• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Cuma Hutbesi CENAZE ÂDÂBI: AHİRET YOLCUSUNA SON VAZİFELER.

Cuma Hutbesi CENAZE ÂDÂBI: AHİRET YOLCUSUNA SON VAZİFELER.

04-10-2018
Medyaparis Haber Merkezi

CENAZE ÂDÂBI: AHİRET YOLCUSUNA SON VAZİFELER

Cumanız Mübarek Olsun Aziz Kardeşlerim!

Okuduğum âyet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: “Her can ölümü tadacaktır. Sonra bize döndürüleceksiniz.”[1]

Okuduğum hadis-i şerifte ise Peygamber Efendimiz (s.a.s) şöyle buyuruyor: “Müslüman’ın Müslüman üzerindeki hakkı beştir: Selâmını almak, hastalandığında ziyaretine gitmek, cenazesine katılmak, davetine icabet etmek ve aksırdığında ona rahmet dilemek.” [2]

Aziz Müminler!

Hayat, ilahi bir lütuf olduğu gibi ölüm de kaçınılmaz bir hakikattir. Dünyaya gelen her insan kendisine takdir edilen ömrü yaşayacak ve sonunda mutlaka ölecektir. İnsan nerede olursa olsun, ne kadar kaçarsa kaçsın, ne kadar çare ararsa arasın, ölüm onu muhakkak yakalayacaktır.[3] Dünyadan, anadan, babadan, yardan, evlattan ayrılış gibi görünse de aslında ölüm, mümin kulların Cenab-ı Hakkın huzurunda sevdikleriyle yeniden buluşmalarının adıdır. Allah’a karşı kulluk vazifelerini yerine getirenler için huzur ve mutlulukla dolu yeni ve ebedî bir hayatın başlangıcıdır. 

Kıymetli Müslümanlar!

Mümin olarak kardeşlerimizi ahiret hayatına uğurlarken yapmamız gereken dini ve insani birtakım sorumluluklarımız vardır. Bunların başında, ölüm döşeğinde olan kardeşimizi yalnız bırakmamak, son nefesine kadar ona yarenlik etmek, duyacağı şekilde kelime-i tevhid getirerek bu ikrar ile ruhunu teslim etmesine yardımcı olmak gelir. Allah Resûlü (s.a.s) bir hadislerinde “Ölmek üzere olanlarınıza  ‘Allah’tan başka ilah yoktur’ sözünü telkin ediniz”[4] buyurmuştur.

Aziz Müminler!

Sevdiğini kaybedenin kalbinde hüzün, gözünde yaş olur. Nitekim Sevgili Peygamberimiz de henüz bebek olan oğlu İbrahim’i kaybettiğinde gözyaşı dökmüştür. Ama ölümün ibret dolu gerçekliğiyle karşılaştığı o anda Peygamber Efendimizin dilinden şu sözler dökülmüştür: “Göz yaşarır, kalp mahzun olur. Fakat biz Rabbimizin razı olacağı şeylerden başkasını söylemeyiz. Vallahi, Ey İbrâhim, biz senin ölümünden dolayı gerçekten üzgünüz.”[5]

Ölümü de hayatı da yaratan Allah’tır. Mümine düşen acısı ne kadar taze ve büyük olursa olsun feryat, figan, isyan etmeden, bir gün inşallah cennette buluşmak ümidiyle Allah’ın emrine rıza göstermek, O’ndan sabr-ı cemil niyaz etmektir. Yüce Rabbimizin  “Biz Allah’a aidiz ve sonunda O’na döneceğiz”[6] ilahi hitabına olan inanç, gönüllerin acısına merhem, kalplerin hasretine ilaçtır.

Muhterem Müslümanlar!

Ölenin ardından yapılması gereken vazifelerden biri de onun teçhiz ve tekfinidir. Bir kişi öldüğünde yakınları, dostları, komşuları ve diğer Müslümanlar haberdar edilir. Cenazesi mahremiyete dikkat edilerek özenle yıkanır ve kefenlenir. Cenazeyi en yakın akrabası veya onun görevlendireceği ehil kişiler yıkar. Ölenin borcu varsa mümkünse namazı kılınmadan önce geride bıraktığı mallardan ödenir, vasiyeti varsa bekletilmeden en kısa zamanda yerine getirilir.

Aziz Müminler!

Ölen kardeşimizin cenaze namazına katılmak, fâni dünyadan ebedi hayata uğurlarken Rabbimizden onu bağışlamasını dilemek, yerine getirmemiz gereken bir diğer dini vecibemizdir. Allah Resûlü (s.a.s), “Cenaze namazı kıldığınız zaman ölen kimseye samimiyetle dua ediniz”[7] buyurmuştur.

Hüzünler paylaşıldıkça azalır. Ölenin yakınlarına taziyede bulunmak, sabır ve metanet dilemek iman kardeşliğinin bir gereğidir. Taziye geciktirilmemeli, başsağlığı dilerken ölenin yakınlarını üzecek söz ve davranışlardan kaçınılmalıdır. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) bir hadislerinde “Ölülerinizin iyiliklerini anınız, kötülüklerini zikretmekten kaçınınız”[8] buyurmuştur.

Muhterem Müminler!

Hüzün ve kayıp yaşayan cenaze sahiplerinin, ayrıca telaşa ve zahmete girerek taziye için gelenlere yemek hazırlayıp sunması uygun değildir. Akraba ve komşuların cenaze sahiplerine ve misafirlere ikramda bulunmaları ise sünnettir. Nitekim Mûte savaşında amcasının oğlu Câfer’in şehit olduğu haberi gelince Sevgili Peygamberimiz (s.a.s), Câfer’in ailesi için yemek hazırlayın, çünkü başlarına kendilerini meşgul edecek bir hâl geldi”[9] buyurmuştur.

Kıymetli Müslümanlar!

Resûl-i Ekrem (s.a.s) “Lezzetleri yok edeni, yani ölümü çokça hatırlayın”[10] buyurur. O halde ölümün vaaz veren, nasihat eden ve uyaran bir dili vardır. Cenaze merasimleri, ölene dua etmemize vesile olduğu kadar, kendimize bakmamıza ve hayatımızı gözden geçirmemize de imkân tanır. Bir gün gelecek ömür sermayemiz tükenecek, zerre miktarı da olsa her amelimiz karşılığını görecektir.

Müminler olarak bizler, Rabbimize karşı daima hüsn-i zanda bulunuruz. O’nun affını, mağfiretini ve merhametini bekleriz. Ölümün imanlı gönüllerimize ebedi baharın umudunu bırakacağına inanırız. Ancak bununla beraber İslam’ın dosdoğru yolundan ayrılmamak, hayatımızı istikamet üzere yaşamak için gayret sarf ederiz.  İşte o zaman ölüm bize Allah’tan gelen bir vuslat selamı ve sonsuz barış yurduna açılan kapı olur.



[1] Ankebût, 29/57.

[2] Buhârî, Cenâiz, 2.

[3] Nisa, 4/78; Cum’a, 62/8.

[4] Müslim, Cenâiz, 2.

[5] Müslim, Fedâil, 62.

[6] Bakara, 2/156.

[7] Ebû Dâvûd, Cenâiz, 54, 56; İbn Mâce, Cenâiz, 23.

[8] Ebû Dâvûd, Edeb, 42; Tirmizî, Cenâiz, 34.

[9] Tirmizî, Cenâiz, 21. 

[10] Nesâî, Cenâiz, 3.                

----------
Francais ;FERHAT ARSLAN

Les règles de la Janaza_Les derniers devoirs au voyageur de l’au-delà

Mabrouk Djoumou’a mes honorables frères !

Dans le verset lu, Notre Noble Seigneur dit Toute âme goûtera la mort. Ensuite c’est vers Nous que vous serez ramenés. ». Et dans le hadith lu, Notre Noble Prophète (sav) dit « Le Musulman a 5 droits sur son frère musulman : répondre à son salam, lui rendre visite lorsqu’il est malade, participer à sa prière de janaza, répondre favorablement à son invitation et invoquer la Rahma lorsqu’il éternue »

Honorables Croyants !

Tout comme la vie est un cadeau divin, la mort est une réalité inéluctable. Chaque être humain qui vient sur terre, va vivre la vie qui lui a été accordé et à la fin va implacablement mourrir. Peu importe où se trouve la personne, peu importe où il essaie de fuir, peu importe la solution qu’il va chercher, la mort va forcément le rattraper. La mort semble être une séparation de la terre, de la mère, du père, des êtres aimés, ou des enfants, alors qu’en fait la mort, signifie pour le croyant de retrouver ces êtres aimés auprès d’Allah Tout Puissant. La mort est le commencement d’une nouvelle vie éternelle pleine de sérénité et de bonheur pour tout ceux ayant rempli leurs obligations de serviteurs en direction d’Allah (swt).

Valeureux Musulmans !

Lorsque nous raccompagnons nos frères croyants vers la vie dans l’au-dela, nous avons certaines responsabilités religieuses et humaines. La première d’entre elle, est de ne pas laisser seul notre frère dans le lit de la mort, d’être son compagnon jusqu’à son dernier souffle, de prononcer de telle manière à ce qu’il l’entende Al Kalam At Tawhid afin de l’aider à rendre son âme avec cette parole. Dans un de ses hadith l’Envoyé d’Allah (sav) a dit “Suggérer , c’est à dire Il n’y a pas d’autre divinité qu’Allah à celui qui est sur le point de mourir”

Honorables Croyants !

Le coeur de celui qui a perdu un être aimé est rempli de tristesse, et ses yeux remplies de larmes. D’ailleurs, Notre Prophète Bien-Aimé a lui même versé des larmes lorsqu’il a perdu son fils Ibrahim encore bébé. Mais, à ce moment précis, où Notre Prophète (sav) a rencontré la réalité de la leçon de la mort, sa langue à prononcé les mots suivants: “Les yeux pleurent, le coeur est triste. Mais, nous ne dirons rien d’autre que ce qui satisfait notre Seigneur. Wallahi, Ya Ibrahim, nous sommes vraiment tristes de ta mort”.

C’est Allah (azza wa jal) qui a créé la vie et la mort. Le devoir du croyant, malgrè la fraicheur et la grandeur de sa douleur, est de montrer sa résignation à l’ordre d’Allah (azza wa jal) avec l’espoir de se rencontrer au paradis un jour, sans se lamenter, sans pousser des cris, sans se rebeller et en demandant à Allah (swt) la belle patience.

La foi à la parole suivante d’Allah (azza wa jal)  c’est à dire Certes nous sommes à Allah, et c’est à Lui que nous retournerons », est un remède à la douleur et à la nostalgie des cœurs.

 

Valeureux Musulmans !

Al Tajhiz et Al Takfin font parti des devoirs à réaliser après la mort d’une personne. Lorsque quelqu’un meurt, ses proches, ses amis, ses voisins et les autres musulmans sont prévenus. Son cadavre est lavé avec soin en dissimulant ses parties intimes puis il est mis dans un linceul. Le cadavre est lavé soit par un proche soit par quelqu’un d’expert désigné par lui. Si le défunt a des dettes, elle sont remboursés à partir des biens laissés avant que sa prière soit priée, et s’il a un testament, il doit être réalisé au plus vite.  

Honorables Croyants !

Participer à la prière de notre frère défunt, demander Son Pardon à Notre Seigneur au moment de le raccompagner vers la vie éternelle sont des obligations religieuses que nous devons respecter. L’Envoyé d’Allah (sav) a dit “Lorsque vous avez prié la salat al janaza d’une personne, faites des invocations sincères pour elle”.

La tristesse se réduit lorsqu’elle est partagée. Rendre visite aux proches du défunt, leur souhaiter la patience et l’endurance est une obligation de la fraternité de foi. Il ne faut pas retarder la visite aux proches et durant ce moment, il faut éviter les actes ou les paroles qui peuvent les attrister. Notre Prophète Bien-Aimé (sav) a dit à ce sujet “Evoquez les bontés des défunts, evitez de rappeler leur mauvais coté”.

Valeureux Croyants !

Il n’est pas correcte que les proches des défunts qui vivent un moment de tristesse et de perte entrent dans une démarche lourde de préparation de repas pour leurs invités. Il est de la sounnah que la famille et les voisins se chargent de cette tâche aussi bien pour les proches que pour les invités. D’ailleurs, durant la battaille de Mouta, lorsque la nouvelle de la perte de son cousin Jafar, parvint à Notre Prophète (sav), il dit “ Préparez le repas pour la famille de Jafar, car il leur est arrivé quelque chose qui va les occuper”.

Valeureux Musulmans !

Ar Rassoulou Akram (sav) a dit “Rappelez vous beaucoup de ce qui anéantis les saveurs, c’est à dire de la mort”. Alors, la mort détient un sens qui sermonne, qui donne conseil et qui avertit. Tout comme les cérémonies funéraires permettent de prier pour le défunt, elles permettent aussi de nous regarder nous même et de scruter nos vies. Un jour va venir, le capital de nos vies va prendre fin, et ne serait-ce que du poid d’un atome chacun de nos actes va recevoir sa contre-partie.

En tant que croyant, nous sommes toujours dans l’espérance positive vis à vis de Notre Seigneur. Nous attendons Son Pardon, Sa Maghfirah et Sa Compassion. Nous croyons que la mort va laisser dans nos coeurs remplis de foi, l’espoir du printemps éternel. Mais, en même temps, nous devons faire des efforts pour ne pas abandonner la voie droite de l’Islam et pour vivre nos vies sur la bonne direction. C’est à cette condition, que la mort sera pour nous une direction de salut et une porte ouverte vers un espace de paix éternel.


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın