• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Aşığın maşuğuna yaptığı yolculuğun adıdır hac. Kelime anlamı "büyük gaye" demek olan hac, aslında insanı bu büyük gayeye götüren bir vesiledir. Büyük gaye için yola çıkan Müslümanlar bu yüzden rahmanın misafirleri olarak burada ağırlanırlar.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, hac mevsiminin başlaması dolayısıyla Suudi Arabistan’a gitti.

Kutsal topraklardaki ilk gününde Medine’de hacı adaylarına seslenen  Diyanet İşleri Başkanı Görmez, hac ibadetinin birçok hikmeti içinde  barındıran çeşitli simge ve sembollerden oluşan bir ibadet olduğunu  söyledi. Hacdaki rükün ve sembollerin hikmetleri üzerine geniş bir  literatür oluştuğunu kaydeden Başkan Görmez, “Bu literatür tarandığında  haccın iç içe geçmiş beş ayrı yolculuktan oluştuğu görülecektir” dedi.

Başkan Görmez, bu beş ayrı yolculuğu şöyle açıkladı:

“Hac, insanın gönül dünyasına yaptığı bir yolculuktur…”

İhrama girerken bütün bencilliklerinden arınan insan, adeta melekleşir.  Mikattan ihrama, Arafat'tan Müzdelife'ye, tavaftan Sa'ye iç dünyaya  yapılan bu yolculukta insan kendini tanır ve keşfeder.

“Hac, mahşere, ebedi âleme yapılan bir yolculuktur…”

Farklı dillerden, farklı renklerden, farklı kültürlerden milyonlarca  insan henüz dünyadayken mahşer provasını yaşar hacda. Üstünlüğün ancak  "takva"da olduğu hakikati çarpar zihinlerde.

“Hac, tarihe yapılan bir yolculuktur…”

Hac, Hz. Âdem’den başlayarak, Hz. İbrahim ve nihayetinde Hz. Muhammed'le  devam eden tevhid tarihine bir yolculuktur. İnsan bu yolculukta tarihi  canlı olarak yaşar ve yaşantısında kendisine ışık olacak Peygamber  mesajlarıyla donatır kendini. Simgelerle dolu olan hac ibadetini bir  başka anlar ve anlamlandırır.

“Hac, kardeşlerimize yolculuktur…”

Modern zamanların insanı bireyciliğe indirgeyen anlayışına karşın bir  muarefedir, tanışmadır, kaynaşmadır hac. Burada insan rahmete kuşanarak  kardeşler kazanır. Dilini anlamasa da ortak bir dil vardır hacda:  "Kardeşlik dili".

“Hac, Rabbimize yolculuktur…”

Aşığın maşuğuna yaptığı yolculuğun adıdır hac. Kelime anlamı "büyük  gaye" demek olan hac, aslında insanı bu büyük gayeye götüren bir  vesiledir. Büyük gaye için yola çıkan Müslümanlar bu yüzden rahmanın  misafirleri olarak burada ağırlanırlar.

“Medine’den Efendimizin sevgisini, muhabbetini, ahlakını kazanarak ayrılalım…”

Peygamber Efendimiz (SAS)’in mebrur bir haccın kişiyi doğduğu günkü gibi  tertemiz yapacağı yönündeki hadisi şerifini hatırlatan Diyanet İşleri  Başkanı Görmez, şöyle devam etti:

“Hz. Peygamberden ilham alarak başlamak, hac ibadetine ayrı bir güzellik  katar. Çünkü Resul-i Ekrem bizim sevgi, ülfet ve muhabbet  kaynağımızdır. Bu duygu yoğunluğu ile başlarız hac ibadetine. Bizler  tahiyyatta Efendimize "Esselâmü aleyke  ya eyyühe'n-nebi!” diye selam  veririz. Burada ise huzura çıkıp Efendimize arz ediyoruz selâmımızı.  Buradan Efendimizin sevgisini, muhabbetini ve ahlakını kazanarak  ayrılalım. Ve Allah'ı sevmenin yolunun Peygamber'e tabi olmaktan  geçtiğini, ona tabi olmanın ise hayatımızın tüm aşamalarında onu rehber  edinmekle ancak mümkün olacağını bilelim.

 

 

muftuluk haberler.



410 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın