• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Yüzde 51'i kamuya ait olan Fransız ADP, Türkiye'de TAV'ın yüzde 38'ini aldı. TAV'a 1 milyar dolar ödeyen ADP, şirket yönetiminde de azınlıkta olacak

 

 

 

 

 

Ermeni soykırımı inkâr yasasında direten Türkiye'ye karşı olumsuz tavır sergileyen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'ye inat Fransız şirketler yatırıma geliyor. Yüzde 51'i kamuya ait olan Fransız Aeroports de Paris (ADP) TAV Havalimanları Holding'in yüzde 38'ini ve TAV İnşaat'ın yüzde 49'unu 1 milyar dolara satın aldı. ADP, TAV'la birlikte kendisini dünyanın en büyük havalimanı işletmecisi yapacak anlaşmayla daha fazla hisse almasına karşın şirkete eşit yönetim kurulu üyesi sokacak. 1 milyar dolara yakın ödeme yapıp yönetimde eşit ortaklığı kabul eden ADP'nin yüzde 51'inin kamunun elinde olması da bir hayli önemli. Zira hatırlanacağı üzere 2008 krizi sonrası Fransız Renault, yeni fabrikasını Türkiye'ye kurmak isteyince Sarkozy kıyameti koparmış ve yatırımın dışarıya gitmesine izin vermemişti. ADP, TAV Havalimanları Holding'in yüzde 38'i için 874 milyon dolar, Tepe İnşaat'ın yüzde 49'u için de 49 milyon dolar olmak üzere toplamda 923 milyon dolar ödeyecek.

BİR NUMARA OLACAK

Aralarında Paris Charles de Gaulle, Orly ve Le Bourget'nin du bulunduğu 25 havalimanını işletip yılda 88 milyon yolcu taşıyan ADP ile 12 havalimanı 50 milyon yolcu trafiğine sahip TAV'ın birleşmesiyle dünyanın en büyük ikinci havalimanı şirketi doğdu. Eğer bu rakama ADP'nin yüzde 8'ine ortak olduğu Amsterdam'daki trafik de katılırsa dünyanın bir numarası doğmuş olacak. Toplamda yüzde 38'e ulaşan ADP, aldığı her yüzde 1 hisse için 23 milyon dolar ödeyecek. Bir başka deyişle Akfen ile Tepe Grubu yüzde 18'lik hisse satışından 414'er milyon dolar, TAV'ın CEO'su Sani Şener ise yüzde 2 hissesi karşılığı 46 milyon dolar alacak. Kalan hisselerin yüzde 40.3'ü halka açık yüzde 3.5'i ise Kuveyt Yatırım Otoritesi'nin elinde. 100 milyon dolarlık toplam değer üzerinden satılan TAV İnşaat'ta ise yüzde 49 hisse için ADP 49 milyon dolar ödeyecek. Yüzde 38'ini almasına karşın ADP yönetim kurulunda diğer ortaklarla eşit üye bulunduracak. 11'e çıkarılacak yönetim kurulunda ADP'nin üç, TAV'ın üç üyesi olacak, dört de bağımsız yönetim kurulu üyesi seçilecek. Sani Şener, ADP'nin halka açık hisseleri toplayıp yüzde 51 çoğunluğa ulaşmasının mümkün olmadığını söyledi.

Yönetimde azınlıkta
Fransız şirketi çoğunluk hisseyi almasına rağmen yönetimde sözü ortağına bıraktı. TAV'ın 11 kişilik yönetim kurulunda ADP'nin üç üyesi olacak. 4 üye TAV tarafından belirlenecek. Kalan 4 üye ise SPK'nın yeni tebliği uyarınca bağımsızlardan oluşacak. Şirketin CEO'luğunu Atatürk Havalimanı'nın imtiyaz süresinin biteceği 2021'e kadar Sani Şener yürütecek. Ayrıca Hamdi Akın ve Abdullah Atalar'ın yönetim kurulu üyelikleri sürecek.

Çağrı yükümlülüğü olmayacak
ÜÇ
hissedar (Tepe, Akfen ve ADP) hisse satışı yapsa da yüzde 51 yani çoğunluğu bırakamayacak. Gruplar arasında alım-satım opsiyonu ise olmayacak.
TAV çalışanlarında bir değişiklik olmayacak. Graff, bunu "İyi giden şeyleri kesintiye uğratma niyetimiz yok" sözleriyle açıkladı.
CEO Sani Şener, bunun bir ortaklık olduğunu bu nedenle Fransız ortak ADP için çağrı yükümlülüğü olmayacağını belirtti.
ADP, Kuzey Afrika, Ortadoğu, Rusya gibi yakın coğrafyada TAV ile girebilecek. TAV ise Batı Avrupa ve Latin Amerika'da ihalelere giremeyecek.

Fetih değil işbirliği
ADP'nin CEO ve Yönetim Kurulu Başkanı Pierre Graff, anlaşmayı 'mantık evliliği' olarak yorumlayarak başladığı konuşmasında TAV'ın adil değerine (fair value) göre bir teklif verdiklerini söyledi. Graff, sözlerine şöyle devam etti: "TAV'ın hisse satacağını duyunca 'Bu tarihi bir fırsat' dedik. TAV çiçek açan bir işletme. Satışın siyasi açıdan iyi bir zamana gelmediğini kabul ediyorum ama bu işlem tamamen özel ve siyasetle ilgisi yok. Ancak buna fetih değil işbirliği ruhuyla yaklaştık. Birbirimizi seviyoruz. Gerçek bir başarı hikâyesi olan TAV'ın yönetim kalitesine gerçekten saygı duyuyorum."

 

www.camiye.com

 



584 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın