• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Sandalyede oturarak namaz kılanların hızla artması nedeniyle Diyanet, cuma hutbesinde bu konuya yer verdi

Cuma hutbesinde, ‘Camilere sıralar halinde oturakların konulması,cami dokusu ve kültürüyle bağdaşmamaktadır” denildi ve ayakta durabilenlerin, mazeretleri varsa yere oturarak namaz kılması istendi. Sandalye ve taburede namaz için mazaret gösterenlerin “Dürüstçe yeniden değerlendirilmesi” istendi. “Hastalık ve sakatlık gibi herhangi bir mazereti bulunanların, zorunlu olmadıkça namazlarını sandalyede değil, yere oturarak kılmaları gerekir” ifadesi kullanıldı.

İLGİNÇ SÖZLER

 

Tüm camilerde okunan hutbede, şöyle denildi:

 

“Namazı bilinen şekliyle ayakta kılamayan kimse oturarak da kılabilir. Böyle bir kişi kendi durumuna göre diz çökerek veya bağdaşkurarak yahut ayaklarını yana ya da kıbleye doğru uzatarak namazınıkılar. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.v.), nasıl namaz kılacağını soran hasta bir sahabeye, “Namazını ayakta kıl. Eğer gücün yetmezse oturarak, buna da gücün yetmezse yan üzere kıl” buyurmuştur.

 

Ayakta durabilen ve yere oturabildiği halde secde edemeyen kimse namaza ayakta başlar, rükûdan sonra yere oturarak secdeleri ima ile yapar.
Ayakta durabildiği halde oturduktan sonra ayağa kalkamayan kişi namaza ayakta başlar, secdeden sonra namazını oturarak tamamlar.
Ayakta durabildiği ve rükû yapabildiği halde yere oturamayan kimse namaza ayakta başlar, rükûdan sonra tabure ve benzeri bir şey üzerine oturarak secdeyi ima ile eda eder.
Ayakta durmaya gücü yetmeyen, yere de oturamayan kimse ise namazı tabure benzeri bir şey üzerine oturarak rükû ve secdeleri ima ile yerine getirir.

 

MEZARETLERİNİZİ DÜRÜSTÇE GÖZDEN GEÇİRİN
Dinimiz bizden, namaz kılarken hem ihlâslı ve samimi olmamızı hem de namazın şekil şartlarına riayet etmemizi istemiştir. Namaz kılan kişi, gücü yettiği halde gerekli itinayı göstermediği takdirde Rabbine karşısorumlu olacağını bilmelidir. Bu sebeple namazını tabure ve benzerişeyler üzerinde kılanlar ileri sürdükleri mazeretleri, bizzat kendileri dürüstçe değerlendirmelidirler. Namazı aslî şekline uygun olarak kılmaya engel teşkil etmeyen hafif bedeni rahatsızlıklar, bu konuda mazeret olarak ileri sürülmemelidir.

 

Bu itibarla dinî açıdan zorunlu bir sebep bulunmadıkça sandalyede namaz kılmak, meşru görülmemiştir. Özellikle üzerinde namaz kılmak amacıyla . Bu sebeple hastalık ve sakatlık gibi herhangi bir mazereti bulunanların, zorunlu olmadıkça namazlarını sandalyede değil, yere oturarak kılmaları gerekir…

 

 

TurkSpace



3118 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın