• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Fransa'nın en iyi üniversitelerinden biri olan Essec Business School işbirliğiyle gerçekleştirdiği "Kadınlar ve Güç ile Olan İlişkisi Araştırma Çalışması"nın sonuçları

Global ölçekte 40'dan fazla ülkede 65'i aşkın ofis aracılığıyla, yönetici yerleştirme sektöründe dünya lideri olan Boyden Global Executive Search'in Fransa'nın en iyi üniversitelerinden biri olan Essec Business School işbirliğiyle gerçekleştirdiği "Kadınlar ve Güç ile Olan İlişkisi Araştırma Çalışması"nın sonuçları, global ölçekte kadın yöneticilerin öncelikli olarak maaşa değil mutluluğa önem verdiğini gösteriyor. Şirketler açısından bakıldığında ise, kadınların güçlü ve otoriter yanları ile kadınsı değerlerinin şirketlere katma değer kazandırdığı sonucu ortaya çıkıyor

Coca Cola, Renault, JP Morgan, Jonhson & Johnson, Allianz, Lenovo gibi global markaların üst düzey kadın yöneticileri ile üst düzey bürokratlar ve kadın politikacılardan oluşan 50 güçlü kadınla görüşülerek gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları, şirketlerin iş uygulamaları arasında yer alan çalışan kadrolarında uygulanan kadın kotası uygulamalarının azami önem taşıdığını hatırlatıyor. Araştırma sonuçları, bu iş uygulama modelinin tek başına yeterli olmadığını, kadın çalışan sayısının artırılması için yasal desteğin şart olduğuna işaret ediyor.

Aralarında Türkiye'den Kadın Girişimciler Derneği Başkanı ve Kagider Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Türktan ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülseren Onanç'ın da bulunduğu 50 üst düzey kadın yönetici ve politikacı ile gerçekleştirilen araştırma sonuçları "İş Dünyasında Kadınlar, Cinsiyet ve Güç Üçgeni"ni masaya yatırıyor. Araştırmaya katılan kadınların yüzde 83'ü iş dünyasında kadın kotası uygulamalarının azami olarak önemli olduğunu düşünüyor. Dünya ölçeğinde her geçen gün artırılması için çaba sarf edilen kota uygulamaları aynı zamanda kadınların üst düzey yönetici koltuğunda oturabilmelerini de tetikleyen bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Kota uygulamalarının yasal düzenlenmelerle desteklenmesi bekleniyor.

İş hayatında "Kurallara riayet" ilk sırada

Global ölçekte kadınlara göre iş hayatının kuralları iş yapış sürecine ayrı bir yapı kazandırarak, ilişkileri kolaylaştırıp ve sınırları belirleme işlevine sahip. Etik ve yasalar, iş hayatında tabi olunan uygulamaların iki ayrı freni olarak görülüyor. Kadınlar kamu yararı ve şirketin güç dengesine yatırım konuları temel iş prensiplerinin temelini oluşturuyor. Kadınlar iş hayatında özellikle karar verme sürecinde kurallara bağlılıklarıyla ön plana çıkıyor. 50 kadınla yapılan her görüşmeden vurgulanan kavramlar arasında "kurallara riayet" ilk sırada yer alıyor. Üst düzey kadın yöneticiler, iş hayatının kurallarından oluşan çalışma sistemini, keyfiyete ve yetkiyi kötü kullanmanın her türlüsüne karşı bir koruma aracı olarak tanımlıyor. Araştırmaya katılan kadınlar, "Güç"ün, bilhassa değişime öncülük etme konusunda özel bir sorumluluk ortaya koyduğunu, üst düzey yöneticilik pozisyonunda "Güç" etkeninin "olmazsa olmaz" olduğunu düşünüyor. 

Kariyer planı iş hayatında oluşuyor

Günümüzde hayatın farklı aşamalarında kariyer planlama şekillerinde değişikliğe giden kadınlar, kariyer planlarını bulundukları pozisyonu baz alarak gerçekleştiriyorlar. Kariyer planlarında ise yaş ve tecrübe en önemli iki etken olarak gösteriliyor. Kariyer planı konusunda belirli taktiklerle ilerleyen kadınlar, meslek seçiminde ise "dolgun ücret" etkeninden önce "mutlu olmak"ı tercih ediyor. Araştırmaya katılanların yüzde 13'ü bulundukları güçlü pozisyona belli bir kariyer planı yapmadan iş hayatı sırasında ulaşabildiğini, yüzde 33'ü ise güçlü pozisyonun iş dünyasında izolasyon duygusu yaratmadığını söylüyor.

Çatışma yerine mücadele

Günümüzde kadınlar iş hayatında üst düzey yönetici makamına erişmek için çatışmadan uzak durmayı, yönetim mertebesine ulaşmak için maskülen kişilik özellikleri geliştirerek mücadele etmeyi tercih ediyor. Araştırma sonuçları da, kadınların çatışma ve stres yüklü olan iş hayatında her türlü çatışmayı en iyi şekilde koordine ederek üst düzey verim alabildiğini gösteriyor. Araştırma çalışmasına katılan kadınların yüzde 67'si iş hayatında yaşanan çatışmaları profesyonel bir şekilde koordine edebildiğini söylüyor. Katılımcıların yüzde 68'i ise, iş hayatında kadınların kendilerine özgü spesifik özelliklerinin olduğunu savunuyor.



413 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın