• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Birçoğumuzun onları hep yanında taşıyoruz ama onlar, bize bir jet motoru kadar zarar verebiliyor!

Müzik dinlemek büyük bir keyiftir birçoklarımız için; walkman icat olduğundan bu yana büyük bir evrim geçiren müzik çalarlar, artık büyük bir tehlikeyi de beraberlerinde getiriyorlar.
 
Bazılarımız normal bir sesle yetinirken, bazılarımız dış ortamda yüksek sesli müzik dinlemeyi tercih ederiz. Nitekim öyle görünüyor ki bu ses, sinir sistemimizi kaplayan dokulara zarar verebilecek seviyeye ulaşabiliyor... 110 desibelden yüksek olan ses titreşimlerinin geçici duyma kaybı ve de "tinnitus" yani kulakta düzenli zil sesi duyma gibi sorunlara yol açtığı biliniyordu ama ilk defa olayların sinir sistemine kadar gidebildiği ortaya çıktı.
 
Licester Üniversitesinde yapılan araştırmaya göre, günlük hayatlarımızda kullandığımız kulaklıklar, en az bir jet motorunun çıkardığı gürültü kadar kulaklarımıza zarar verebilir. Dr. Martine Hamann ise "Yaptığımız araştırma bizlere yüksek sesin ne şekilde duyma kaybına yola açtığını net bir şekilde gösterdi. Kulağa gelen bu zararın altında yatan hücresel mekanizmalar üzerindeki çalışmamız, büyük bir kesim için çözüm sunacak. Yaptığımız çalışmanın bir sonraki ayağındaysa tedavi yöntemleri geliştirmekle uğraşıyor olacağız." diyerek projenin genelini anlatmış oldu.
 
Kulaktan beyne giden elektrik sinyallerini taşıyan sinir hücreleri "myelin kılıf" ile kaplı ki bu yapı sayesinde sinyaller yaptıkları yolculuk süresince tüm hücrelerden geçiyorlar. Yüksek ses akımları ise şerit halinde yol alan elektrik sinyallerini ve de hücrenin kendisini bozduğu için ortaya çıktığı söylenen işitme kaybı, sonuç olarak sinir hücrelerinin işlerini verimli bir şekilde yapamamalarından dolayı meydana geliyor.
 
Yapılan araştırmalarda gelinen noktada, bazı işitme kayıplarının geri dönüşümü olabileceğine değinen Hamann, yaptıkları deneyler sonucu üç aylık süreçte işitme kaybının onarıldığını gözlemlediklerini dile getirdi. Üniversitenin konu hakkındaki çalışmalarıysa devem ediyor.

.www.camiye.com



520 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın