İsviçre Alp Dağları'nın altından geçen ve Avrupa'nın kuzeyi ve güneyi arasındaki mesafeyi kısaltan, 57 kilometre uzunluğa ve 2 bin 300 metre derinliğe sahip dünyanın en uzun ve en derin demiryolu tüneli Gotthard Base açıldı. Hristiyan, Müslüman ve Yahudi din adamları da törende yer aldı yer aldı ve açılışta birlikte dua etti.Ticino kantonu yakınlarında da tünelin güney çıkışında yapılacak törende ise Schneider-Ammann'a Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumhurbaşkanı François Hollande ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi eşlik edecek.Yapımına 1999 yılında başlanan ve Türkiye'den Rönesans İnşaat'ın da aralarında olduğu konsorsiyum tarafından inşası tamamlanan tünel için 10 milyar avro harcandı. 2020 yılında tamamlanması beklenen projenin tamamının maliyetinin ise 20,8 milyar avroyu bulması tahmin ediliyor.
17 yıl süren inşaat çalışmalarında 2 bin 500'den fazla işçi görev aldı. Tünelin yapımı sırasında ise yer altından 28,2 milyon ton kaya çıkarıldı.
Avrupa'nın güneyi ve kuzeyi arasındaki mesafeyi kısaltan tünelle, İsviçre'nin Zürih kentinden İtalya'nın Milano kentine gidiş bir saat azalarak 2 saat 40 dakikaya düşecek.
Gotthard Base tüneli Japonya'daki 54 kilometrelik Seikan Tüneli'ni geçerek "dünyanın en uzun demiryolu tüneli" unvanını elde etti.
