• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Geçtiğimiz yıl virüsten en çok etkilenen ülke ise tespit edilen 22 vakada 13 kişinin hayatını kaybettiği Suudi Arabistan oldu.

Önceki gün 65 yaşındaki bir hastada Corona virüsüne rastlandığının kesinleşmesinin ardından, hastanın 29 Mayıs'tan beri tutulduğu Douai hastanesindeki bir hemşirenin de virüs kapmış olabileceği belirtildi. Hemşirede gerekli incelemelerinin devam ettiği belirtilirken Corona virüsünün bulaşıp bulaşmadığınnı bu testler sonucunda netleşeceği kaydedildi.

Daha öncede hastanın 27 Nisan'da ilk olarak başvurduğu Valenciennes hastanesinde bir hasta ile görevli doktorun virüs kapmış olabileceği şüphesiyle karantina altına alındığı açıklanmıştı. Her iki hastada da virüsle ilgili ciddi bulgulara rastlandığı belirtildi.

Nord-Pas-de-Calais Bölgesi Sağlık Ajansı Müdür Yardımcısı Sandrine Segovia Kueny, virüs taşıdığı kesinleşen 65 yaşındaki hastanın temasa geçtiği tüm sağlık personeli ve hastalarda virüs taraması yapıldığını açıkladı.

Fransa'nın ilk Corona virüslü hastasının ise 9-17 Nisan tarihleri arasında Dubai'de bulunduğu aktarıldı. Hastanın 27 Nisan tarihinde ilk olarak grip şikayetiyle Valenciennes hastanesine başvurduğu açıklandı.

2002-2003 yılları arasında 8 bin kişinin ölümüne neden olan virüse en çok Ortadoğu ülkelerinde rastlanıyor. Geçtiğimiz Eylül ayından itibaren 30 kişide virüse rastlandığı tespit edilirken bu hastaların 18'i hayatını kaybetmişti.

Geçtiğimiz yıl virüsten en çok etkilenen ülke ise tespit edilen 22 vakada 13 kişinin hayatını kaybettiği Suudi Arabistan oldu.

Corona virüsü nedir?
Corona virüsler, çoğu insanın hayatının bir anında karşılaştığı virüslerdir. İnsan corona virüsleri genellikle hafif ve orta şiddette üst solunum yolu hastalıklarına neden olur. Corona virüslerin alfa, beta ve gama olarak bilinen üç alt grubu vardır; ayrıca delta corona virüsleri denilen dördüncü yeni bir grup vardır; SARS-CoV. İnsan corona virüsleri ilk olarak 1960'ların ortasında tespit edilmiştir. Şu ana kadar sadece Suudi Arabistan, Katar ve Ürdün'de görülen virüs 3 kişinin ölümüne neden oldu.
 
Nasıl bulaşır?
Corona virüsler birçok farklı canlıda hastalıklara neden olabilir. Ancak, SARS-CoV insanlar ve maymunlar, Himalaya misk kedisi, rakun köpeği, kedi, köpek ve kemirgenler gibi hayvanlara bulaşabilir. Kış aylarında daha çok görülen bu virüs; özellikle solunum yolları, karaciğer, mide, barsak ve sinir sistemini etkileyebilir. Grip gibi kolayca, öksürme ve hapşırma ile havaya saçılan virüslerin alınması, enfekte materyale dokunulmasının ardından ağız ve buruna temas sonucunda bulaşabilir.
 
Belirtileri nelerdir ve tanısı nasıl konulur?
Çoğunlukla üst solunum yolu hastalıkları belirtileri olan burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı ve ateş olabilir. Bu virüsler bazen zatürre gibi alt solunum yolu hastalıklarına yol açabilir. Bu durum, kalp-akciğer hastalığı, bağışıklık sistemleri yetersizliği veya yaşlı olan kişilerde daha sık görülür. Klinik belirtiler hafif olduğundan laboratuvar testleri genellikle çok sık kullanılmaz. Ancak gerektiğinde serolojik tetkikler ve polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) gibi laboratuvar testleri kullanılabilir.
 
Nasıl tedavi edilir?
Coronavirüs hastalığı olan çoğu kişide hafif seyirli olduğundan ilaç tedavisine gerek kalmadan iyileşir. Ancak, bazı belirtileri azaltmak ve hastayı rahatlatmak için ağrı kesici-ateş düşürücüler, öksürük ilaçları ile bol sıvı desteği ve istirahat önerilir. Ek hastalığı ve durumu ağır olanların hastanede yatarak tedavileri gerekebilir.
 
Korunmak için neler yapılabilir?
Coronavirüs enfeksiyona karşı korumak için mevcut aşı bulunmamaktadır. Genel önlemlere dikkat ederek enfeksiyon riskini azaltmak mümkün olabilir. Sık el yıkama alışkanlığı ve hasta kişilerle temastan kaçınmak önemlidir.

cha



508 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın