• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Bana göre dünyanın neresinde olursa olsun Türklerin artık entegrasyon diye bir sorunu yoktur."

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Bana göre dünyanın neresinde olursa olsun Türklerin artık entegrasyon diye bir sorunu yoktur. Bugün sorun entegrasyon değil eşit katılım sorunudur" dedi.

Bozdağ, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından Marriott Otel'de düzenlenen "Yurtdışı Türkler Sivil Toplum Buluşması" toplantısında yaptığı konuşmada, yurt dışında yaşayan vatandaşlar ve onların temsilcilerinden oluşan sivil toplum örgütleriyle yaşanan ortak sorunlarını karşılık müzakere ederek etmek, dertleşmek ve çözüm arayışlarında bulunmak amacıyla bir araya geldiklerini söyledi

Bugün dünyanın yaklaşık 155 ülkesinde, yaklaşık 6,5 milyon Türk vatandaşının olduğuna işaret eden Bozdağ, Türkiye'den Avrupa'ya dünyanın başka ülkelerine göçün doğru özellikle 1960'lı yıllardan sonra yoğunlaştığını, bunların hepsinin Türkiye'den gidiş hikayelerinin birbirinden farklı olduğunu ifade etti.

Ülke olarak bu göçleri teşvik eden adımlar attıklarını, bazı ülkelerle ikili anlaşmalar imzaladıklarını hatırlatan Bozdağ, yurt dışına giden vatandaşların bir süre sonra ülkeye dönmeyi planladığının düşünüldüğünü ama bu konuda herkesin yanıldığını, birçok vatandaşın gittikten sonra bulundukları ülkede kalmaya karar verdiğini söyledi.

Türkiye'nin ve Türk insanının yaşadığı ülkelerin bu değişimi geç fark ettiğini ifade eden Bozdağ, şunları kaydetti:

"Geç fark edinceye kadar da bizim vatandaşlarımız çok büyük tedbirler aldılar. Baktığımız zaman Avrupa'da, Amerika'da, başka ülkelerde ilk sivil toplum örgütlerini siz kendiniz kurdunuz. Bir araya geldiniz, 'bir derdimiz var bunu nasıl çözeceğiz' dediniz, o derdi çözmek için ağır ağır dernekler kurmaya başladınız. 'Cumayı nerede kılacağız, bayram nasıl olacak' derdi sardı. Cumaları, bayramları kılacak mekanlar oluşturuldu. 'Evlatlarımızı getirdik, bunlar nerede, nasıl okuyacaklar, nasıl başarılı olacaklar' derdi sardı, bu sefer eğitim konusuna çözüm getiren birliktelikler, çalışmalar oluşturdunuz. Büyük STK'ları bir araya getirdiniz,dünyanın başka yerlerinde kendi sorunlarına kendi çözüm bulan, kendisi STK kuran, kendisi var olduğunu ispat ederek, bana göre siz herkese bu noktada son derece büyük örnek oldunuz, büyük bir başarı ortaya koydunuz. Bütün ülkeleri de mahcup ettiniz. 'Biz kendi ayaklarımız üzerine durabiliriz' mesajını en güzel şekilde dünyaya sizler verdiniz. Hepiniz Türkiye'nin onur, gurur kaynağısınız. Siz gittiğiniz ülkelerde bu ülkenin göğsünü kabartan büyük işler yaptınız.

Eğer bugün taş üstünde taş kalmamış bir Almanya'dan, dünyanın en büyük ekonomik güçlerinden biri olan bir Almanya'ya geçiş varsa bunda Almanların emeği kadar, ter döken emek veren Türk işçilerinin katkısı tartışılmazdır, bugün güçlü bir Fransa, güçlü bir Avusturya, güçlü bir Hollanda, güçlü başkaca ülkeler varsa burada Türklerin, Türk işçilerinin ortaya koyduklarını katkılar yadırganamaz"

-"Yurt dışında yaşayan vatandaşlar değişim-dönüşümün öncüsü oldu"

Türk vatandaşlarının yaşadıkları ülkelerde birçok başarı hikayesi yazdığını da anlatan Bozdağ, yurt dışında yaşayan vatandaşların aynı zamanda Türkiye'de de pek çok değişim, dönüşümün öncüsü olduğunu söyledi.

Bozdağ, "Pek çok yenilik Türkiye'nin siyasetçileri, o yeniliklerle Türkiye'yi tanıştırmadan önce, onlar Türkiye'ye gelmeden önce işçilerimiz vasıtasıyla Türkiye'ye geldiğini gördük. Pek çok değişimin bu noktada motor gücünü sizler oluşturdunuz, Türkiye'ye ekonomisini ayakta tutan döviz göndermekle kalmadınız, Türkiye'nin eğitimden sağlığa pek çok alanda değişmesinde en önemli güç sizin gücünüz oldu" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin de çok değiştirdiğini ve birçok gelişimi gerçekleştirdiğini ifade eden Bozdağ, ülkenin bugün vatandaşı için düne göre daha fazlasını yapma kudretine sahip olduğunu belirtti.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, "Bundan sonra diyoruz ki nerede bir vatandaşımız varsa, nerede bir soydaşımız, nerede bir akrabamız varsa, her şart altında Türkiye daima orada olacaktır, onlarla beraber olacaktır" dedi.

Bugün yurt dışında yaşayan her sivil toplum kuruluşunun, her yaşayan vatandaşın bulunduğu yerde Türkiye Cumhuriyeti'nin birer elçisi olduğunu vurgulayan Bozdağ, yurt dışındaki vatandaşlardan taleplerinin birlikte hareket etmek, yaşanan sorunlara birlikte çözmek olduğunu söyledi.

-"Türkiye'nin artık bir entegrasyon sorunu yok"

Yurt dışında yaşayan vatandaşların Türkçe'yi çok iyi konuşması ve kültürlerine sahip çıkması gerektiğini ifade eden Bozdağ, "Bizim çocuklarımız, burada kalırken, burada yaşarken Türkçesini unutmasın, dinini unutmasın, kültürünü,sanatını, kimliğini unutmasın" çağrısında bulundu.

Bozdağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bana göre dünyanın neresinde olursa olsun Türklerin artık entegrasyon diye bir sorunu yoktur. Türkler, gittikleri topluma en kolay entegre olan topluluklardır. Bizim büyüklerimiz dil bilmeden gittiler, bugün dil sınavı yapanlar, o zaman dil sınavı yapmıyorlardı, dişe bakıyorlardı. Şimdi başka şeyler yapıyorlar, o sınavı geçmişte yapmayanlar, dil bilmeden alanlar şimdi başka işlerin peşinde. Ama bugün Türkler bulundukları hamdolsun bulundukları ülkenin dilini de Türkçe gibi konuşuyorlar, kendi ana dillerini de gayet iyi konuşuyorlar, oranın kültürünü de biliyorlar, Türkiye'nin kültürünü de biliyorlar. O yüzden bana göre Türklerin yaşadıkları yerlerde entegrasyon sorunu varmış gibi düşünmek, bizim 30 sene öncede kaldığımız gibi bir sonucu da ortaya çıkarır. Bugün sorun entegrasyon değil eşit katılım sorunudur. Bugün sorun, ayrımcılığı ortadan kaldırma sorunudur, bugün sorun ırkçılığa mani olma sorunudur, bugün sorun İslamafobiyaya mani olma sorunudur. Bugün sorun birlikte yaşama kültürünü geliştirme sorunudur. Onun için artık bana göre entegrasyondan öte yeni kelimeleri dilimize pelesenk etmemiz lazım, o da eşit katılımdır. Eşit katılım üzerinde bizim durmamızda büyük fayda var.

Eğer istihdam yaratılırken, iş müracaatlarında bir ayrımcılık varsa, başka alanlarda bir ayrımcılık varsa, eşit katılım gereken esaslar anayasalarda, yasalarda, insan hakları sözleşmelerinde yer alırken, bütün bunlara rağmen bunlar uygulanmazsa o zaman bizim mücadelemiz insan hakları ekseninde, hukuk devleti eksenininde, eşit katılım ekseninde olmalı. Biz bunları yaşadığımız ülkedeki kişiler kadar hak ettiğimize inanarak yapmalıyız. O zaman büyük başarıyı hep beraber elde etmiş oluruz. Daha ileri bir noktaya evlatlarımızı taşımış olur, hem yaşadığımız ülkeye hem de doğduğumuz Türkiye'ye katkımız büyük olur"

Bu nedenlerle yurt dışındaki vatandaşların entegrasyon gibi artık çağını kapatmış konuları konuşma devrinin bittiğini savunan Bozdağ, "Kavramlar üzerinden bir meseleyi tartışmak yerine, eşit katılım esası üzerinden yaşadığımız sorunları tartışmak ve bu noktada meselelerin üzerine gitmek, haklarımızın talep etmek, daha ileri aşamaya geçmek hepimiz için son derece önemli" dedi.

Yurt dışındaki yaşayan vatandaşlara yönelik genel hizmetlerden, kültür hizmetlerine, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın din hizmetlerinden, seçimlerde oy kullanmaya dönük yapılan çalışmalara kadar birçok çalışma hakkında da detaylı bilgi veren Bozdağ, Türkiye'nin her zaman yurt dışında yaşayan vatandaşların, soydaşların, akrabaların yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini hiç bir şartta kimsenin bu anlamda kendisini yalnız hissetmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Başkanı Kemal Yurtnaç da başkanlığın 2010 yılında kurulduğunu hatırlatırken, 2 yıldır hızla çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

Yurt dışında yaşayan vatandaşlar ve sivil toplum örgütlerinin kendilerinin en önemli paydaşları bunu nedenle onların beklentileri ve ihtiyaçları çerçevesinde hizmet ettiklerinin belirten Yurtnaç, ortak ve birlikte hareket etme kültürü ile refleksini artırmaya çalıştıklarını, sorunların ortak paydada çözülmesi gerektiğini vurguladı.
AA

 

.www.camiye.com



555 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın