• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis
Fransa'daki Başörtüsü Yasağı için 'Yeni yasaya ihtiyaç yok.'
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, üniversitelerde başörtüsünün yasaklanması konusunda ortaya çıkan tartışmaya son noktayı koydu. Konu ile ilgili Le Monde gazetesinin sorularını yanıtlayan Hollande, "Yeni bir yasaya ihtiyaç yok" ifadesini kullandı. 

Ünlü Fransız filozof Montesquieu'ye atıfta bulunan Hollande, "Faydasız yasa, gerekli yasayı zayıflatır" ifadesini kullandı. İktidardaki Sosyalist hükümetin İçişleri Bakanı Manuel Valls, üniversitede başörtüsünün yasaklanmasına ilişkin raporu "dikkate değer" bulmuştu. 

Valls, iktidardaki solcuların başörtüsüne yönelik yeni bir yasaklamaya karşı olduklarının altını çizerken, Fransa Entegrasyon Yüksek Kurulu'nun üniversitede başörtüsüne yasak isteyen raporunu, "dikkate değer" şeklinde yorumlamıştı. Fransa Entegrasyon Yüksek Kurulu'nun (HCI)  raporunu değerlendiren Valls, Laiklik Gözlemevi'nin çalışmaları ve önerilerinin yasa yapımındaki önemine dikkati çekerek, HCI'nin hazırladığı ve yüksek öğrenimde dini sembollerin tamamının yasaklanmasını içeren 12 maddelik raporun "dikkate değer" olduğunu vurgulamıştı.

Valls'in, solcuların Müslümanların kullandığı başörtüsüne yönelik yeni bir yasaklama kararı almaya karşı olduklarını belirtmesi, buna rağmen yasağı savunan HCI'nın raporuna olumlu bakması, "yasağa açık kapı" olarak yorumlanmıştı.

Le Figaro'nun 6-7 Ağustos'ta yaptırdığı kamuoyu anketine göre Fransızların yüzde 78'i başörtüsünün üniversitede yasaklanmasını istiyor. Laiklik Gözlemevi'nin martta kurulmasıyla resmi görevi sona eren HCI'nın sunduğu 12 maddelik raporda, üniversite binalarında her türlü dini sembolün yasaklanması önerilmişti.

Fransa'da 2004'te orta öğrenim kurumlarında başta başörtüsü olmak üzere dini semboller yasaklanırken, yüksek öğrenim için herhangi bir kısıtlama getirilmemişti. Ayrıca 2011'de kamuya açık alanlarda peçe veya burka gibi yüzü tamamen kapatacak kıyafetlerin giyilmesi, güvenlik gerekçesiyle yasaklanmıştı.

aa
  
999 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın