• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan sonra Laiklik Tartışması Fransa'da Alevlendi.

Pazartesi günü Piskoposlar Birliği üyelerine yaptığı konuşmada, Kilise ve devlet arasındaki "yıpranmış" bağları "onarmak" gerektiğini ifade etti.

12-04-2018
Medyaparis Haber Merkezi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Pazartesi günü Piskoposlar Birliği üyelerine yaptığı konuşmada, Kilise ve devlet arasındaki "yıpranmış" bağları "onarmak" gerektiğini ifade etmesi, Fransa'da laikliğin tehlikede olduğu tartışmasını ortaya çıkardı.
Eski başbakan Manuel Valls, laikliğin Fransa ile özdeş bir ilke olduğunu söylerken, bu prensibin 1905 yılında kabul edilen ve devlet ile kilisenin ayrımını öngören yasaya dayandığını altını çizdi.
Sol parti liderleri yaptıkları açıklamalarda, laikliğin Fransa’nın temellerinden biri olduğunu, Cumhurbaşkanı’nın yaptığının kabul edilemez olduğunu bildirdi.
Fransız Sosyalist Partisi'nin (PS) yeni lideri Olivier Faure, 7-8 Nisan'da yapılan parti kongresindeki konuşmaları hatırlatarak; "Laiklik bizim cevherimizdir. Bir cumhurbaşkanı bunu savunmalıdır" dedi. Konuşmasında Faure, ayrıca, cumhuriyetlerde "yasaların yerine inançların geçemeyeceğini", laikliğin herkesin inanma özgürlüğünü koruduğunu söyledi.
Sosyalistler olarak 1905 yasasını hiçbir kimsenin sorgulamasına izin vermeyeceklerini belirten lider, bu yasanın yanlış yorumlanarak, özellikle Müslümanlara yönelik bir yaftalama hareketine dönüşmesine izin vermeyeceklerini de söyledi.

Emmanuel Macron'a en sert eleştiriler, aşırı sol partisi La France Insoumise'in lideri Jean-Luc Melenchon'dan geldi. Macron'u sorumsuzlukla suçlayan Melenchon, "Şimdi Kilise üyesi Macron, sinagoglara, camilere, tapınaklara da turne yapacak mı?" diye sordu.

Söylenenlerin kabul edilemez olduğu belirten Melenchon, "cumhurbaşkanı beklerken, karşımızda vaiz bulduk" ifadelerini kullandı.

Pispokoslar Birliği'nin düzenlediği bu konferansın, Fransa Yahudi Kurumlar Temsil Konseyi'nin (CRIF) her sene düzenlediği akşam yemeğine nispeten yapıldığı söylendi.

Cumhurbaşkanı Macron, 7 Mart'ta CRIF'in düzenlediği akşam yemeğine katılmış ve antisemitizmin halen Fransa'da var olduğunu belirtmişti.

Macron, geçtiğimiz sene Haziran'da da, başkanı Ahmet Oğraş olan Fransız Müslümanlar Konseyi'nin (CFCM) iftar yemeğine katılmış, radikalleşmeye karşı Müslümanlarla ortak hareket edilmesi gerektiğini söylemişti.


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın