• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Fransa ve Türkiye liderlerinden gerginliğin ardından ilk görüşme gerçekleşti.

Fransa ve Türkiye liderlerinden gerginliğin ardından ilk görüşme gerçekleşti.

02-03-2021
Medyaparis Haber Merkezi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu akşam video konferans yoluyla görüşerek beş ay aradan sonra ikili ilişkileri değerlendirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı iki liderin görüşmesine ilişkin açıklama yaptı.

Buna göre; Erdoğan görüşmede, uzun bir aranın ardından yeniden görüştüğü Macron'un şahsında Fransız halkını selamladığını ifade etti.

Erdoğan, bu sene Ankara Anlaşması'nın 100'üncü yılı olduğuna değinerek, iki ülke ilişkilerinde liderler arasında tesis edilen diyalogun her zaman büyük rolü olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkan görüşmede, "İki güçlü NATO müttefiki olarak Avrupa'dan Kafkaslara, Orta Doğu'ya ve Afrika'ya uzanan geniş coğrafyada güvenlik, istikrar ve barış çabalarına önemli katkılar sağlayabiliriz. Ülkelerimizi, vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini tehdit eden terör örgütleriyle mücadelede de ortaklaşa atabileceğimiz adımlar var. Tüm bu hususlarda Türkiye ve Fransa'nın dayanışma içinde hareket etmesini arzu ediyoruz." dedi.

Diplomatik gerginliğin ardından ilk görüşme

Fransa ve Türkiye liderleri, eylül ayından bu yana Paris-Ankara hattında artan diplomatik gerginliğin ardından ilk kez görüşmüş oldu.

Görüşme, Türkiye ile Fransa arasında Libya, Suriye, Doğu Akdeniz veya Paris'in 'İslam dininin Fransa'ya uyarlanması' girişimi ile 'Türkiye'nin Fransa'daki Müslümanlar üzerindeki etkisi' gibi çeşitli konularda çatışma yaşanan derin diplomatik anlaşmazlıkların gölgesinde yapıldı.

Ankara-Paris hattındaki gerginlik, Macron'un, Hz. Muhammed ile ilgili karikatürleri 'ifade özgürlüğü' bağlamında değerlendirmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da "Bu zatın İslam ile Müslümanlar ile derdi nedir? Macron'un zihinsel olarak tedaviye ihtiyacı var." ifadeleri ile en tepe noktaya ulaşmıştı.

Erdoğan Türk vatandaşlarını Fransız ürünlerini boykot etmeye çağırmış ve Fransa Cumhurbaşkanı'nı "İslamofobi" ile suçlamıştı. Buna karşın Paris, istişareler için Ankara'daki büyükelçisini geri çağırmıştı.

Fransız haber ajansı AFP'ye göre, İstanbul'un prestijli üniversitelerinden Galatasaray'da ders veren öğretim görevlileri de sürece müdahil olmuş durumda. Hatta sınır dışı edilme ihtimalleri de bulunuyor. Türkiye, Galatasaray'da ders veren yabancı eğitimcilerden B2 seviyesinde Türkçe bilmesini istiyor.

Aralık ayında, Avrupa ülkeleri, Doğu Akdeniz'deki 'tek taraflı' sondaj faaliyetleri nedeniyle Ankara'ya yaptırım kararı aldı. Bu kararın başını Fransa çekti. Ancak AB'yi ikiye bölen karar daha sonra ertelendi.

Türkiye, Libya'da Trablus merkezli hükümetin yanında yer alırken Fransa lideri Maron, Halife Hafter'i destekledi.

Keza Ankara Dağlık Karabağ'daki Ermenistan ile silahlı çatışmada Azerbaycan'ı destekledi Fransa ise Erivan'a güçlü destek sundu.

Hatta Fransa Senatosu, bağlayıcı olmayan, Erivan lehine bir kararla, 'Dağlık Karabağ'ın bağımsızlığını' tanıdı.

Ankara ve Bakü, Fransa'nın 'tarafsız olmayan duruşu' nedeniyle Minsk Grubu'ndaki ara bulucu rolünü tartışmaya açtı.

ABD'de Başkan Joe Biden'ın göreve gelmesi ile paralel şekilde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği ile 'yeni bir sayfa' açmak istediklerini dile getirdi.

Ayrıca, Akdeniz'deki kaynakların kullanımı adına müzakerelere devam etmek için Atina'ya zeytin dalı uzattı.

Şubat ayı başında Macron, yaptığı bir açıklama ile "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Batı'ya yönelik tavrını yumuşatmasından 'oldukça memnun' olduğunu" dile getirdi.

Ayrıca Fransa lideri Macron, "Şimdi Libya'da Türk askerlerinin çekilmesiyle, Dağlık Karabağ'da, Suriye'de ve Doğu Akdeniz'de tansiyonun düşürülmesiyle iyi sonuçlar alacağımızı umuyorum" diye konuşmuştu.




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın