• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

AB'nin Almanya'dan sonra ikinci büyük ekonomisine sahip Fransa, geçen yıl ekonomik büyüme sağlayamamıştı.

Fransız Ulusal İstatistik Enstitüsü (INSEE), istihdam ve sermayenin kriz öncesi duruma gelmesi koşuluyla 2015 ile 2025 yılları arasında ülkenin ekonomik büyüme hızının ortalama yüzde 1,2 ile 1,9 oranında olacağı tahmininde bulundu.

Sosyalist hükümet, 2013 yılı için yüzde 2 oranında ekonomik büyüme öngörse bile, ekonomi uzmanları bu tahminin oldukça iyimser olduğu görüşünde birleşiyor.
Fransa, kriz öncesi 1994 ve 2007 yılları arasında ortalama yüzde 2,2 ekonomik büyüme sağlayabilmişti. Bütçe açıkları ile birlikte giderek artan işsizlik oranı sosyalist hükümetin başını ağrıtan en önemli konuların başında geliyor.
AB'nin Almanya'dan sonra ikinci büyük ekonomisine sahip Fransa, geçen yıl ekonomik büyüme sağlayamamıştı.
"Fransız ekonomisinin asıl sorunu rekabete dayalı olmaması"

Cumberland Advisors Ekonomisti Witherell: 

"Fransa'nın işsizlik rakamları, küresel ekonomide ve Avrupa'da konjonktürel bir değişimi yansıtıyor"

Fransa'da işsizliğin, 1998 yılından bu yana en yüksek seviye olan yüzde 10,8 oranına ulaştığı yönündeki açıklamaları AA muhabirine değerlendiren Carnegie Mellon Üniversitesi Politik Ekonomi Profesörü Allan Meltzer, Fransa için görünümün kötü olduğunu belirtti.

Allan Meltzer, Fransız ekonomisinde asıl sorunun rekabete dayalı olmamasından kaynaklandığını kaydederek, Fransa'da üretim maliyetlerinin, Almanya, Hollanda, ABD, ve diğer ülkelerden çok daha yüksek olduğunun altını çizdi. Fransa'nın içinde bulunduğu zor durumdan kurtulabilmesi için çözüm aranması gerektiğini söyleyen Meltzer, benzer sorunlara sahip diğer ülkelerde kemer sıkma politikalarının sorunların gidermediğini hatırlattı.

"Benim, Fransa İtalya, İspanya, Portekiz ve Yunanistan'a önerim; sert kuzey ülkelerinden ayrışıp yumuşak bir avro bölgesi oluşturmaları yönünde" diyen Meltzer, bu ülkelerin, diğer ülkeler tarafından izlenen uygulanabilir mali politikaları kabul ettiği takdirde sert avroya katılabileceği görüşüne yer verdi. Meltzer, yurt içinde ve yurt dışında daha etkin biçimde rekabet edebilmenin, ekonomilerin istihdam ve büyümenin yenilenmesi ayrıca üretim maliyetlerinin azaltılmasıyla mümkün olabileceğini kaydetti.

-"Fransız firmalar işe alımlarda belirgin bir ayrımcılık uyguluyor"

ABD'li Cumberland Advisors Ekonomisti Bill Witherell ise Fransa'nın işsizlik durumunun ve ekonomisinin gençler için gereksiz bir yük olduğunu belirtti. Witherell, Fransa'nın bütün bir neslinin ekonomik refaha katkı sağlayamaz hale geldiğini kaydetti. 

Fransa ekonomisindeki sorunlara ana neden olarak, sınırlayıcı emek reformlarının ve kötü tasarlanmış yardım sistemlerinin reddedilmesini gösteren Witherell, diğer etkenlerin ise girişimcilere ve ekonomiye dost olmayan politikalarla Fransız firmalarının işe alımlarda uyguladığı belirgin ayrımcılık olduğunu vurguladı.

Fransa'nın işsizlik rakamlarının, küresel ekonomide ve Avrupa'da konjonktürel bir değişimi yansıttığını anlatan Witherell, "İngiltere, Almanya ve İspanya gibi diğer Avrupa ekonomileri azımsanmayacak derecede yapısal iş piyasası reformları yaptı. Fransız hisse senetleri buna rağmen komşularıyla karşılaştırıldığında iyi durumda seyrediyor. Yüksek işsizlik oranları sosyal huzursuzluğa yol açmadıkça muhtemelen bu şekilde devam eder" dedi.

-Fransa işsizlik oranı 2012'nin son çeyreğinde 10,6

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, bu yılın sonunda yükselen işsizliği tersine çevireceğine söz vermişti ancak uzmanlar bu artışlarla pek mümkün görünmediği görüşünde. Bazı ekonomistler en azından gelecek yılın sonuna kadar işsizliğin zirve seviyeye çıkmayacağı görüşünü savundu
aa



523 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın