• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

De Gaulle'in tarihi konuşmasıyla başlayan Almanya-Fransa işbirliği, Merkel-Hollande döneminde yeni bir sınavdan geçiyor.

De Gaulle'in tarihi konuşmasıyla başlayan Almanya-Fransa işbirliği, Merkel-Hollande döneminde yeni bir sınavdan geçiyor.

Avrupa'yı enkaza çeviren İkinci Dünya Savaşı'nın üzerinden 17 yıl geçmişti. Düşman komşuları Avrupa'nın gelişiminin lokomotifi haline getirecek yakınlaşmanın tohumları, dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle'ün 1962 yılındaki Almanya ziyaretiyle başladı. Savaş sırasında Alman ordusunun eline esir düşen de Gaulle, Ludwigsburg kentinde Alman gençliğine hitaben yaptığı tarihi konuşmasında o ana kadar akla bile gelmeyecek bir vizyonu paylaşıyordu: Alman-Fransız dostluğu vizyonu. de Gaulle'e göre Avrupa'da birlik sadece bu temel üzerine inşa edilebilirdi.

Bu konuşmadan sadece birkaç ay sonra 22 Ocak 1963'te Paris'te Elize Antlaşması imzalandı. Kısa süre içinde Alman-Fransız Dostluk Antlaşması adını alan antlaşmayla eski düşmanlar, dış politika, güvenlik, gençlik ve kültür politikalarında istişare yükümlülüğü altına girmiş, ayrıca hükümetler düzeyinde düzenli aralıklarla istişarelerde bulunma kararı almıştı.

Dönemin Almanya Başbakanı Konrad Adenauer, Elize Antlaşması'nın tarihi önemiyle ilgili şunları söylüyordu:

"Fransa ve Almanya arasındaki gerginlikler devam edip kararları etkileseydi tek bir Avrupa kurumu oluşturulamaz, Avrupa yaratılamazdı."

De Gaulle-Adenauer ikilisinin ardından göreve gelen Georges Pompidou-Willy Brandt çifti döneminde ise ilişkiler soğudu. Fransızlar, Brandt'ın doğu politikasına şüpheyle yaklaşıyordu.

Euro'nun temellerini attılar

Helmut Schmidt-Valéry Giscard d'Estaing hükümetleri döneminde dostluk yeniden canlandı, birbirine 'sen' diye hitap edecek samimiyetteki iki lider, ortak para birimi Euro'nun temellerini attı.

Avrupa düşüncesine sıkı sıkıya bağlı iki lider, Helmut Kohl-François Mitterand döneminde Avrupa'nın birliği yönünde çabalar ivme kazandı, 1992 yılında Maastricht Antlaşması imzalandı. Aynı yıl, Almanya ve Fransa'nın öncülüğünde, gelecekteki Avrupa ordusunun çekirdeğini teşkil etmesi düşünülen Eurokorps-Avrupa Kolordusu kuruldu ve Alman-Fransız kültür kanalı ARTE televizyonu yayına başladı.

Anlamlı fotoğraf

İkinci Dünya Savaşı'nda savaşan Mitterand ve ağabeyini savaşta kaybeden Kohl'ün, 1984 yılında Fransa'daki Alman asker mezarlığı Verdun'daki törende çekilen fotoğrafları ise büyük bir sembolik anlam taşıyordu. İki lider, Alman ve Fransız bayraklarıyla donatılmış bir tabutun önünde el ele duruyorlardı. Helmut Kohl duygularını şu sözlerle dile getiriyordu:

"Bu, babamın seksen yıllık kabusuydu. Geceleri birden içi ürperip, üzerinden on yıllar geçmesine rağmen hala Birinci Dünya Savaşı'nda Duomon'daki çatışmaları rüyasında görüyordu. François Mitterand ile birlikte Verdun'a gittik. Orada yaşananlarla ilgili sık sık konuşurduk. Çünkü kendisi 1940 Haziranında Fransız ordusunda genç bir üstçavuş olarak yaralanmış ve esir düşmüştü. Alman-Fransız dostluğu… Bu, hükümetlere bağlı bir şey değil."

Schröder-Chirac dönemi

Halefleri Gerhard Schröder-Jacques Chirac dönemi ise sancılı başladı. Almanya'nın çiçeği burnunda başbakanı, İngiltere ile birlikte bir üçlü oluşturmaktan yanaydı. Avrupa'da Alman-Fransız ekseni sorgulanmaya başlamıştı. Fransızlar bu durumdan hiç hoşnut değildi. Ancak zamanla ilişkiler düzeldi. İki ülke Irak Savaşı'na karşı Avrupa'da güçlü bir cephe oluşturdu, Schröder, 2004 yılında Normandiya Çıkarması'nın anma törenlerine davet edilen ilk Almanya başbakanı oldu.

Merkel-Hollande çifti

Alman-Fransız ikilisi aradan geçen yıllarda pekçok fırtınayı atlattı. Angela Merkel-Nicolas Sarkozy döneminde iki ülke özellikle Euro krizi konusunda ortak cephe oluşturdu. Ancak Merkel ile şu anki partneri Hollande krizle mücadele konusunda farklı görüşlere sahip. Merkel-Hollande çiftinin, görüş ayrılıklarını aşmak için, Elize Antlaşması'nın 50'nci yılının kutlanacağı Ocak ayındaki 'Altın Balayı'na kadar zamanı var.

deuche Walle

.

www.camiye.com


492 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın