• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Fransa islam Konseyi (CFCM) 'Aşı orucu bozmaz.'

'Saglık alanındaki otorite imamlar değil doktorlardır.'

31-03-2021
Medyaparis Haber Merkezi


    Ramazan ayı yaklaşırken akıllardaki soru ''Aşı orucu bozar mı? Ramazan ayının başlangıcı yaklaşırken, Fransa islam Konseyi (CFCM) Başkanı ve Paris Cami, Covid-19'a karşı aşılanmanın orucu bozmayacağını belirtti.

Sağlık ve Tıp alanındaki otorite imamlar değil doktorlardır. Tıp alanı hekimlerin sorumluluğundadır.

    Fransa islam Konseyi resmi internet sitesinden yaptığı açıklamasında 'Hayatın korunması İslam'ın beş temel amacından biridir. "Kim bir kimseyi öldürürse bütün insanları öldürmüş gibi olur. Kim de bir can kurtarırsa bütün insanların hayatını kurtarmış gibi olur.” (Mâide Süresi 32) ayeti ile cevap verdi.

İslam Peygamberi Hz Muhammed 'Siz ziraat işini benden daha iyi bilirsiniz.'

   Gelenek bize, İslam Peygamberi Hz Muhammed'in, Medine'ye vardığında, hurma ağaçlarına aşılama yapan bir topluluğa uğradı. Allah’ın Resulü (asm), (orada bulunanlara bahçelerinde çalışanlarla ilgili olarak) 'Bunlar böyle ne yapıyorlar?' dedi. Onlar da çiçeğin erkeğini dişininkine aktarmak suretiyle aşılama yaptıklarını söylediler. Bunun üzerine Resulullah Efendimiz, 'Bunun bir fayda sağlayacağını zannetmiyorum.' buyurdular.

    O yıl hurmalarda bir verim alınamadı. Ziraat ve aşılamayla uğraşan kişiler Resûlüllah’a bu yıl ne yapalım diye sorduklarında  ''Siz ziraat işini benden daha iyi bilirsiniz.'' buyurdu.

     Müslümanlar düzenli olarak sağlık durumunu takip eden ve ona en iyi tavsiyeyi verebilecek sağlığı ile ilgili ne yapması gerektiğine yönlendirebilecek tedavi doktorlarının tavsiyesine güvenmelidir. İslam alimlerinin içtihatları, hasta bir kişinin iyileşinceye kadar orucunu erteleyebilecegini iyileştikten sonra orucunu tutabileceğine hükmeder. Kronik hastalık durumunda olanların ise orucu kalıcı olarak tutmayıp (maddi imkanı var ise) oruç tutmadığı gün adedince yerine sadaka vereceğine hükmeder.

      Her durumda, tedavi eden hekimin görüşüne, oruç tutma veya tutmama konusundaki görüşlerine titizlikle saygı gösterilmeldir. Eğer bir hasta, doktorunun tavsiyesine uymaz yine oruç tütmaye devam eder kendini tehlikeye atarsa, günah bile işlemiş olur'' denildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz.

 Diyanet İşleri Başkanlığı fetvasında, Aşı olmak veya iğne yaptırmak orucu bozar mı? sorusuna verdigi cevapta:

    Oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple, besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz. Tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler. Bununla birlikte, Ramazan ayında herkesle birlikte oruca devam etmeyi arzu ediyorlar ve oruç tutmalarına da başka bir engel bulunmuyorsa iğnelerini iftardan sonra yaptırmaları yerinde olur.        Bu imkâna sahip olmayanlar, tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırabilirler. Ancak, oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptıranların, ağızdan aşı alanların, damardan serum ve kan verilenlerin orucu bozulur. Daha sonra bu oruç kaza edilir.




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın