• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Cuma Hutbesi: KARDEŞLİĞİMİZ ZEKÂT VE FITIR SADAKASIYLA BEREKETLENSİN.

Cuma Hutbesi: KARDEŞLİĞİMİZ ZEKÂT VE FITIR SADAKASIYLA BEREKETLENSİN.

24-05-2019
Medyaparis Haber Merkezi

KARDEŞLİĞİMİZ ZEKÂT VE FITIR SADAKASIYLA BEREKETLENSİN.

   Muhterem Müslümanlar! Bizler imanımızın gereği olarak mümin kardeşlerimize gönülden sevgi besler, saygı ve şefkat duyarız. Tıpkı bir bedenin uzuvları gibi birbirimize destek oluruz. Bazen bir sohbetle kardeşimizi ferahlatır, bazen yüküne omuz veririz. Mali yardımlarımızla müminlerin derdine derman olur, dualarımızla manevi olarak da yanlarında yer alırız. Zira şeref kaynağımız, yüce dinimiz İslam, bizlere dayanışma içinde olmamızı emretmiştir. Cenab-ı Hak, başta zekât ve fıtır sadakası olmak üzere farklı ibadetlerimiz sayesinde yardımlaşma bilinci kazanmamızı murad etmiştir.

    Aziz Müminler! Zekât, Din-i Mübin-i İslam’ın üzerine bina edildiği beş temel esastan biridir. Yerine getirilmesi Allah tarafından kesin bir şekilde emredilen farz bir ibadettir. Dinen zengin sayılanların yılda bir defa mallarının belirli bir kısmını ihtiyaç sahipleriyle paylaşması, vazgeçilmez bir sorumluluktur. Zekât mali bir ibadettir ve Rabbimizin verdiği bunca nimete karşı bir şükür ifadesidir. Zekât, servetin bir kenarda birikip âtıl hale gelmesine engel olur. Kardeşlik duygularını pekiştirerek zenginle fakir arasında sevgi ve güven tesis eder. Başta cimrilik ve mal hırsı olmak üzere birçok kötü huydan mümini korur. Bir taraftan malı temizlerken diğer taraftan müminin kalbini arındırır. Verenin de alanın da hayatına bereket olur. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de “Onların mallarından zekât al, bununla onları temizlersin, arıtıp yüceltirsin”1 buyurulmaktadır. Bu emrin muhatabı olan Peygamber Efendimiz (s.a.s) ise bizlere “Sadaka vererek hastalarınız için Allah’tan şifa isteyin, zekât vererek de mallarınızı korumaya alın.”2 talimatında bulunmuştur. Değerli Müslümanlar! Fıtır sadakası ise insan olarak saygın yaratılmanın, ömrün en kazançlı dönemleri olan Ramazan günlerine erişmenin ve nihayet bayrama ulaşmanın şükrüdür. Ramazan’ın sonunu gören her Müslüman, kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu ailesi için belirli bir miktar yardımı bayramdan önce ihtiyaç sahiplerine ulaştırmalıdır. Böylelikle gecesiyle gündüzüyle insanı ibadete davet eden mübarek Ramazan ayını iyilikle sonlandırmış olur. Fıtır sadakası, ihtiyaç sahiplerinin bayrama hazırlanmasına, bayramın huzuruna ve neşesine ortak olmasına vesiledir.

    Kıymetli Müminler! Bir toplumda farklı maddi imkânlara sahip insanların bir arada yaşaması gayet tabii bir durumdur. Bu farklılığın uçuruma dönüşmemesi, zenginin yoksulu gözetmesiyle mümkündür. Malında fakirin hakkı olduğunu idrak edemeyen zengin, bu hakkı sahibine teslim etmedikçe ziyandadır. Zekâtı ve fıtır sadakasını ihmal etmek günahtır, büyük bir vebaldir. Cenâb-ı Hak, Kur’an-ı Kerim’de müminleri şöyle uyarmaktadır: “Ey iman edenler! Alım satım, dostluk ve aracılığın olmadığı bir gün gelip çatmadan önce Allah’ın size verdiklerinden O’nun için harcayın...”3 Muhterem Müslümanlar! Kardeşliğimizi zekât ve fıtır sadakası ile bereketlendirelim. Hayatımızın her anında olduğu gibi, bu Ramazanda da hayır ve hasenatın öncüsü olalım. Bayram sabahına varmadan fitrelerimizi muhtaç kardeşlerimizle buluşturalım. İnfakta bulunurken kimseyi incitmeyelim, gönül kırmayalım. Allah yolunda sevdiğimiz şeylerden infak etmedikçe iyiliğe asla erişemeyeceğimizi unutmayalım.

    Aziz Müminler! Diyanet İşleri Başkanlığımız ve Türkiye Diyanet Vakfımız “Kardeşliğimiz Zekâtla Bereketlensin” diyor. Önceki Ramazanlarda olduğu gibi bu Ramazanda da siz hayırsever milletimizin yardımlarını yurtiçi ve yurtdışındaki ihtiyaç sahiplerine ulaştıracağız. Gıda kolilerinizle yetimlerin ve fakirlerin yüzlerini güldüreceksiniz. Binlerce çocuğa bayramlık kıyafet giydireceksiniz. Mülteci ailelere iftar sofraları kuracaksınız. Ülkemizde, ümmet coğrafyasında ve dünyanın dört bir yanında, Allah’ın bizlere emaneti olan ihtiyaç sahiplerinin bayram sabahına mutlu ve huzurlu bir şekilde uyanmasına vesile olacaksınız inşallah. Sizleri il ve ilçe müftülüklerimize ve Türkiye Diyanet Vakfı temsilciliklerimize başvurarak iyilik seferberliğine katılmaya davet ediyorum. Yapmış olduğumuz ve yapacağımız bütün yardımların makbul olmasını Rabbimden niyaz ediyorum. Hutbemi bir âyet-i kerimeyle bitiriyorum: “Namazı kılın, zekâtı verin. Önceden kendiniz için ne hayır yaparsanız Allah katında onu bulursunuz. Şüphesiz Allah yaptıklarınızı eksiksiz görür.”4


1 Tevbe, 9/103. 2 Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 542. 3 Bakara, 2/254. 4 Bakara, 2/110.

______________________________________


Francais; Ferhat ARSLAN 



Que notre fraternité se raffermisse par la Zakat et zakat al fitr

Chers Musulmans !

Conformément à notre foi, nous nourrissons dans notre coeur un amour pour nos frères croyants, et nous ressentons pour eux respect et affection. Tel que les membres d’un corps nous nous soutenons les uns les autres. Parfois par une discussion nous allégeons notre frère, et parfois nous lui prettons main forte. Nous sommes des solutions pour les problèmes des croyants par nos aides financières et par nos dou’as nous nous tenons également à leur coté spirituellement. Car notre noble religion l’Islam, source de notre honneur, nous a ordonné d’être solidaire. Allah Ta’alâ a souhaité que nous acquérions la conscience de solidarité à travers nos adorations, comme d’abord la zakat et la sadaqa al fitr.

Nobles Croyants !

La zakat est un des 5 piliers sur lequel est construite Ad Dînou Moubînou Islamî. C’est une adoration obligatoire qui a été ordonné indéniablement par Allah (azza wa jal). Ceux qui sont considérés par la religion comme riche, ont pour responsabilité indispensable de partager une fois dans l’année une partie précise de leurs biens avec les nécessiteux.

La zakat est une adoration financière et n’est qu’une expression de remerciement vis à vis de Notre Seigneur pour tant de bienfaits accordés. La zakat empêche l’inutilité de la richesse mise de côté pour être accumulée. En renforçant les liens fraternels, la zakat permet d’établir l’amour et la confiance entre les riches et les pauvres. Elle protège le croyant de tous un tas de mauvais comportement comme d’abord l’avarice et la soif insatiable de biens. Tout en nettoyant d’un coté les biens, elle purifie également de l’autre coté le coeur du croyant. Elle engendre la baraka pour celui qui donne comme pour celui qui reçoit. D’ailleurs, dans le Noble Kor’an, il est ordonné Prélève une aumône sur leurs biens pour les purifier et les bénir. Prie pour eux, afin que leurs âmes retrouvent leur quiétude. Allah est Audient et Omniscient. »En tant que sujet de cet ordre, Notre Prophète (sav) nous a donné comme consignes « Demandez à Allah la santé pour vos malades en effectuant vos dons, et protégez vos biens en donnant la zakat »

Valeureux Musulmans !

La sadaqa al fitr est le remerciement d’avoir été créé respectable en tant qu’être humain, d’avoir atteint les jours du Ramadhan qui sont la période la plus bénéfique de la vie et enfin d’avoir atteint le jour de la fête. Tous les musulmans qui atteignent la fin du Ramadhan doivent faire parvenir en leurs noms et aux noms des personnes dont ils ont la charge une part précise d’aumône aux personnes dans le besoin avant la fête. De cette manière, ils auront mis fin par une bonne action au mois sacré du Ramadan dont les jours et les nuits sont un appel à l’humanité pour la réalisation d’adorations. La sadaqa al fitr est une opportunité pour les personnes dans le besoin pour qu’elles se préparent au Aïd et pour qu’elles partagent la sérénité et la joie de la fête.

Chers Croyants !

Il est naturel qu’il existe dans une société des personnes disposant de moyens financièrs différents. Pour que cette différence ne se transforme pas en abimes, il est nécessaire que les riches s’occupent des pauvres. Le riche qui n’arrive pas à réaliser que le pauvre a un droit dans ses biens, est dans la faillite tant qu’il ne transmet pas ce du à celui qui a ce droit. Négliger la zakat et la sadaqa al fitr est un péché, et une lourde responsabilité. Allah Ta’âla avertit les croyants dans Al Kur’an Al Karîm Ô vous qui croyez ! Donnez en aumône une partie des biens que Nous vous avons octroyés, avant que ne vienne un jour où il n’y aura plus ni rachat, ni amitié, ni intercession. Ce sont les négateurs qui sont les vrais injustes.”.

Honorables Musulmans !

Faisons fructifier notre fraternité par la zakat et la sadaqa al fitr. Durant le Ramadan,comme dans tout les instants de nos vies, soyons des précurseurs dans le bien et la bonté. Faisons parvenir nos aumônes à nos frères nécessiteux avant le matin du Aïd. Ne froissons personne lorsque nous dépensons, ne brisons pas de coeur. N’oublions pas que tant que nous ne dépenserons pas dans le sentier d’Allah des choses que nous aimons, nous n’atteindrons jamais le bien.

Nobles Croyants !

Notre direction des affaires religieuses ainsi que le wakf de la direction religieuse déclare “Que notre fraternité se multiplie par la zakat”. Comme les Ramadan passés, ce Ramadan aussi, nous allons faire parvenir dans le pays et dans le monde, les dons de notre généreux peuple aux nécessiteux. Avec les colis de nourriture vous allez donner le sourire aux orphelins et aux pauvres. Vous allez habiller de vetement d’Aïd des milliers d’enfants. Vous allez préparer des repas de ftour avec les familles réfugiées. Vous allez être des intermédiaires pour que les personnes dans le besoin qui nous ont été confiés par Allah (azza wa jal) se réveillent heureuses et joyeuses le matin d’Aïd, dans notre pays, dans les pays de la communauté islamique et aux 4 coins du monde.

Je vous invite à ne pas négliger cette mobilisation pour le don. Je prie Notre Seigneur Tout Puissant pour que nos dons passés et ceux que nous allons effectuer soient des dons acceptés. Je termine cette khotba par le verset suivant Accomplissez régulièrement la salât et acquittez-vous de la zakât ! Tout bien que vous aurez avancé sur Terre pour votre salut, vous le retrouverez auprès de votre Seigneur, car Il est Attentif à tous vos actes. »


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın