• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Cuma Hutbesi; TEVAZU İNSANI YÜCELTİR.

Cuma Hutbesi; TEVAZU İNSANI YÜCELTİR.

19-09-2019

Medyaparis Haber Merkezi


TEVAZU İNSANI YÜCELTİR

Muhterem Müslümanlar!

Okuduğum ayet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: “Rahmân’ın has kulları o kimselerdir ki, yeryüzünde tevazu ile yürürler…”[1]

Okuduğum hadis-i şerifte ise Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) şöyle buyuruyor: “Kim Allah için huşûundan dolayı tevazu gösterirse, Allah onu kıyamet gününde yüceltir. Her kim kibrinden dolayı böbürlenirse Allah da onu kıyamet gününde alçaltır.”[2]

Aziz Müminler!

Kamil bir imanın hayatımızdaki en büyük tezahürü, salih amelle birlikte güzel ahlak sahibi olmaktır. Zira güzel ahlak, dünyamızı aydınlatan ve ahiretimizi cennete çeviren en kıymetli sermayemizdir. Bizler, sonu cennet olan bir hayatın ancak güzel ahlakla tamamlanacağına inanırız. Rabbimiz katında bizleri yüceltecek olan bu ahlaki güzelliklerin başında ise tevazu gelir.

Tevazu, alçakgönüllü olmaktır. Kendini beğenmişlikten ve böbürlenmekten uzak durmaktır. Gurur ve kibirden arınmış bir hayatı benimsemektir. Yaratılmış her bir canlıya saygı, şefkat ve merhamet göstermek, kibar davranmaktır.

Kıymetli Müslümanlar!

Biz müminler, tevazuu Peygamber Efendimizden öğrendik. O, daima sade bir hayat sürdü.[3] İnsana, insan olduğu için değer verdi. Mütevazı olmanın, cennet ehlinin özelliklerinden biri olduğunu bildirdi.[4] Müslüman bir kardeşimizi küçük görmenin kötülük olarak bizlere yeteceğini hatırlattı.[5] Resûl-i Ekrem (s.a.s) bir hadis-i şeriflerinde tevazu sahibi olmanın insanı Allah katında yücelten bir vasıf olduğunu bizlere şöyle haber vermiştir: “…Allah, bir kulun hoşgörülü olması sebebiyle izzetini artırır, Allah için tevazu gösteren kişiyi ise yüceltir.”[6]

Değerli Müminler!

Sevgili Peygamberimizi kendisine örnek alan mütevazı bir mümin, bütün nimetlerin asıl sahibinin Yüce Rabbimiz olduğunun bilincindedir.              

 

Sahip olduğu her bir nimetin aynı zamanda kendisinin bir imtihanı olduğunun farkındadır. Mümin, elindeki bütün imkânları Allah’ın rızasını kazanmak için seferber eder. Makam ve mevkii, şöhret ve zenginliği ne olursa olsun kendini diğer insanlardan farklı bir konumda görmez. Allah katında üstünlüğün ancak takvada olduğuna inanır.

Aziz Müslümanlar!

İslam, bir yandan müminin ruhuna alçak gönüllü olmayı nakşederken, diğer taraftan kibirden olabildiğince uzaklaşmasını hedefler. Çünkü kibir, Peygamberimizin ifadesiyle “Hakikati inkâr etmek ve insanları küçük görmektir.”[7]

Kibirli insan, dünyanın kendi etrafında döndüğünü zanneder. İnsanları küçümseyerek onlardan yüz çevirir. Oysa mümin, hangi sebeple olursa olsun hiç kimseyi hakir görmemelidir. Nitekim Resûl-i Ekrem (s.a.s) bu konuda bizleri şöyle uyarmıştır: “Allah bana, mütevazı olup birbirinize karşı övünmemenizi ve birbirinize karşı haddi aşan davranışlarda bulunmamanızı vahyetti.”[8]

Kıymetli Müminler!

Mümin, her işinde olduğu gibi tevazuda da aşırıya kaçmaz. Zira mümin, tevazu içinde bir hayat yaşamakla yükümlü olduğu kadar kendisinin ve Müslüman kardeşlerinin şeref ve haysiyetini korumakla da görevlidir. O, müminleri hakir görenlere karşı asil ve vakur duruşunu muhafaza eder. Müslümanların şeref ve izzetini korumak için var gücüyle çalışır. Yüce Rabbimizin Muhammed, Allah’ın Resûlü’dür. Onunla beraber olanlar, inkârcılara karşı kararlı ve tavizsiz, birbirlerine karşı da merhametlidirler...”[9] buyruğuna gönülden bağlanır.

Muhterem Müminler!

Hayatımızın her alanında tevazuu kuşanalım. Hiç kimseyi incitmeyelim. Fani dünyanın geçici heveslerine aldanarak birbirimizi üzmeyelim. Dünyamızı zindana, ahiretimizi cehenneme çevirecek olan kibirden, gururdan ve riyadan sakınalım. İnsanları küçümseyerek onlara surat asmayalım. Yeryüzünde böbürlenerek yürümeyelim. Unutmayalım ki Yüce Rabbimiz, kibirlenen ve kendisiyle övünen kimseleri sevmez.


[1] Furkân, 25/63.

[2] İbn Hanbel, III, 76.

[3] Müslim, Zühd, 33.

[4] Buhâri, Edeb, 61.

[5] Müslim, Birr, 32.

[6] Müslim, Birr, 69.          

[7] Müslim, Îmân, 147.

[8] Müslim, Cennet, 64.

[9] Fetih, 48/29.
________________

Francais Ferhat ARSLAN

L’humilité élève l’être humain

Chers Musulmans !

Dans le verset lu, Notre Noble Seigneur dit “...Les serviteurs du Tout Miséricordieux sont ceux qui marchent humblement sur terre...”

Et dans le hadith lu, Notre Prophète Bien-Aimé (sav) dit “ Celui qui montre de l’humilité en raison de sa conscience, Allah l’élèvera le jour dernier. Celui qui montre de la vanité en raison de son arrogance, Allah l’aviliera le jour dernier.

Nobles Croyants !

La plus grande manifestation d’une foi parfaite dans nos vies est le bon comportement au côté des bonnes oeuvres. D’ailleurs, le bon comportement qui illumine notre vie sur terre et qui transforme notre au-delà en paradis, est notre capital le plus cher. Nous sommes de ceux qui croient que seul un bon comportement complète une vie dont la fin est le paradis. Et parmi ces valeurs qui nous élève auprès de Notre Seigneur (swt), la première est l’humilité.

Etre humble, cela revient à être modeste. Cela revient à se tenir éloigné de l’égocentrisme et de la vanité. Cela revient à choisir une vie épurée de la prétention et de l’arrogance. Cela revient enfin, à montrer du respect, de l’affection et de la compassion à chaque être vivant créé, et à être bien élevé.

Valeureux Musulmans !

Nous les croyants, nous avons appris l’humilité de Notre Maître Prophète (sav). Lui, Il a toujours vécu une vie simple. Il a donné de l’importance à l’humain, parce qu’il est humain. Il nous a informé que l’humilité fait partie des spécificités des gens du paradis. Il nous a rappelé que regarder un de ses frères musulmans avec dédain était suffisant comme mal pour nous. Ar Rassoulou Akram (sav) nous a informé dans les termes suivants, dans un de Ses Hadith qu’être humble élève la personne auprès d’Allah (azza wa jal) “...Allah accroit l’honneur d’un de ses serviteurs en raison du fait que ce dernier est tolérant, Allah élève la personne qui fait montre d’humilité”

Honorables Croyants !

Un croyant humble qui prend pour exemple Notre Prophète Bien-Aimé (sav) sait que le véritable propriétaire de tous les bienfaits est Notre Noble Seigneur.

Il sait que les bienfaits qu’il possède sont en même temps une épreuve pour lui. Le croyant mobilise toutes les opportunités qu’il détient afin de gagner l’agrément d’Allah (azza wa jal). Peu importe son statut social ou son rang, sa notoriété et sa richesse, il ne se voit pas dans une position différente des autres être humains. Il croit qu’auprès d’Allah (azza wa jal), la supériorité ne dépend que de la piété.

Nobles Musulmans !

L’Islam vise d’un coté à planter la modestie dans l’âme du croyant, et de l’autre côté à l’éloigner le plus possible de la vanité. Car, la vanité est selon les mots de notre Prophète (sav) “Renier la vérité et dénigrer les êtres humains”

Le vaniteux pense que le monde tourne autour de lui. En dénigrant les êtres humains, il se détourne d’eux. Alors que, peu importe les raisons, le croyant ne doit pas voir avec dédain qui que ce soit. D’ailleurs, Ar Rassoulou Akram (sav) nous a avertit à ce sujet en disant “Allah m’a révélé que vous soyez humbles, en ne vous vantant pas les uns en face des autres et en n’adoptant pas les uns envers les autres de comportement qui dépasse les limites”.

Chers Musulmans !

Le croyant, comme dans toutes ses affaires n’adopte pas de comportement extrême en ce qui concerne l’humilité. Car, autant qu’il sait qu’il est responsable de mener une vie modeste, il sait aussi qu’il est responsable de la protection de l’honneur et de la dignité de sa propre personne ainsi que des musulmans. Il préserve sa posture digne et grave contre ceux qui dénigrent les croyants. Il travaille autant qu’il le peut pour protéger l’honneur et la dignité des musulmans. Il est attaché du coeur à l’ordre divin suivant de Notre Seigneur “ Muḥammad est le Messager d’Allah. Et ceux qui sont avec lui sont durs envers les mécréants, miséricordieux entre eux....”

Chers Croyants !

Drappons nous de l’humilité dans tous les domaines de notre vie. Ne froissons personne. Ne nous causons pas de tort en nous laissant emporter par les passions éphémères de ce monde éphémère. Gardons nous de la vanité, de l’arrogance et de l’ostentation qui transforme notre vie sur terre en prison et notre au-delà en enfer. Ne détournons pas nos visages en dénigrant les êtres humains. N’oublions pas que Notre Noble Seigneur n’aime pas ni les vaniteux et ni les vantards.

 


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın