• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

İşte Türkiye'nin beyin gücü! TÜBİTAK, beyin göçünün peşine düştü

Gittikleri ülkelerde dünyanın dev şirketlerini teknoloji ve bilimde öne çıkaran bin 335 Türk bilim adamına ulaştı. "İlk kez aranıyoruz" diyen beyinler, Türkiye'nin beyin gücü olacak.

Türkiye'nin kalkınmasını yavaşlatan engeller arasında sayılan beyin göçü, beyin gücüne dönüşüyor. TÜBİTAK, dünyanın dört bir yanında görev yapan Türk bilim insanlarını bir 'veri tabanında' buluşturmak için yürüttüğü çalışmaları tamamladı. NASA'dan General Elektric'e, Harvard Üniversitesi'nden Oxford Üniversitesi'ne, Yahoo'dan Google'a, Microsoft'tan Boeing'e kadar dünyanın önde gelen üniversite, firma ve araştırma merkezlerinde görev yapan bin 335 Türk bilim insanı, 'veri tabanına' girdi.

TEMMUZDA KARA VERİLDİ

Türkiye'den yurtdışına giden beyinlerin peşine düşen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, bu amaçla ilk olarak geçtiğimiz temmuz ayında bilimsel çalışmalarını yurtdışında sürdüren önemli isimleri İstanbul'da toplayıp kurultay düzenledi. Kurultay, yurtdışındaki Türk bilim insanları arasında işbirliği kurulması, ilişkilerin sürekli hale getirilmesi ve Türkiye'deki araştırmalara katkı sağlaması amacıyla bir veri tabanı hazırlanması kararına vardı. TÜBİTAK, kurultayın hemen ardından harekete geçip 5 aylık çalışma sonunda 47 ülkeden bin 335 Türk bilim insanının bilgisine ulaştı. Veri tabanı her yıl güncellenerek havuz daha da genişletilecek.

‘NETWORK OLUŞTURACAĞIZ’

Beyin göçü operasyonunu başlatan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, temas kurdukları bu beyinlerin hem bulundukları ülkelerde hem de Türkiye'de yapacakları araştırmalardan istifade etmek istediklerini söyledi. Onları beyin göçü değil, beyin gücü olarak gördüklerini ifade eden Ergün, "Onlar bizim dünyanın değişik yerlerindeki beyin gücümüz. Bilim insanlarımızı hem kendi aralarında hem Türkiye ile aralarında bir network oluşturmak istiyoruz. Ulaştığımız insanlar heyecanlanıyorlar ve ilk defa Türkiye'den kendilerinin arandığını söylüyorlar" diye konuştu.
 
EN ÇOK BİLİM İNSANIMIZ ABD’DE

Yurtdışındaki Türk bilim insanlarının ülkelere göre dağılımına bakıldığında ilk sırayı ABD alıyor. Bilim insanlarının yüzde 49'u (652) ABD'de, yüzde 11'i (145) Almanya'da, yüzde 7.5'i (101) Kanada'da görev yapıyor. Bu ülkeleri İngiltere, Fransa, İsviçre, Hollanda, Avustralya, Japonya, Norveç, İspanya, Belçika, Suudi Arabistan, Avusturya, Danimarka, İsveç, İtalya, Birleşik Arap Emirlikleri ve diğer ülkeler takip ediyor. Araştırmacıların yüzde 37'si mühendislik ve teknoloji, yüzde 27'si doğa bilimleri, yüzde 18'i sosyal bilimler, yüzde 13'ü tıp ve sağlık, yüzde 4'ü beşeri bilimler, yüzde 1'i ise zirai bilimler alanında faaliyet gösteriyor. Araştırmacıların yüzde 76'sı üniversitelerde, yüzde 12'si araştırma merkezlerinde, yüzde 10'u özel sektörde, yüzde 1'i kamu kurumu, yüzde 1'i de uluslararası kuruluşlarda görev yapıyor. Araştırmacıların yüzde 87'si doktora veya tıpta uzmanlık, yüzde 10'u yüksek lisans, yüzde 3'ü lisans derecesine sahip.
 
47 ülkedeki örnek Türklerden bazıları

Göç eden beyinlerden bazı isimlerin çalıştıkları firma ve bölümleri şöyle:

Samet Ayhan (Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri): Boeing

Gökhan Tur (Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri): Microsoft

Süleyman Akif Gökoğlu (Makine Mühendisliği): NASA

İbrahim Üçok. (Malzeme Mühendisliği): General Electric

Dilan Görür (Matematik) Yahoo

İrfan Bulu (Fiziki Bilimler) : Harvard Üniversitesi

Kemal Altıntaş (Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Bilişim Mühendisliği): LG Elektronik

Olcay Sertel (Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Bilişim Mühendisliği): Google

Oğuz Demirci ( Medikal Mühendisliği): Goodyear

Okan Vural (Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri): Siemens

Furkan Eke (Elektrik-Elektronik Mühendisliği): BMW

Selman Akbulut (Matematik): Michigan State Üniversitesi

Güner Arslan (Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri): Silicon Laboratories

Mehmet Balman (Bilgisayar ve bilişim bilimleri): Lawrence Berkeley National Lab

İsmail Parsa (Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri): Amazon.com

Selçuk Talay (Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri): Yale Üniversitesi

Ertan Eryılmaz (Biyolojik Bilimler): Albert Einstein College of Medicine

Uygar Evren Avcı (Elektrik-Elektronik Mühendisliği): İntel Corporation

Cüneyt Taşkıran (Elektrik-Elektronik Mühendisliği): Motorola

İsmail Çiçek (Makine Mühendisliği): United States Air Force

Hüseyin Erdim (Makine Mühendisliği): Mitsubishi Electric Research Laboratories

İbrahim Sedat Güneş (Malzeme Mühendisliği): 3M Corporate Research

bugun.



742 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın