• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Fransa'daki güven kaybı euro bölgesindeki sıkıntıları bir üst noktaya taşıyacak.

Hedge fon patronu Michael Hintze; durgun ekonominin, zayıf liderlerin ve kundaklanan araba sayısındaki artışın Fransa'da krizin giderek kötüleşeceğinin göstergesi olduğunu söyledi.

İngiltere'nin en büyük hedge fonlarından biri olan CQS’nin milyarder patronu Michael Hintze, yatırımcılarına yazdığı mektupta Fransa’nın daha tehlikeli bir borç krizini tetikleyebileceği ve toparlanmakta olan kırılgan küresel ekonomiyi vurabileceği uyarısında bulundu. Hintze; “Güney Kıbrıs krizi haber başlıklarını işgal etmeye başladığı vakit Euro bölgesindeki krizin tekrar alevleneceği ve korun merkezinde de Fransa’nın bulunacağı yönünde endişe duymaya başladım” dedi.

Fransa'da güven kaybı euro bölgesindeki sıkıntıları bir üst noktaya taşıyacağını savunan Michael Hintze, “Fransa sadece para birliğinin merkezinde yer alan bir ülke değil aynı zamanda Avrupa Birliği’nin mimarlarından biridir. Dolayısıyla Fransa'daki güven kaybının olası sonuçları Avruoa Birliği’ni olduğu kadar küresel ekonomi ve piyasaları da etkileyecektir” dedi.

Son verilerin tekrar durgunluğa düştüğünü gösterdiği Fransa, Euro birliği GSYİH’sinin yüzde 19.6’sını ve Avrupa Birliği GSYİH’sinin yüzde 14.4’ünü temsil ediyor. Fransa’nın, Avrupa Merkez Bankası (ECB) sermayesindeki payı ise yüzde 14.2

TOPLUMSAL HUZURSUZLUK BİR AN ÖNCE GİDERİLMELİ Özellikle gençler arasında artan toplumsal huzursuzluğun giderilmesi için Fransız hükümetinin daha etkili ekonomik reformlar yapması gerektiğini belirten Hintze; "Gençler arasında giderek artan hoşnutsuzluğun yansıması araba kundaklamalardaki artışta görülebilir. Örneğin Fransız İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan rakamlar 31 Aralık-1 Ocak günlerinde bin 193 araba kundaklandığını, kundaklanan araç sayısının yıllık olarak ise 42 bin ile 60 bin arasında olduğunu gösterdi” dedi.

Michael Hintze; artan işsizlik tarafından körüklenen hoşnutsuzluğun Ulusal Cephe dahil olmak üzere küçük siyasi partilerde "güçlü bir canlanma" yarattığını savundu. (Cumhurbaşkanı François Hollande’ın bir yıl önce yüzde 61 güven oyu bugün yüzde 27’ye düştü.) Hintze, bu durumun ekonomik reformlara ihtiyaç duyan Fransa’yı siyasi felce sürükleyebileceğini söyledi.

“HOLLANDE İYİNİYETLİ ANCAK…” Cumhurbaşkanı Hollande’ın derin ekonomik reformları sürdürmeye istekli olduğunu ancak şartların müsait olmayabileceğini belirten Hintze; "Oy veren nüfusunun yarısından fazlasının devlet tarafından (doğrudan veya dolaylı) istihdam edildiği bir ülkede, liderliğin gerektirdiği zor seçimlerin üstesinden gelmek zor olabilir” dedi.

Diğer ekonomistler gibi, Hintze’de Fransa'nın sıkıntıların tek para birimi yanı sıra Cumhurbaşkanı Hollande’ın politikaları tarafından da artırıldığını savundu. Euro’nun maliyet ve verimliliğe çok zarar verdiğini söyleyen Hintze, ünlülerin yanından yüksek profilli işadamları ve girişimcileri Fransa’yı terk etmeye iten yüzde 75’lik gelir vergisinin de berbat bir hamle olduğunu söyledi.

“AVRUPA’NIN DAHA ÇOK YOLU VAR ” Hintze, ECB Başkanı Mario Draghi’nin Euro birliğinin karşılaştığı yapısal sorunların çözümünde gereken hassasiyeti gösterdiğini ve liderliğini ispatladığını söyledi. Mali Kompakt, OMT ve Euro Bölgesi çapında bankacılık denetim gibi eylemlerle güvenin yeniden sağlandığını, bulaşma ve uzun vadeli risklerin azaldığını söyleyen Michael Hintze, Euro birliğinde henüz ele alınmamış pek çok sorun olduğunu da kaydetti.

THE LİRA



452 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın