• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Fransa'da Türkiye dostu milletvekilleri, Ankara ile AB müzakerelerinde Sarkozy döneminde bloke edilen fasılların açılmasını istedi.

Fransa'da Türkiye dostu milletvekilleri, Ankara ile AB müzakerelerinde Sarkozy döneminde bloke edilen fasılların açılmasını istedi.

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyelik müzakerelerine, 'katılım' kelimesinin tekrar geri dönmesinin ardından, Fransa'daki Türkiye dostu milletvekilleri Cumhurbaşkanı François Hollande'a çağrı yaptı. Fransa Milli Meclisi'ndeki dostluk yemeğine katılan milletvekilleri, "Sarkozy'nin bloke ettiği müzakere fasıllarını açalım" çağrısı yaptı. Fransa'da Sosyalist Parti'nin iktidara gelmesinden sonra meclisteki ilk Fransız-Türk dostluk yemeğine rekor düzeyde katılım oldu.

Türk kökenli girişimcilerin kurduğu Fransa Girişimciler ve Yöneticiler Federasyonu (FEDIF) ve Paris Kültürlerarası Diyalog Platformu'nun 4. kez düzenlediği geceye 37 milletvekilinin yanı sıra çok sayıda senatör ve yerel yönetici katıldı.

Sarkozy iktidarının Türkiye-Fransa ilişkilerinde "kötü bir hatıra" olarak kalacağı mesajını veren milletvekilleri, Fransa'nın bir an önce Türkiye'nin AB'ye tam üyelik müzakerelerinde, tek taraflı bloke ettiği fasılları açması gerektiğine vurgu yaptı.

"SARKOZY DÖNEMİ KÖTÜ BİR HATIRA"

Mecliste Fransa-Türkiye Dostluk Grubu Başkanlığı görevine yeni seçilen Sosyalist Milletvekili Christophe Bouillon, 5 yıldır belgelere giremeyen "katılım" kelimesinin Paris'in girişimiyle yeniden AB lügatine geri dönmesini olumlu bulduğunu söyledi. Ancak, Türkiye'de Hollande'la ilgili beklentilerin yüksek olduğuna dikkat çeken Bouillon, "Türkiye Fransa'nın ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açmasından memnun. Ancak, Türkiye'de herkes 'aşkınızı bize somut kanıtlarla gösterin' diyor. Fransa'nın, Türkiye'nin AB ile müzakere sürecinde 4 başlığa koyduğu blokajı kaldırması lazım." dedi. Fransız Meclis Başkan Yardımcısı ve Sosyalist milletvekili Laurence Dumont da, iki ülkenin yeniden birlikte hareket etmesi için somut adımlar atılması gerektiğini kaydetti.

Fransa'da yaşayan Türklerin ve Türkiye dostu siyasetçilerin artık elele çalıştığını ifade eden Senato Başkan Yardımcısı ve Sosyalist Senatör Bariza Khiari ise, "Ben Türkleri Sarkozy sayfasını kapatmaya davet ediyorum. Bu dönem, Türkiye-Fransa ilişkilerinde kötü bir hatıra olarak kalacak. Sarkozy'nin İslam karşıtı bir bakışı vardı. Bu dönemde sadece Türkiye değil, biz Fransa'daki Müslümanlar da çok acı çektik. Şimdi yeni bir sayfa açıyoruz." ifadelerini kullandı.

Sosyalist Parti'nin etkili isimlerinden eski Bakan Catherine Lalumiere de, "Fransa'nın Türkiye'ye sırtını dönmesi tarihi bir hataydı. Türkiyesiz bir Avrupa tahayyülü mümkün değil." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu ise "Bütün AB ülkeleri Fransa'nın Türkiye'yle ilgili atacağı adımlarına gözünü çevirmiş durumda. Herkes Godot'u bekler gibi Hollande'ın Türkiye ziyaretini bekliyor. Umarım bu beklentiler karşılanır."dedi. 'Katılım' kelimesinin Türkiye-AB müzakerelerinde yeniden yer almasını değerlendiren Burcuoğlu, "Bu Fransızlar tarafından önemli bir jest olarak gösteriliyor. Ancak, ben sadece bunun yeterli olacağı kanaatinde değilim." dedi.

GECEYE TÜRK KÖKENLİ STK'LAR DAMGASINI VURDU

Geceye Fransa'daki Türk kökenli sivil toplum örgütleri damgasını vurdu. Bu yıl eğitim alanında faaliyetleri nedeniyle Etude Plus, Horizon ve Pro-Actif derneklerine özel ödül verildi. FEDİF Genel Sekreteri Nevzat Ceylan, "Biz Fransa'yı seviyoruz; ancak, sevmek birbirinin yüzüne bakmak değil, hep beraber aynı istikamete bakmaktır. Fransa'daki Türk kökenli sivil toplum örgütleri bu ülkenin geleceği için çalışıyor." dedi. Bariza Khiari de "Eğitim alanında faaliyet gösteren bu derneklerin arkasındaki felsefeyi çok iyi tanıyorum. Bu eğitim anlayışını Fransa'ya taşıyan gönüllülerin ülkenin geleceği için çok mühim bir görev ifa ettiğini biliyorum." ifadelerini kullandı.

Halk Hareket Birliği (UMP)'li milletvekili Arlette Grosskost ise kendi seçim bölgesi Mulhouse'da faaliyet gösteren Horizon derneğine ödül verirken, "Bu derneğin çalışanlarını uzun yıllardır tanıyorum. Sadece Türk göçmenler için değil Mulhouse'da yaşayan herkes için harikulade işler yapıyorlar." dedi.

GECEYE REKOR KATILIM

Rekor katılımın olduğu yemekte Sosyalist Parti ve UMP milletvekillerinin yanı sıra Paris Bölgesi Ekonomi Politikaları Başkanı Pierre Simon, Merkez Bölgesi Başkan Yardımcısı Karine Gloanec Maurin, Fransa Türkiye Dostluk Grubu Başkan Yardımcısı Dephna Poznanski Benhamdou, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Fransa Teşkilatı Başkanı (UETD) Ahmet Oğraş, Siyasal Bilimler Profesörü Catherine de Wenden, UNITEE Başkanı Adem Kumcu, Etude Plus Federasyonu Genel Sekreteri Mikail Çetin de hazır bulundu.

Paris Kültürlerarası Diyalog Platformu Başkanı Nihat Sarıer, "2009 yılında bu geceyi ilk kez düzenlediğimizde 6 milletvekili vardı. Fransalı Türklerin ve Türkiye dostu siyasetçi sayısının artmasından büyük memnuniyet duyuyoruz." şeklinde konuştu. Büyükelçi Burcuoğlu ise, "Bu akşam fevkalade başarılı bir akşamdı. Mecliste bunu yapabilmek ayrıca önemli bir hadise. Bu kadar çok sayıda milletvekili ve senatörün katılması çok mühim. Türkiye'nin dostu, samimi ve prensip sahibi siyasetçilerin sayısının giderek arttığını görüyoruz." dedi.

 

cha.



479 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın