• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Cuma Hutbesi: SORUMLULUK SAHİBİ BİR BABA OLABİLMEK.

Cuma Hutbesi: SORUMLULUK SAHİBİ BİR BABA OLABİLMEK.

23-01-2020
MEDYAPARIS HABER MERKEZI


SORUMLULUK SAHİBİ BİR BABA OLABİLMEK

Muhterem Müslümanlar!

Yüce Rabbimizin insanoğluna lütfettiği en kıymetli nimetlerden biri aile olmaktır. Zira aile güvendir, dayanaktır, sığınaktır. İyilikte yardımlaşmak, el birliğiyle kötülüğe engel olmaktır. Aile aynı zamanda insanı geleceğe hazırlayan en önemli kurumdur. İnsan ilk eğitimini ailesinden alır. Karakteri aile ocağında şekillenir. Sevgiyi, saygıyı, dürüstlüğü önce anne babasından öğrenir.

Ailede anne ile birlikte babaya da önemli görevler düşmektedir. Babanın sorumluluğu ailesinin maddi ihtiyaçlarını karşılamaktan ibaret değildir. Merhamet eğitimi almış, güzel ahlakla donanmış, değerlerini benimsemiş bir nesil yetiştirmek her babanın öncelikli sorumluluğudur. Hutbemin başında okuduğum hadis-i şerifte Peygamberimiz (s.a.s) şöyle buyurmaktadır: “Bir baba çocuğuna güzel ahlâktan daha değerli bir miras bırakmış olamaz.”[1]

Aziz Müminler!

Baba olmak, Hz. Nuh misali evladının imanla şereflenmesi için gayret göstermektir. Onun dünya ve ahiret saadetini kazanması için çırpınmaktır. Hz. Nuh, tevhit gemisine binmeyi reddeden oğluna son bir umutla şöyle seslenmişti: “…Haydi yavrum gel, sen de bizimle birlikte gemiye bin, kâfirlerle beraber olma!”[2]

Kıymetli Müslümanlar!

Baba olmak, Hz. İbrahim misali duayı dilinden düşürmemektir. İtaatkâr bir kul olabilmek için Allah’a sığınmaktır. Salih bir nesil için O’na yalvarmaktır. Nitekim İbrahim (a.s) Rabbine şöyle niyaz etmişti: “Ey Rabbimiz! Bizi sana teslim olanlardan eyle, soyumuzdan da sana teslim olacak bir ümmet çıkar. Bize ibadet usullerimizi göster, tövbemizi kabul et. Şüphesiz tövbeleri kabul eden, merhameti bol olan yalnız sensin.”[3] “Rabbim! Beni ve soyumdan gelecek olanları namaza devam edenlerden eyle! Ey Rabbimiz, duamı kabul eyle!”[4]

Değerli Müminler!

Baba olmak, Hz. Yakup gibi zorluklar karşısında metanetini korumaktır. Ne kadar ağır olursa olsun dünya imtihanını sabır ve tevekkülle karşılamaktır. Evladına daima sevgiyi, merhameti, adaleti ve şefkati aşılamaktır. Yanlış yaptıklarında onları uyarmak ama hiçbir zaman onlardan ümidini kesmemektir. Hz. Yakup, kıskançlıkları sebebiyle kardeşleri Hz. Yusuf’u kuyuya atan çocuklarına şöyle seslenmiştir: “…Hayır! Nefsiniz sizi kötü bir iş yapmaya sürüklemiş; artık bana düşen güzelce sabretmektir. Anlattığınız şeyler karşısında, bana yardım edecek olan ise ancak Allah’tır.”[5]

Aziz Müslümanlar!

Baba olmak, Hz. Lokman gibi evladına şefkatle öğüt vermektir. Ona doğruyu ve yanlışı, haramı ve helali öğretmektir. Hz. Lokman, oğluna şu güzel nasihatlerde bulunmuştur: “Yavrucuğum! Allah’a ortak koşma; çünkü O’na ortak koşmak elbette büyük bir zulümdür.” “Yavrucuğum, namazını özenle kıl, iyiliği emret, kötülükten vazgeçirmeye çalış, başına gelen musibetlere sabret.” “Gurura kapılarak insanlara burun kıvırma, yeryüzünde böbürlenerek yürüme; unutma ki Allah gurura kapılıp kendini beğenen hiç kimseyi sevmez.” “Yürüyüşünde ölçülü ol, sesini de yükseltme…”[6]

Değerli Müslümanlar!

Baba olmak, âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamberimizin sünnetinin izinde yürümektir. Allah Resûlü (s.a.s), örnek bir aile babasıydı. Çocukları arasında hiçbir ayrım yapmazdı. Kızı Fatıma’yı görünce ayağa kalkar, elinden tutar, şefkatle öper ve kendi yerine oturturdu.[7] O sadece kendi yavrularına değil bütün çocuklara anlayışlı davranırdı. Peygamberimizin terbiyesinde büyüyen Hz. Enes, Resûl-i Ekrem’den şöyle bahseder: “Resûlullah’a on sene hizmet ettim. Vallahi bana bir kez olsun ‘Öf!’ bile demedi.”[8]

Muhterem Müminler!

Çocuklarımız bizden ilgi ve şefkat bekler. Yanımızda değerli olduklarını hissetmek ister. Hayatı öğrenirken, kendilerine rehberlik edecek pusula, sığınacakları liman olmamızı arzu eder. Öyleyse günlük hayatın koşuşturması ve geçim telaşı içinde çocuklarımızı ihmal etmeyelim. Dinine, vatanına ve bütün insanlığa faydalı nesiller yetiştirmek için her türlü fedakârlığı gösterelim. Yavrularımızı sevgimizden, ilgimizden ve duamızdan mahrum bırakmayalım.  



[1] Tirmizî, Birr, 33.

[2] Hûd, 11/42.

[3] Bakara, 2/128.

[4] İbrâhim, 14/40.

[5] Yûsuf, 12/18.

[6] Lokmân, 31/13, 17-19.

[7] Ebû Dâvûd, Edeb, 143, 144.

[8] Müslim, Fedâil, 51.     

___________________________

Francais/Ferhat Arslan

Etre un père responsable

Chers Musulmans !

Un des bienfaits le plus précieux offert par Notre Seigneur à l’humanité est la famille. Car, la famille signifie la confiance, l’aide et le refuge. La famille signifie également le fait de s’entraider dans le bien et d’empêcher tous ensemble le mal. Dans le même temps, la famille est l’institution la plus importante dans la préparation de l’individu au futur. L’être humain reçoit sa première éducation dans sa famille. Son caractère prend forme dans son foyer familialle. Il apprend en premier l’amour, le respect et la droiture chez sa mère et son père.

Dans la famille, tout comme la mère, le père aussi à également des responsabilités. Ces responsabilités ne se résument pas au fait d’assurer la subsistance matérielle de la famille. Eduquer une génération qui a reçu l’instruction de la compassion, qui est drappée du bon comportement et qui a intériorisé ses valeurs fait partie des missions prioritaires de chaque père. Dans le hadith lu au début de cette khoutba, Notre Prophète (sav) dit “ Un père ne peut laisser un héritage plus précieux à son enfant que le bon comportement”.

Nobles Croyants !

Etre père, c’est faire des efforts comme le Prophète Nuh (as) pour que son fils soit honoré par l’Islam. C’est se démener pour qu’il atteigne le bonheur sur terre et dans l’au-delà. Le Prophète Nuh (as) avait lancé le cri de dernière espoir suivant à son fils qui refusait de monter dans l’arche du monothéisme pur “...« Ô mon enfant, monte avec nous et ne reste pas avec les mécréants».

Chers Musulmans !

Etre père, c’est ne jamais délaisser les invocations comme Ibrahim (as). C’est se réfugier auprès d’Allah (swt) pour être un serviteur obéissant. C’est Le supplier pour une postérité vertueuse. Ibrahim (as) avait fait l’invocation suivante “Notre Seigneur! Fais de nous Tes Soumis, et de notre descendance une communauté soumise à Toi. Et montre nous nos rites et accepte de nous le repentir. Car c’est Toi certes l’Accueillant au repentir, le Miséricordieux.” “Ô mon Seigneur! Fais que j’accomplisse assidûment la Ṣalāt ainsi qu’une partie de ma descendance; exauce ma prière, ô notre Seigneur!”

Chers Croyants !

Etre père c’est préserver sa patience comme Yakub (as). C’est faire face aux épreuves terriennes aussi lourdes qu’elles soient avec patience et confiance. C’est de transmettre à son enfant, l’amour, la compassion, la justice et la douceur. C’est l’avertir lorsqu’il commet une erreur, mais en ne désespérant jamais de lui. Yakub (as) a dit les mots suivants à ses enfants qui avaient jetés leur frère Yusuf (as) “ Vos âmes, plutôt, vous ont suggéré quelque chose... [Il ne me reste plus donc] qu’une belle patience! C’est Allah qu’il faut appeler au secours contre ce que vous racontez! »”

Nobles Musulmans !

Etre père c’est donner des conseils à son enfant avec affection comme Loqman (as). C’est de lui apprendre la vérité et l’erreur, le halal et le haram. Loqman (as) avaient donné les bons conseils suivants à son fils “ Ô mon fils, ne donne pas d’associé à Allah, car l’association à [Allah] est vraiment une injustice énorme. Ô mon enfant, fût-ce le poids d’un grain de moutarde, au fond d’un rocher, ou dans les cieux ou dans la terre, Allah le fera venir. Allah est infiniment Doux et Parfaitement Connaisseur. Ô mon enfant accomplis la Ṣalāt, commande le convenable, interdis le blâmable et endure ce qui t’arrive avec patience. Telle est la résolution à prendre dans toute entreprise! Et ne détourne pas ton visage des hommes, et ne foule pas la terre avec arrogance: car Allah n’aime pas le présomptueux plein de gloriole. Sois modeste dans ta démarche, et baisse ta voix...”

Valeureux Musulmans !

Etre père, c’est suivre la sounna de Notre Prophète (sav) qui a été envoyé comme Rahma à l’univers. L’Envoyé d’Allah (sav) était un père de famille exemplaire. Il ne faisait aucune différence entre Ses enfants. Lorsqu’Il voyait Sa fille Fatima (ra), Il se levait, La prenait par la main, L’embrassait avec affection La faisait s’assoir à Sa place. Il était compréhensif non seulement avec Ses enfants mais aussi avec tous les enfants. Anas (ra) qui a grandi avec l’éducation de Notre Prophète (sav), dit au sujet d’Ar Rassoulou Akram “ J’ai servi l’Envoyé d’Allah pendant 10 ans. Pas une fois Il ne m’a dit ne serait-ce qu “FFF”.

Honorables Croyants !

Nos enfants attendent de nous de l’attention et de l’affection. Ils veulent sentir à nos côtés qu’ils sont précieux à nos yeux. En apprenant la vie, ils veulent une boussole qui va leur servir de guide et un refuge vers lequel ils peuvent se diriger. Alors, ne négligeons pas nos enfants dans notre course du quotidien et de subsistances. Faisons tout notre possible pour instruire des générations bénéfiques pour leur religion, leur patrie et l’humanité. Ne privons pas nos enfants, ni de notre amour, ni de notre attention et ni de nos invocations. 

 


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın