• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Cuma Hutbesi ; İNSANIN KEMAL YOLCULUĞU: İSLAM, İMAN VE İHSAN.

Cuma Hutbesi ; İNSANIN KEMAL YOLCULUĞU: İSLAM, İMAN VE İHSAN.

10-01-2019
Medyaparis Haber Merkezi

İNSANIN KEMAL YOLCULUĞU:

İSLAM, İMAN VE İHSAN

Muhterem Müslümanlar!

Bir gün Allah Resûlü (s.a.s) ashabıyla sohbet ederken bir adam çıkageldi. Elbisesi bembeyaz, saçları simsiyahtı. Kimse onu tanımıyordu. Uzaktan gelmiş olmalıydı. Ama üzerinde hiçbir yolculuk belirtisi yoktu. Peygamberimizin yanına oturdu ve ‘Ya Muhammed! Bana İslam’ı anlat’ dedi. Bunun üzerine Resûlullah (s.a.s) şöyle buyurdu: İslam, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed'in Allah’ın elçisi olduğuna şahitlik etmen; namazı kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman ve eğer gücün yetiyorsa haccı yerine getirmendir.” 

Gelen kişi ‘Doğru söyledin’ dedi. Ashâb-ı kirâm, adamın hem soru sorup hem de cevabı tasdik etmesine şaşırdı. Sonra adam, ‘Bana imanı anlat’ dedi.  Peygamberimiz, “İman; Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe, kadere; hayır ve şerrin Allah’tan olduğuna inanmandır” şeklinde cevap verdi. Adam yine, ‘Doğru söyledin!’ diye onayladı. Sonra da ‘Bana ihsanı anlat’ dedi. Peygamberimiz, ihsanı şöyle tarif etti: “İhsan, Allah’ı görüyormuşsun gibi O’na kulluk etmendir. Çünkü sen O’nu görmesen de O seni görmektedir.”  Adam, kıyametle ilgili bazı sorular da sordu ve yanlarından ayrıldı. Sevgili Peygamberimiz olaya şahit olan Hz. Ömer’e şöyle buyurdu: ‘O, Cebrâil idi. Size dininizi öğretmeye gelmişti.’[i]

Kıymetli Müminler!

İman, Allah’ın varlığını ve birliğini, Peygamberimizin Yüce Allah’tan getirdiklerini dil ile ikrar kalp ile tasdik etmektir. İman, kul ile Allah arasındaki sevgi ve güven bağıdır. İman, yaratılış gayesini bilen insanın, Rabbine verdiği sadakat ve samimiyet sözüdür. Mümine düşen, verdiği bu sözün arkasında durmak ve gereklerini yerine getirmektir.

Değerli Müslümanlar!

İslam, inandığı gibi yaşamak, imanı hayata taşımaktır. Tam bir teslimiyetle Allah’a ibadet etmek, maddi ve manevi varlığını O’nun yoluna adamak, emirlerine uymak, yasaklarından kaçınmaktır. Sadece Allah’a kul olmaya ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmamaya ahdeden Müslüman’ın söz, tavır ve davranışlarıyla bu ahde vefa göstermesidir.

Kıymetli Müslümanlar!

Biraz önce mealen okuduğum Cibril hadisinde geçen ihsan ise kulluk bilincinin ve güzel ahlâkın zirvesidir. İhsan, “Biz, insana şah damarından daha yakınız”[ii] buyuran Rabbimizin varlığını hayatın her anında hissetmektir. “Nerede olursanız olun O sizinle beraberdir. Allah yaptıklarınızı görmektedir”[iii] ayeti gereğince daima ilâhî gözetim altında, Rabbimizin huzurunda, O’nun ikram ve inayetine muhtaç bulunduğumuz şuuruyla yaşamaktır.

Aziz Müminler!

İman etmek, İslam’ın emri olan ibadetleri yerine getirmek ve ihsan şuuruyla hareket etmek, birbirini tamamlayan basamaklar gibidir. Allah’a ve O’nun bildirdiği hakikatlere iman eden insan, elbette ibadetlerini aksatmayarak samimi bir Müslüman olmak için gayret edecektir. İmanın ve ibadetin vazgeçilmez gereği ise güzel ahlâklı olmaktır. İnanan ama bunu ibadet ve ahlâkla kemâle erdirmeyen kişi ziyandadır. Ahlâkını iman ve ibadetlerle taçlandırmayan insan, Allah’ın rızasından mahrum kalır. İbadet ettiği halde ahlâkî yönden zaafları olan kimse ise kendini muhasebe etmeli ve ibadetinde huşuya dikkat ederek bu türlü yanlışlardan uzak kalmalıdır. O halde, kul olarak Rabbine iman eden, din olarak İslam’a teslim olan, peygamber olarak da Hz. Muhammed (s.a.s)’e tabi olan her insan, imanını, ibadetini ve ahlakını bir arada güzelleştirmelidir. İşte o zaman mümin Kur’an-ı Kerim’in şu müjdesine nail olacaktır: “İman edip, salih ameller işleyen ve Rablerine gönülden bağlananlara gelince, işte onlar cennetliklerdir. Onlar orada ebedi kalacaklardır.”[iv]

Muhterem Müslümanlar!

Kalbimizi, iman gibi bir nimetten, ibadet gibi bir gıdadan, ihsan gibi bir şuurdan mahrum bırakmayalım. Zira dünya ve ahiretimize ait her türlü iyiliğin, hayrın ve hakikatin temeli, insan olmanın manası ve kul olmanın değeri bu üç cevherde saklıdır.

Bunun için kulluk yolunda samimi ve gayretli olalım. Dilimizden dökülen her sözün, elimizden sadır olan her işin, gözümüzden süzülen her bakışın, attığımız her adımın Cenâb-ı Hak katında bir karşılığı olduğunu aklımızdan çıkarmayalım.

Hutbemi, Sevgili Peygamberimiz (s.a.s)’in şu duası ile bitiriyorum: “Allah’ım! Beni amellerin ve ahlâkın en güzeline kavuştur. Onların en güzeline ancak sen ulaştırabilirsin. Beni kötü işlerden ve kötü ahlâktan muhafaza et. Bunlardan ancak sen


[i] Buhârî, Îmân, 37.

[ii] Kâf, 50/16.

[iii] Hadîd, 57/4.

[iv] Hûd, 11/23.

_________________________


Francais: Ferhat ARSLAN

L’itinéraire de la perfection humaine_Islam_Iman et bienfaisance

Chers Musulmans!

Un jour, alors que l’Envoyé d’Allah (sav) discutait avec Ses Compagnons, un homme est arrivé. Ses vêtements était tout blancs et ses cheveux tout noirs. Personne ne le connaissait. Il devait venir de loin, mais il n’avait aucun signe de voyage sur lui. Il s’est assis à côté de notre Prophète (sav) et Il Lui a dit “Ô Mouhammad, explique moi l’Islam”. Ce à quoi l’Envoyé d’Allah (sav) a répondu “L’Islam c’est témoigner qu’il n’y a pas d’autre Dieu qu’Allah et que Mouhammad est Son Envoyé, c’est faire la prière, donner l’aumône, jêuner le jeûne du Ramadan et si tu en as la capacité c’est d’effectuer le pélerinage.”

Cette personne a dit alors, “Tu as dis vrai”. Les Compagnons étaient surpris que cette homme qui avait posé cette question confirmait ensuite la réponse donnée. L’homme a dit ensuite “Expliques moi la foi”, Notre Prophète (sav) a dit “Avoir la foi, c’est croire en Allah, en Ses Anges, à Ses Livres, à Ses Prophètes, au Jour du Jugement, au Destin et que le Khayr et le Charr proviennent d’Allah”. L’homme a encore dit “Tu as dis vrai”, puis il a demandé au Prophète (sav) “Expliques moi la bienfaisance”. Ce à quoi Notre Prophète (sav) a répondu en disant “La bienfaisance c’est de servir Allah comme si tu Le voyais. Car, même si toi Tu ne le vois pas, Lui Il te voit”. L’homme a ensuite posé quelques questions sur la fin du monde puis s’en est allé. Notre Prophète Bien-Aimé a dit à Omar (ra) qui avait assisté à toute cette scène “Cet homme c’était Djabraïl (as). Il était venu vous apprendre votre religion”

Chers Croyants!

La foi, c’est déclarer avec la langue et confirmer avec le coeur l’existence et l’unicité d’Allah (azza wa jal) ainsi que les vérités qui ont été apporté à Notre Prophète (sav) de la part d’Allah (azza wa jal). La foi c’est le lien d’amour et de confiance entre le serviteur et Allah (swt). La foi, c’est la parole de fidélité et de sincérité donné par l’être humain qui connait l’objectif de sa création à Son Seigneur. Le devoir du croyant est d’être à la hauteur de cette parole et de se comporter conformément à elle.

Valeureux Musulmans!

L’Islam c’est de vivre conformément à sa foi et de transposer cette dernière à sa vie. Par une soumission complète, c’est d’adorer Allah (azza wa jal), de consacrer son existence matérielle et spirituelle à Sa voie, d’obéir à Ses Ordres, et de se préserver de Ses interdits. C’est pour le musulman ayant donné sa parole d’être exlusivement le serviteur d’Allah (swt) et de ne rien Lui associer, d’être digne de ce pacte par ses paroles, ses actes et son attitude.

Chers Musulmans!

Comme dans l’événement lu précédemennt avec Djabraïl (as), le summum de la conscience de la servitude et du bon caractère réside dans la bienfaisance. La benfaisance, c’est ressentir dans tous les instants de sa vie Son Seigneur qui a dit “...Nous sommes plus près de lui que sa veine jugulaire ». C’est de vivre avec la conscience que nous vivons sous la surveillance divine, dans la présence de Notre Seigneur, que nous avons besoins de Ses Bienfaits et de Son aide comme le dit le verset « Il est avec vous où que vous soyez. Et Allah observe parfaitement ce que vous faites. »

 

Nobles Croyants!

Avoir la foi, réaliser les adorations qui sont les ordres de l’Islam, et se comporter avec la conscience de la bienfaisance sont des marches qui se complètent les unes les autres. L’être humain qui a foi en Allah (azza wa jal) et qui croit dans les vérités qu’Il nous a transmis, fait forcément les efforts nécessaires pour être un musulman sincère en ne négligeant pas ses actes d’adorations. Le noble caractère est forcément la condition indispensable de la foi et de l’adoration. Celui qui à la foi, mais qui ne la complète pas par l’adoration et le noble caractère est en faillite. L’être humain qui ne couronne pas son noble caractère par la foi et l’adoration, est privé de la Satisfaction d’Allah. Celui qui, malgrè ses actes d’adorations a des insuffisances au niveau de son bon comportement doit rapidement faire sa comptabilité personnelle, et doit se tenir éloigné des erreurs en faisant attention à la concentration de son coeur durant ses adorations.

En résumé, le serviteur qui a foi en Son Seigneur, qui se rend à l’Islam en tant que religion, et qui se conforme à Mouhammad (sav) en tant que prophète, doit embellir en même temps sa foi, son adoration et son caractère. C’est à cette condition, qu’il sera le sujet de la bonne nouvelle suivante du Saint Kor’an Ceux, au contraire, qui auront cru, accompli de bonnes œuvres et fait preuve d’humilité devant leur Seigneur, ceux-là auront le Paradis pour séjour éternel. »

Chers Musulmans!

Ne privons pas nos coeur d’un bienfait comme la foi, d’une nourriture comme l’adoration et d’une conscience comme la bienfaisance. Car, c’est dans ces 3 tresors que sont cachés toutes les bontés sur terre et dans l’au-delà, le fondement du bien et de la vérité et le sens d’être humain et serviteur.

Pour cela, dans la voie de la servitude soyons sincère et généreux en efforts. N’enlevons jamais de nos esprits que chacune de nos paroles, chacun de nos actes, chacun de nos regards et chacun de nos pas vont avoir une contrepartie auprès d’Allah Ta’âlâ.

Je termine mes paroles, par l’invocation suivante de Notre Prophète Bien-Aimé:

“Allahoumma, fais moi atteindre l’adoration la plus belle et le caractère le plus beau. Il n’y a que Toi qui peut faire atteindre cette beauté. Protèges moi des mauvaises actions et du mauvais caractère. Il n’y a que Toi qui peut m’en protéger.”


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın