• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Cuma Hutbesi: Bir mukaddes yolculuk hac.

Cuma Hutnesi Bşr mukaddes yolculuk hac.

28-06-2019
Medyaparis Haber Merkezi 
 
BİR MUKADDES YOLCULUK: HAC
Muhterem Müslümanlar!
Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurur: “İnsanlar için yapılmış ilk ev, Mekke’de inşa edilen, âlemlere bereket ve hidayet kaynağı olan Kâbe’dir. Orada apaçık deliller, İbrahim’in makamı vardır. Oraya giren emniyette olur. Gitmeye gücü yetenin Kâbe’yi haccetmesi, Allah’ın insanlar üzerinde bir hakkıdır. Kim bunu inkâr ederse bilmelidir ki, Allah bütün âlemlerden müstağnidir.” 
Aziz Müminler!
Hac, Peygamber Efendimizin ifadesiyle, İslam binasının üzerine oturduğu beş temel esastan biridir. Hac, Rabbimizin rızasını kazanmak için Kâbe’yi tavaf etmek, Arafat’ta vakfeye durmaktır. Mübarek bir yolculukla dünyanın dört bir yanından Mekke’ye gelen müminlerin, uzaklarda iken günde beş vakit yöneldikleri Kâbe’nin gölgesinde buluşmalarıdır. Allah’ın evini ziyaret için yola çıkan bu müminlere Kur’an-ı Kerim’de şöyle seslenilir: “Hac bilinen aylardadır. Kim o aylarda hacca karar verip niyet ederse, bilsin ki hac sırasında cinsel davranışlarda bulunmak, günah işlemek ve kavga etmek yoktur. Siz ne hayır yaparsanız Allah onu bilir. Ahiret için azık toplayın. Kuşkusuz, azığın en hayırlısı takvadır. Ey akıl sahipleri, bana karşı gelmekten sakının!” 
Kıymetli Müslümanlar!
Hacca niyet edip yola düşen Müslüman, bedeniyle ihrama, ruhuyla takva elbisesine bürünür. Allah ve Resûlü’nün emirlerine tabi olacağına, her türlü günah, kötülük ve çirkinlikten uzak duracağına söz verir. Renkleri, dilleri, ülkeleri farklı ama gayeleri aynı olan mümin kardeşleriyle birlikte telbiye getirerek şöyle niyazda bulunur:
  “Buyur Allah’ım buyur! Emrindeyim buyur! Senin hiçbir ortağın yoktur. Allah’ım buyur! Hamd sana mahsustur. Nimet de senin, mülk de senindir. Senin hiçbir ortağın yoktur.” 
Peygamberimiz, “müminin telbiye getiren sesine taşların, ağaçların hatta toprağın eşlik ettiğini” söyler. 
Muhteşem bir kâinat korosu hacı adayıyla beraber duaya durur.
Muhterem Müminler!
Resûl-i Ekrem Efendimizin müjdesi, adım adım haccı yaşayan her Müslüman’ın yüreğinde karşılık bulur: “Allah tarafından kabul edilmiş haccın karşılığı ancak cennettir.” Bu müjdeye nail olmak isteyen hacı adayları Arafat’a çıkar, mahşerin provasını yapar. Arafat, hakikati bilmek, marifete ermek, ölmeden önce kendini hesaba çekmektir.
Arafat vakfesinden sonra bir sel gibi akarak Müzdelife’ye gelen hacılar, buradan Mina’ya geçer. Müzdelife, ikinci kez Allah’ın huzurunda vakfeye durarak bilinçlenmek; Mina ise dünyalık sevgileri aşıp sadece Allah’ın rızasını temenni etmektir.
Cemeratta şeytan taşlayan mümin, aslında şeytanla beraber kendisini günaha davet eden nefsini, hırsını, tutkularını da bir bir taşa tutar. Sonra ziyaret tavafını yapmak üzere Kâbe’ye yönelir. Bakışlarını Kâbe’ye, gönlünü Hakk’a çevirir.
Hac esnasında kesilen kurbanlar ise Allah’ın nişaneleridir. Ancak kesilen hayvanların ne etleri, ne de kanları Rabbimize ulaşacaktır. O’na ulaşacak olan yalnızca takvamızdır.
Aziz Müslümanlar!
Hac, mümin için tam manasıyla bir dönüm noktasıdır. Hacılar Hz. İbrahim’in vefasını, Hz. İsmail’in teslimiyetini, Hz. Hacer’in tevekkülünü kuşanır. Onlar gibi Hak yoluna canını kurban etmeye adanır. Peygamberimizin ayak izlerinin olduğu yerlerde dolaşan her hacı, sabrı, şükrü, dirilişi ve huzuru bir arada yaşar. Bu kutsal yolculuk için heybesini takva azığıyla dolduran mümin, azığını tüketmemek adına her türlü kötü söz ve olumsuz davranıştan uzak durmalıdır. Hac ibadetini yaparken hiçbir canlıyı incitmemeli ve tabiata asla zarar vermemelidir. O güne kadar yaptığı hataları ve işlediği günahları arkasında bırakarak mübarek beldelerden ayrılan hacı, kalan hayatında bir daha bu yanlışlara dönmemelidir.
Bu vesile ile cemaatimizden hacca gidecek olan bütün kardeşlerimizin haclarının mebrur olmasını Yüce Rabbimden niyaz ediyorum. Hutbemi Resûl-i Ekrem (s.a.s)’in şu hadisiyle bitiriyorum: “Hacca gidenler ile umreye gidenler, Allah’ın elçileridir. Allah’a dua ederlerse, Allah onların dualarını kabul eder ve Allah’tan günahlarının bağışlanmasını isterlerse Allah onların günahlarını bağışlar.” 
--------------'xx

Çeviri: Ferhat Arslan

Le Hajj_un voyage sacré
Chers Musulmans !
Notre Noble Seigneur dit dans le Saint Kor’an “ La première Maison qui ait été édifiée pour les gens, c’est bien celle de Bakka (la Mecque) bénie et une bonne direction pour l’univers. Là sont des signes évidents, parmi lesquels l’endroit où Abraham s’est tenu debout ; et quiconque y entre est en sécurité. Et c’est un devoir envers Allah pour les gens qui ont les moyens, d’aller faire le pèlerinage de la Maison. Et quiconque ne croit pas... Allah Se passe largement des mondes »
Nobles Croyants !
Selon les propos de Notre Prophète (sav), le Hajj est un des piliers fondamental sur lequel est fondé la batisse de l’Islam. Le Hajj c’est déambuler autour de la Ka’ba pour gagner la satisfaction de Notre Seigneur et se tenir debout à Arafat. Ce sont les retrouvailles des croyants qui viennent à la Mecque des 4 coins du monde par un voyage sacré, à l’ombre de la Ka’ba vers laquelle ils se tournaient lorsqu’ils en étaient éloignés. Il est dit dans le Saint Koran à ces croyants qui arpentent le chemin pour rendre visite à la Maison d’Allah “ Le pèlerinage a lieu dans des mois connus. Si l’on se décide de l’accomplir, alors point de rapport sexuel, point de perversité, point de dispute pendant le pèlerinage. Et le bien que vous faites, Allah le sait. Et prenez vos provisions ; mais vraiment la meilleure provision est la piété. Et redoutez-Moi, ô doués d’intelligence ! »
Chers Musulmans !
Le musulman qui arpentent le chemin en ayant l’intention du Hajj, se drappe corporellement de l’ihram et spirituellement du vêtement de la piété. Il donne sa parole qu’il va se conformer aux ordres d’Allah (swt) et de Son Envoyé et qu’il va se tenir éloigné de tout les péchés, de tout le mal et de toutes les choses nefastes. Il invoque en scandant Al Talbiya avec ses frères croyants qui ont un objectif commun, indépendamment de leurs couleurs, de leurs langues et de leurs pays
  “Me voici Ô Allah, je réponds à ton appel. Tu n’as pas d’associé, me voici. La louange et la grâce t’appartiennent ainsi que la royauté. Tu n’as pas d’associé.”
Notre Prophète (sav) dit “Les pierres, les arbres et même le sable accompagne le croyant qui scande la Talbiya”. Un magnifique choeur de l’univers invoque avec le candidat du hajj.
Valeureux Croyants !
La bonne nouvelle d’Ar Rassoulou Akram a une contrepartie dans le coeur des musulmans qui vivent le Hajj, pas après pas “La récompense d’un Hajj accepté par Allah est certes le paradis”. Les candidats du Hajj qui veulent être le sujet de cette bonne nouvelle montent à Arafat, et font une répétition du jugement dernier.
Arafat signifie la conscience de la vérité, de l’atteinte de la connaissance et de faire sa comptabilité personnelle avant de mourrir.
Les Hajj qui viennent à Mouzdalifa comme des gouttes de pluie torentielles après la station à Arafat, se dirigent ensuite vers Mina. Mouzdalifa signifie, la prise de conscience par la seconde station auprès d’Allah (swt), et Mina signifie le souhait d’outrepasser les aspirations terriennes pour ne souhaiter que la satisfaction d’Allah (swt).
Le croyant qui lapide satan à Jamarat, cible également avec satan, son propre nafs, sa soif insatiable et ses passions qui l’invite au mal. Ensuite, il se dirige ves la Ka’ba pour réaliser la dernière déambulation de visite autour de la Ka’ba, il tourne son regard vers elle et tourne son coeur vers le Hakk.
Les bêtes sacrifiées durant le Hajj sont les signes d’Allah (swt). Mais, ni les viandes, ni le sang des animaux ne parviennent à notre Seigneur. Ce qui Lui parvient n’est que notre piété.
Nobles Musulmans !
Le Hajj est un véritable tournant pour le croyant. Les Hajj se drappent de la fidélité d’Ibrahim (as), la soumission d’Isma’il (as) et la confiance de Hajar (as). Comme eux, ils présentent leurs vies dans le chemin du Hak. Tous les hajj qui marchent sur les traces de Notre Prophète (sav) vivent simultanément la patience, la reconnaissance, la renaissance et la sérénité. Le croyant qui a remplit son balluchon de sa provision de piété sur cette voie sacrée, doit se tenir éloigné de toutes les mauvaises paroles et de tout les mauvais comportement pour ne pas anéantir ses provisions. Durant le hajj, il ne doit jamais nuire à aucun être vivant et à la nature. Le Hajj qui a laissé derrière lui, les erreurs et les péchés accumulés durant sa vie, en quittant ces lieux bénis, ne doit plus retourner vers ces erreur le restant de sa vie.
Je profite de cette opportunité pour demander à Notre Noble Seigneur qu’Il accepte auprès de Lui le Hajj de nos frères qui vont aller au pélerinage comme des Hajj Mabrour. Je termine mes propos par le hadith suivant d’Ar Rassoulou Akram (sav) “Ceux qui vont au Hajj et à la Umra sont des représentants d’Allah. S’ils prient Allah, Allah accepte leurs prières et s’ils demande à Allah le pardon de leurs péchés Allah leur pardonne”
  Âl-i İmrân, 3/96,97.
  Bakara, 2/197.
  Müslim, Hac, 19,21.
  Tirmizî, Hac, 14.
  Buhârî, Umre, 1.
  İbn Mâce, Menâsik, 5.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın