülfiye Kaykın’la bir araya geldi.
 
Düsseldorf’ta ki görüşmeyle ilgili bilgiler veren başkan Görmez, Bakan Löhrmann’a İslam din derslerini başlatmalarından duydukları memnuniyeti aktararak, gerek müfredat ve ders materyali, gerek öğretmen yetiştirmede Türkiye’nin tecrübesinin yanlarında olduğunu aktardığını bildirdi. Prof. Dr. Görmez, “Çok olumlu, çok müspet bir görüşmemiz oldu. Ders konusunda ortak bir komisyon oluşturma fikri bizzat Sayın Bakandan çıktı. Bu bizi son derece memnun etti.” dedi.
 
Bakan Löhrmann’a İslam din derslerini başlatmalarından duydukları memnuniyet aktararak hem Türkiye, hem Diyanet İşleri Başkanlığı olarak ne tür bilgi ve tecrübe sunabileceklerini konuştuklarını bildiren Prof. Dr. Görmez, her türlü katkıya hazır olduklarını, özellikle Türkiye’de daha önce başlayan ‘Uluslararası İlahiyat’ öğrencilerinin bu derste öğretmen olarak yer almalarının faydalı olacağını anlattığını kaydetti.
 
Görmez, “Çok faydalı görüşmelerimiz oldu. Bir enstitü marifetiyle ortak bir komisyonun oluşturularak bu çalışmaların yapılması konusunda Sayın Bakan irade beyanında bulundu.” diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez, KRV eyaleti temaslarına, eyalet başkenti Düsseldorf’tan başladı. KRV Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann ve Uyum Bakanlığı Müsteşarı Zülfiye Kaykın’la görüştü.
 
KRV Başbakan Yardımcısı ve Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann ise, “Biz kendimizi ‘uyum eyaleti’ olarak anladığımızı gösteriyoruz. Eyaletimizdeki 320 bin Müslüman öğrencimiz için İslam din derslerini yürürlüğe koymaya başladık. Bu, eşit muamele ve uyumun ifadesidir. Bu şekilde Almanya ve KRV eyaleti bu çocuklar için daha bir vatan olsun istiyoruz. Dersin genel olarak pozitif bulunmasından mutluyuz. Bu çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.
 
Başbakan Angela Merkel’in geçtiğimiz günlerde söylediği, “İslam Almanya’nın bir parçasıdır” sözünden mutluluk duyduğunu belirten Prof. Dr. Görmez, “Burada yaşayan tüm Müslümanlarında bu toplumun, bu ülkenin gerçekten bir parçası olmak için her türlü olumlu çabayı göstermeleri gerektiğini ifade etmek istiyorum.” dedi.
 
İçişleri Bakanlığı’nın tartışmalı afiş kampanyası ile ilgili sorularını da cevaplandıran Görmez, “Her düşüncenin, inancın içinden bir takım aşırı görüşler çıkabiliyor. Bunu genelleştirmek, onların varlığını bütün toplumun varlığı ile bir güvenlik sorunu haline getirmek, hiçbir ayrım yapmadan herkesi genel zan altında bırakacak kampanyalarla bunları önlemek mümkün değildir. Protestan ve Katolik Kiliseleri’nin de bunları son derece yakışıksız bulmalarından dolayı memnun kaldım. Kampanyanın tamamen tedavülden kaldırılacağına inancım sürüyor.” dedi.
 
KRV Uyum Müsteşarı Zülfiye Kaykın ise, gerek basın yoluyla, gerek açıklamalarla afiş kampanyasını kınadıklarını her fırsatta dile getirdiklerini hatırlattı. Düsseldorf’ta son olarak Almanya Protestan Kilisesi Başkanı Dr. Nikolaus Schneider’i ziyaret eden Başkan Görmez daha sonra Köln’e geçerek DİTİB merkezinde incelemelerde bulundu.
 
GÖÇMEN ÇATI KURULUŞLARIYLA İSTİŞARE
 
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez aynı günün akşamı ise Köln’deki Barcelo Hotel’de, Almanya’da dini ve sosyal faaliyetlerde bulunan göçmen çatı kuruluşlarının yöneticileriyle bir araya geldi.
 
Görmez’in açılış konuşması dışında karşılıklı istişareler kısmının basına kapalı şekilde gerçekleştiği toplantıya DİTİB Başkanı Prof. Dr. Ali Dere, Yönetim Kurulu Üyesi Suat Okuyan, ZAMAN Avrupa’dan ilahiyatçı Halil Şimşek, İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) Genel Başkanı Kemal Ergün, Genel Sekreter Oğuz Üçüncü, İslam Kültür Merkezleri Birliği (VIKZ) Onursal Başkanı Mehmet Yılmaz, Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) dönem sözcüsü ve VIKZ Diyalog Sorumlusu Erol Pürlü, Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB) Genel Başkanı İhsan Öner, İslam Konseyi (Islamrat) Başkanı Ali Kızılkaya, Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) Genel Başkanı Aiman Mazyek, Avrupa Nur Cemaati Başkanı Şükrü Bulut, Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Sekreteri Salih Altınışık, Türkiye’nin Köln Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Yonca Sunel, Bosna’dan Somali’ye çeşitli ülke kökenli Müslüman kuruluşların temsilcileri katıldı.
 
Burada bir selamlama konuşması yapan DİTİB Genel Başkanı Prof. Dr. Ali Dere, “Kendi aramızda konuştuğumuz ortak konuları, bakış açılarımızı, ileriye dönük ihtiyaçlarımızı Başkanımızın da katılımıyla konuşmak istedik, bunun yararlı olacağını düşündük.” dedi.
 
Burada konuklarına seslenen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez, “Öncelikle sizlerin görüş ve düşüncelerini almak için sizinle birlikte olmak istedim.” dedi.
 
Dünyanın çok hızlı değiştiğini, uzakların yakın, tüm din ve kültürlerin komşu olduğunu hatırlatan Görmez, ancak dünya siyasetinin maalesef buna uygun bir dil geliştiremediğini vurguladı.
 
Görmez, “Dünya siyaseti çok kültürlü, farklı din ve medeniyet mensuplarının birlikte yaşamı konusunda bir dil geliştiremedi, bir düşünce, bir kültür oluşturamadı.” şeklinde konuştu.

.

 

zaman.

  
1587 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın