• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Fransa ile Belçika Arasında Patates Kavgası.

Fransa ile Belçika arasındaki patates kızartması tartışması büyüyor. Her iki ülke de patates kızartmasının kendisine ait olduğunu iddia ediyor. Fransızlar patates kızartmasının Paris'in köprülerinde doğduğunu belirtiyor. Belçikalılar ise kızartmanın Namur şehrindeki Meuse nehrinin kıyısında ilk olarak balıkçılar tarafından keşfedildiğini.

Konuyu değerlendiren gıda konusunda uzman tarihçi Madeleine Ferriere, patates kızartmasının sokak mutfağının bir ürünü olduğunu belirterek hangi ülkeye ait olduğunun tam olarak ortaya çıkarılmasının zor olacağını söyledi. Ferriere, 1789'da gerçekleşen Fransız İhtilali'nden sonra kızartmanın, Paris'in en eski köprülerinin üstünde Fransız satıcılar tarafından icat edilme ihtimalinin ise kuvvetli olduğunu dile getirdi. Fransız tarihçi, o zamanlar Parisli satıcıların patates kızartması ve sıcak kestaneyi bir arada sattıklarını belirtti. Madeleine Ferriere, Fransız yazar Louis-Ferdinand Celine'nin, 1932 yılında yayınlayan gezi kitabında da "Bu Paris'in patates kızartması tadı" adıyla bir bölüm olduğunu söyledi.

Liege Üniversitesi Profesörü Pierre Leclerc ise Belçikalıların patates kızartmasına çok sevdiğini; fakat şu ana kadar patates kızartmasının kökeniyle ilgili bilimsel bir araştırma yapılmadığını ifade etti. Leclerc, Belçika'da patates kızartmasıyla ilgili kabul edilen gerçeğin ise Namurlu balıkçıların patatesi küçük balığa benzer şekilde kesmesiyle patates kızartmasının oluştuğu yönünde olduğunu söyledi.

Belçika kültürü üzerine çalışmalarıyla tanınan Roel Jacobs da patates kızartmasının kökeninin çok da önemli olmadığını belirterek; her iki ülke mutfağı tarafından da kabul edildiğinin altını çizdi. Jacobs, "Fransızlar patates kızartmasını etin yanında yemeyi tercih ederken, Belçikalılar ise genellikle tek başına tüketiyor; tek fark bu." diye konuştu.

 

cha



554 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın