• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Fransa'nın yeni lideri François Hollande artık Avrupa Birliği'nde gündemi belirleyen isim.

Fransa'nın yeni lideri François Hollande artık Avrupa Birliği'nde gündemi belirleyen isim. Almanya Başbakanı Angela Merkel ile François Hollande arasındaki ilişkilerin geleceği ise merak konusu.

Brüksel'de gayrıresmi zirvede bir araya gelen Avrupa Birliği liderlerinin buluşmasına Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı François Hollande damgasını vurdu.

Seçim kampanyası boyunca, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in kemer sıkma önlemlerini eleştiren Hollande, "büyüme" ve "istihdam" kavramlarını AB gündemine taşımayı başardı. Euro Bölgesi'ndeki mali krize çözüm bulabilmek için son yıllarda 24 zirve düzenleyen liderler, ilk kez dün akşamki buluşmalarında "büyüme" konusunu gündeme aldılar.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, yaklaşık 5,5 saat süren zirvenin ardından yaptığı açıklamada, "Mali konsolidasyon ile büyümeyi birbirine karşıt görmüyoruz. Bunlar tam tersine, bir madalyonun iki yüzü gibidir" dedi. Merkel, büyüme konusunda önerilerin haziran ayı sonunda yapılacak AB zirvesinde karara bağlanacağına işaret etti.

AB'nin büyüme önlemlerine destek veren Merkel, bunun Avrupa hükümetlerinin yeniden aşırı borçlanmalarıyla yapılmasına ise karşı çıkıyor. Almanya, büyüme önlemlerini üç ana başlıkta topluyor. Bunlar yapısal reformlar, iç piyasanın canlandırılması ve yeni yatırımlar için Avrupa Birliği fonlarının kullanılmasını içeriyor.



Görüş ayrılıkları

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, piyasaların canlandırılması için daha büyük kaynakların kullanılmasını isterken, borç krizinin aşılması için, tüm Euro Bölgesi ülkelerinin güvencesini taşıyacak "Euro tahvili" çıkarılması önerisinde ısrar ediyor.

Almanya Başbakanı Merkel'in bilinen muhalefetine karşın, Fransa lideri Hollande'ın Euro tahvili önerisini zirvede ısrarla gündeme getirmesi dikkat çekici bulunuyor. Hollande, geçtiğimiz yıllarda AB zirveleri öncesinde Almanya ve Fransa liderleri arasında yapılan ikili görüşme geleneğine de son verdi. Zirve öncesinde Paris'te İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile bir araya gelen Hollande, mali sistemde likidite artırımına gidilmesi, bankaların güçlendirilmesi gerektiği konusunda hemfikir olduklarını vurguladı.

Hollande, tartışma yaratan çözüm önerilerine İtalya'dan da destek buluyor. AB'nin oluşturduğu mali istikrar mekanizmasının, yalnızca zordaki ülkeler değil, bankaların kurtarılabilmesi için de doğrudan kullanılabilmesini isteyen Hollande'a, İtalya Başbakanı Mario Monti de destek veriyor. Almanya Başbakanı Merkel ise Euro tahvillerine olduğu gibi bu öneriye de soğuk bakıyor.

Hollande üzerinde seçim baskısı

Fransa liderinin ortaya attığı öneriler konusunda gelecek haftalarda ısrarcı olup olmayacağı belirsizliğini koruyor. Brüksel'deki gözlemciler, Hollande'ın 10-17 Haziran tarihlerinde yapılacak parlamento seçimleri nedeniyle Fransız seçmenine mesaj vermek zorunda olduğunu, asıl politikaların bu tarihten sonra şekilleneceğini kaydediyorlar.

Hollande'ın en büyük önceliklerinden olan "Büyüme Paktı"nın içeriğinin 28-29 Haziran tarihlerinde yapılacak zirvede netlik kazanması bekleniyor.

Büyüme konusunda şu ana kadar tüm üye ülkelerin desteğini alabilmiş tek öneri, Avrupa Yatırım Bankası kaynaklarının artırılması ve bu yolla ekonomileri canlandıracak altyapı projelerine destek verilmesi oldu.

Tartışma yaratan Euro tahvili gibi önerilerin geleceği, bunların zirve gündemine alınıp alınmayacağı veya koşullara bağlanıp bağlanmayacağı gelecek haftalarda belli olacak. Liderlerin kararını etkileyecek en önemli gelişmelerden biri, Yunanistan'da 17 Haziran'da yapılacak seçimlerin sonuçları olacak. Bu seçim sonucu, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalıp kalmayacağı konusunda belirleyici olacak.

28-29 Haziran tarihlerinde Brüksel'de yapılacak zirve gündemine hangi önerilerin taşınacağına, gelecek günlerde taraflarla yoğun temaslar yürütecek olan Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy karar verecek.

 

Deutsche Welle

.www.camiye.com



303 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın