• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Türkiye'de alışıla gelmiş bir ezberi daha bozdu

Kadının camiye gidip cemaatle namaz kılması caiz midir?

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, yıllardır süren bu tartışmaya son noktayı koydu. Mekke'de konuşan Görmez, usulüne uygun olarak kadınların cuma, bayram ve cenaze namazı kılabileceğini söyledi.

Mehmet Görmez, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed döneminde de kadınların cuma ve cenaze namazına katıldıklarını hatırlattı.

Kadınların toplu kılınan namazlara katılırken usule dikkat etmeleri gerektiğine vurgu yapan Görmez, erkeklerin önde, kadınların da arka saflarda namaz kılmaları gerektiğini belirtti.

Diyanet İşleri Başkanı, bir annenin evladının cenaze namazını kılamamasını yadırgadığını ifade etti.

KÜLTÜREL EKSİKLİK...

31 Türk hacı adayının kutsal topraklarda vefat ettiği belirtenGörmez, bu yıl kadın irşat ekiplerini görevlendirmekle ne kadar isabetli davrandıklarını belirterek bir kadın hacının “Türkiye’deyken cenaze, cuma ve bayramnamazı kılmıyoruz. Burada kıldık. Bayan görevli vermeseydiniz bunları yapamazdık” dediğini aktardı. Türkiye’deki durumun hatırlatılması üzerine Porf.Dr. Görmez şöyle konuştu: “Peygamber Efendimiz döneminde kadınlar cuma ve cenaze namazlarına katılmışlardır. Bayramnamazına katılmayan olmamıştır.Hazreti Peygamber,Medine döneminde ‘Herkes bayramlarımıza katılsın’ demiştir. Özel durumu nedeniyle namaz kılamayacak bayanların bile bayramnamazına gelerek izlemelerini istemiştir. Ancak Türkiye’deki gelenek ve kültürler bu tür eksiklikleri beraberinde getiriyor.” Görmez, şöyle devametti: “Bir anne düşünün. Evladı vefat etmiş ama kendi evladının cenaze namazına katılamıyor. Yadırganacak bir durum.Namazın usulüne ve esaslarına göre kadınlarımızı cenaze, cuma ve bayramnamazlarında yer açmalıyız.”

HASTANELER KURACAĞIZ

Mekke ve Medine’de kalıcı sağlıkmerkezi kurmanın zorunluluk haline geldiğini kaydeden Diyanet İşleri BaşkanıGörmez, “100 bin kişi hac için, 500 bin kişi de umre yapmak için geliyor. Bu iki şehirde 120 bin kadar da vatandaşımızın sabit ikamet ettiğini biliyoruz.Hac döneminde sağlık hizmeti vermek yeterli olmuyor. Buralara kalıcı geniş imkanları olan hastaneler yapmak zorundayız. Sağlık Bakanlığı ile görüşerek bu adımı atacağız” dedi.

Keşke tramvayı sadece Suudlar kullanmasaydı


Hac vazifesi sırasında Müslümanlar’a kolaylık amacıyla ilk kez bu yıl uygulamaya geçirilen elektrikli trenleri sadece Suudi Arabistanlı hacıların kullandığı ortaya çıktı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez,Mekke-Mina- Müzdelife ve Arafat arasında kullanılan trenleri Suudiler’in kullandığını belirterek, engelli ve yaşlı hacılara öncelik verilmesinin daha doğru olacağını kaydetti. Haccı kolaylaştırmak için Çinli bir firmaya yaklaşık 3milyar liraya yaptırılan 20 tren sadece Suudi hacıları taşıdı. Saatte 80 kilometre hız ile 72 bin kişi taşıyabilen 12’şer vagonlu trenlerMina’dan Arafat’a 12 dakika, Arafat’ tan Müzdelife’ye 7.5 dakikada ulaşabiliyor.

Kurbanlar Afrika’ya


Kutsal topraklarda Türk hacılarının kestiği kurban sayısının 86 bin olduğunu aktaran Görmez, kurbanların İslamKalkınma Bankası aracılığıyla başta Somali olmak üzere Afrika’dakimuhtaç ülkelere ulaştırılacağını söyledi. Başta Türkiye olmak üzere tümİslam aleminin Kurban Bayramı’nı kutlayan Görmez, Van’daki depremnedeniyle burukluğunu da aktardı.

Kyn.hbr vakti



716 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın