• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, Filistin'in talebi için 138 ülke,"evet", 9 ülke "hayır" oyu kullandı, 41 ülke çekimser kaldı

Filistin'in BM'de 'gözlemci devlet' statüsü kazanması en çok ABD ve İsrail'i rahatsız etti.

Birleşmiş Milletler, Filistin'in BM'deki 'gözlemci kuruluş' statüsünün, 'üye olmayan gözlemci devlet' statüsüne yükseltilmesini oyladı. Filistin'in başvurusu, ABD'nin karşı koymasına rağmen, 138 'evet' oyuyla kabul edildi. Erdoğan'ın tebrik için aradığı Filistin lideri Abbas, ...

"Türkiye ve Türk halkına minnettarız" dedi.

Filistin'in BM'deki 'gözlemci kuruluş' olan statüsü 'üye olmayan gözlemci devlet' statüsüne yükseltildi. Yapılan oylamada 193 üye ülkeden 138'i evet, 9'u ise hayır oyu kullandı. 41 ülke ise çekimser kaldı.

Destek verenler: Rusya, Çin, Belçika, İspanya, Türkiye, Fransa, Danimarka, Avusturya, İspanya, Norveç, İsviçre ve Yunanistan.

Karşı çıkanlar: İsrail, ABD, Kanada, Mikronezya, Nauru, Almanya, Hollanda

Çekimser: İngiltere, Litvanya, Avustralya, Bosna Hersek, Hırvatistan, Karadağ

İSRAİL'DEN TEPKİ

Mahmut Abbas'ın Birlemiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmayı bitirmesinin ardından İsrail'den ilk tepkiler geldi.

Başbakanlık Basın Ofisi'nden yapılan açıklamada, ''Tüm dünya, İsrail vatandaşlarına ve İsrail Savunma Kuvvetleri'ne karşı yalan propaganda, iftira ve zehirle dolu konuşmayı izledi. Barış isteyen biri böyle bir şekilde konuşmamalı'' denildi.

Oylamanın sonucunun açıklanmasının ardından gelen ikinci açıklamada ise, ''Bu anlamsız karar, hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Başbakan Binyamin Netanyahu'nun çok açık bir şekilde belirttiği gibi İsrail vatandaşlarının güvenliği garanti altına alınmadıkça Filistin devleti kurulmayacak" denildi.

İsrail cephesinden ilk açıklama Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'dan geldi. Lieberman, İsrail devlet radyosuna verdiği demeçte, Abbas'ın, Filistin'in 'gözlemci üye' statüsü başvurusunun oylandığı BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasıyla ilgili, ''Ebu Mazen (Mahmud Abbas) barış yapmakla ilgilenmediğini bir kez daha kanıtladı'' dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Danny Ayalon da radyoya yaptığı açıklamada, İsrail'in artık çıkarlarına göre hareket edeceğini ifade etti. Ayalon, uluslararası toplumun bir kez daha sorumsuzluğunu kanıtladığını ileri sürdü.

ABD'DEN TEPKİ

Washington'daki bir konferansta konuşan Clinton, Filistin'in BM'de "üye olmayan gözlemci devlet" statüsü kazanması kararını "talihsiz ve amaca zarar verici" olarak nitelendirdi.

Clinton, "Filistin ve İsrailliler hak ettikleri barışı sadece taraflar arasındaki doğrudan müzakereler yoluyla başarabilirler: Egemen, kendi ayakları üzerinde durabilen ve bağımsız bir Filistin'in, Yahudi ve demokratik bir İsrail ile barış ve güvenlik içinde yan yana yaşadığı, iki halk için iki devlet" dedi.

GÜL VE ERDOĞAN'DAN TEBRİK

Karar sonrası Filistin'in devlet başkanı Mahmud Abbas'a ilk kutlama Türkiye'den geldi. Önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ardından da Başbakan Erdoğan, Abbas'ı telefonla arayarak oylamanın sonucundan dolayı tebrik etti.

"Sizin şahsınızda tüm Filistin halkını tebrik ediyorum. Hayırlı olsun'' diyen Erdoğan, Abbas'a Türkiye'nin Filistin'e desteğinin devam edeceği mesajını verdi. Görüşmede Abbas da "Türkiye'ye ve Türk halkına minnettarız" dedi.

DIŞİŞLERİNDEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapılan oylamada Filistin'in "üye olmayan gözlemci devlet" statüsü kazanmasına ilişkin karar tasarısının 138 oyla kabul edilmiş olmasının memnuniyet verici olduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Filistin'in yakın gelecekte BM üyeliğine kabul edilmesi için çabalarımızı diğer uluslararası ortaklarımızla birlikte kararlılıkla sürdürecek ve Filistinli kardeşlerimizin haklı davasını savunmaya devam edeceğiz" denildi.

65 YIL SONRA AYNI GÜN

Filistin'in başvuru için 29 Kasım tarihini seçmesi de tesadüf değil... 29 Kasım 1947 tarihinde İngilizlerin bölgeden çekileceğini belirterek Birleşmiş Milletler'e başvurmasının ardından Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Filistin'i biri Yahudi biri de Arap devleti olmak üzere iki kısıma ayırma kararı almıştı. Teklif edilen toprak paylaşımını İsrail kabul ederken Arap devletleri ve Filistin'in Arap unsurları reddetmişti.

FİLİSTİN UYUMADI

BMGenel Kurulu'ndaki oylamadan sonra Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas bir teşekkür konuşması yaptı. Filistinliler ise sabaha kadar kutlama yaptı.

YENİ STATÜ NE GETİRECEK?

Filistin'in BM'de "üye olmayan gözlemci devlet" statüsü alması geçen yıl Güvenlik Konseyi'nde reddedilen tam üyelik statüsünün yerini tutmasa da önemli bir adım olarak kabul ediliyor.

- Tam üye olmasa bile "gözlemci devlet" statüsü, Filistin'in artık BM'de bir devlet olarak kabul edilmesi anlamına gelecek.

- Bu statüyle Filistin'in egemenliği de kabul edilmiş olacak. Böylece İsrail, 1967 sınırları dışında inşa ettiği yerleşimler nedeniyle 'işgalci' konumuna düşecek.

- Filistin Birleşmiş Milletler ile ilişkili birçok kuruluşa başvuru hakkı kazanacak. Bunlardan en önemlisi Uluslararası Ceza Mahkemesi olacak. İsrail'in en büyük çekincesi de Filistin'in yeni UCM'ye 'savaş suçu' suçlamasıyla gitmesi.



1014 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın