• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

'2040 Yılını Kadar Avrupa'nın En Genç Ülkesi Olmaya Devam Edeceğiz'

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Türkiye'nin mevcut doğurganlık oranıyla 2040 yılına kadar Avrupa'nın en genç ülkesi olmaya devam edeceğini, ancak dünya ülkelerine oranla yaşlı sayılabileceğini ifade etti. Ünüvar, "Türkiye'nin şu anda yaş ortalaması 29,4. Avrupa'nın ki ise 43. 2,16 doğurganlık oranımız var. Bu oranla yaş ortalamasını ancak sabit tutabiliriz. Ama daha genç ve dinamik bir nüfus elde edemeyiz" dedi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kadın Araştırmaları ve Uygulama Merkezi (SAÜKAM), Sağlık Yüksekokulu ve Tıp Fakültesi işbirliği ile bu yıl ikincisi düzenlenen 'Kadın ve Sağlık Kongresi' başladı.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen kongreye; TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Akdemir, SAÜKAM Müdürü Prof. Dr. Nurgül Keser ve Sakarya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Ünal Küçükyılmaz katıldı.

Ünüvar, kongrede yaptığı konuşmada Türkiye'de kadını konu alan bir kongrenin yalnızca SAÜ'de yapıldığını belirterek kongrede bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.

BEBEK VE ANNE ÖLÜMLERİ DÜŞTÜ

Ünüvar, Türkiye'de yaklaşık 670 bin sağlık personeli bulunduğunu ve çoğunun kadınlardan oluştuğunu söyledi. Son 10 yılda sağlıkta yapılan çalışmaların meyvelerini verdiğini bebek ölümlerinin binde 28'den 7,7'ye, anne ölümlerinin ise binde 64'den 15'e düştüğünü belirtti. Türkiye'nin mevcut doğurganlık oranıyla 2040 yılına kadar Avrupa'nın en genç ülkesi olmaya devam edeceğini, ancak artık dünya ülkelerine oranla yaşlı sayılabileceğini ifade eden Prof. Dr. Ünüvar, şunları kaydetti: "Türkiye'nin yaş ortalaması 29,4, Avrupa'nın ise bugünkü ortalaması 43. Şu anda 2,16 doğurganlık oranımız var ve bu oran yaş ortalamasını ancak sabit tutmaya yeter. Daha genç ve dinamik bir nüfus elde edemeyiz"

Coğrafi bölgelere göre doğurganlık oranının değiştiğine en düşük refah düzeyine sahip olan ailelerde çocuk ortalamasının 3,35 iken refah düzeyi yüksek ailelerde 1,38 olduğuna dikkat çeken Ünüvar, aynı zamanda batıdan doğuya gidildikçe çocuk sayısının da arttığını vurguladı.

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Akdemir'de, insan hakları konusunda dünyanın en gelişmiş ülkelerden biri olan Fransa'da bile kadınların kardiyolog olması önlenmek isterken Türkiye'de kadınların düşünüldüğünü gösteren kongre düzenlenmesinin önemli olduğunun söyledi.

cha


537 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın