• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Almanya ve Fransa ile birlikte 11 ülke Mali İşlem Vergisi uygulamasına yeşil ışık yaktı.

Almanya ve Fransa ile birlikte 11 ülke Mali İşlem Vergisi uygulamasına yeşil ışık yaktı. Fransız Bakan Pierre Moscovici, uygulamanın en erken 2015'te başlamasını umut ettiklerini söyledi.
 
AB'nin on bir ülkesi aralarındaki işbirliğini güçlendirerek Mali İşlem Vergisi'nin uygulanması yönünde uzlaştı. Finansal işlemlerden özel vergi alınmasının Avrupa Birliği çapında geçerli olması yönündeki çabalar ise geçtiğimiz aylarda başarısızlığa uğramıştı. Başta İngiltere ve İsveç rekabet gücünü azaltacağı kaygısıyla Mali İşlem Vergisi uygulamasına karşı çıktı. Ancak AB içindeki tartışmalara rağmen 11 ülkenin işbirliği içine girmesi, itirazcı ülkelerin sürecin önüne geçmesini engelledi. Diğer yandan AB Dönem Başkanı İrlanda'nın Maliye Bakanı Michael Noonan yeni uygulamanın hızla başlatılacağı yönünde beklentileri frenledi. Noonan, işbirliğini artırarak, bir süreci başlatmaya çalıştıklarını belirtti.
 
Yasal çerçeve belirlenecek

Zira uygulama hemen hayata geçirilmeyecek. Avrupa Birliği Komisyonu'nun öncelikle uygulamanın yasal çerçevesini belirleyecek önerilerini hazırlaması gerekiyor. Mali İşlem Vergisi'ne onay veren ülkeler Almanya, Fransa, Belçika, Estonya, Yunanistan, İspanya, İtalya, Avusturya, Portekiz, Slovenya ve Slovekya. Diğer AB ülkeleri de diledikleri takdirde uygulamaya sonradan dahil olabilecekler. Komisyon'un hazırladığı önerilerin kabul görmesi ve üye ülkelerin de onay vermesi halinde Mali İşlem Vergisi söz konusu ülkelerde yürürlüğe girebilecek.
 
Komisyon'un vergiden sorumlu üyesi Algirdas Semeta, alınan kararın Avrupa için bir dönüm noktası olduğunu söylüyor. Semta, "Vergi kaçakçılığıyla mücadele bize iki açıdan kazanç sağlayacak: Her yıl kamu gelirlerinde kaydedilen bir trilyon euroluk kaybın bir kısmını geri almakla kalmayıp, küresel ve ulusal çapta, çalışanlar ile işletmelerin daha adil vergilendirilmesi de sağlanacak" şeklinde konuşuyor.
 
'Yatırımcılar kaçabilir' kaygısı

Ancak Mali İşlem Vergisi'ne karşı çıkanlar, uygulamayla beklenen geliri sağlanacağına şüpheyle yaklaşıyor. Mali İşlem Vergisi'nin tüm dünya genelinde hayata geçirilmesi durumunda etkili ve anlamlı olacağını savunan itirazcı ülkeler, yatırımcıların vergi uygulamasının olmadığı, örneğin New York ya da Asya'daki başka finanz merkezlerine kaçacağını savunuyor.
 
Görüş ayrılıklarına rağmen maliye bakanları toplantısında yine de iyimser bir hava hakimdi. İsveç Maliye Bakanı Anders Borg bile memnuniyetini gizlemedi. Borg, istenen reformları yapmadıkları gerekçesiyle sık sık eleştirilen Güney Avrupa ülkelerinin durumuna işaret etti ve şunları söyledi:
 
"Geleceğe dair umut hakim. Herkes durumun iyiye doğru gittiği, ülkelerin yapılması gerekenleri yaptığı duygusuna sahip. Yunanistan'da dahil. Umuyoruz ki en iyisi olacak."
 
Avrupa Komisyonu'nun Parasal İşlerden Sorumlu Komiseri Olli Rehn, toplantıda para birliğinin hayati sorunlarını çözdüğünü dile getirdi. Rehn daha önlerinde uzun bir yol olduğunu da hatırlatarak şunları kaydetti:
 
"Mali piyasalardaki gerginlik azaldı ve yavaş yavaş güven yeniden kazanılıyor. Ancak 26 milyondan fazla Avrupalı işsiz ve girişimciler yatırım yapmak, büyümek için ihtiyacı olan krediyi almakta hala zorlanıyor. Avrupa'da kalıcı bir rahatlama sağlanması için önümüzde henüz yapılması gereken çok iş var. Bu çok açık!"

 

Deutsche Welle



308 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın