• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

42 yıl önce Yozgat'tan işçi olarak çalışmak için gittiği Fransa'da ağaç kütüklerinden insan ve hayvan heykelleri

Yozgat'tan 42 yıl önce işçi olarak çalışmak için gittiği Fransa'da ağaç kütüklerinden insan ve hayvan heykelleri yapmayı öğrenen Hasan Şen, uzun yıllar Avrupa ülklerinde turizm firmaları için bu eserlerden üreterek geçimini sağladı. 

Şen AA muhabirine yaptığı açıklamada, 42 yıl önce çalışmak için Fransa'ya gittiğini, bir süre inşaatlarda çalıştıktan sonra ev dekorasyonu işine başladığını söyledi.

Fransa'da ağaçları yontarak çeşitli şekiller veren bir sanatçıyla tanıştığını anlatan Şen, "Ben de bu işe merak saldım. Onun yaptığı eserlerin fotoğraflarını biriktirdim, fotoğraflara bakarak işi öğrendim. Elime hızarı aldım, kendi kendime ağacı hızarla yontarak ilk eserim olan bir at başı yaptım. 1 yıl içinde işi iyice öğrendim. Ağaca iskele yardımıyla çıkıyorum ve onu istediğim gibi hızarla şekilendiriyorum" dedi.

 

27 dakikada dağ keçisi yaptı, hayatı değişti

 

Hobi olarak öğrendiği işi bir süre sonra meslek haline getirdiğini belirten Şen, şöyle devam etti  :

"Yaptığım eserleri turizm sektörüyle ilgilenen organizatörler gördü ve beğendi. Beni çeşitli eğlencelere davet ettiler. Ağaç kütüğünden dağ keçisi, at, ayı gibi hayvanlar yapıyordum. Bunları turistlerin önünde yapmamı istediler. Ağaçtan 27 dakikada bir dağ keçisi yaptım. Turistler hızar makinesinin sesini duyunca başka eğlenceleri bırakıp beni izlemeye geldiler. Bir ağaç kütüğünün dakikalar içinde hayvana dönüşmesine hem çok şaşırıyorlardı hem de çok beğeniyorlardı.  O gün yaptığım her eseri çok iyi paralara sattım. Baktım çok iyi para kazanıyorum, bu işi yapmaya karar verdim. 19 yıldır her çeşit ağaçtan hayvanların yanı sıra insan figürleri de yapıyorum  ."

Şen, eserlerinin Fransa'nın yanı sıra pek çok Avrupa kentine de gittiğini belirterek, "Fransa da gerek yerel yönetciler gerek organizatörler beni farklı ülkelere götürmeye başladılar. İsviçre'ye, Belçika'ya, ABD'ye giderek oralarda da eserler yaptım. Herkes hayran kalıyordu, bazı yarışmalarda dereceler aldım. Ayrıca eserlerim ihaleyle satıldı, güzel paralar kazandım. Gurbette olduğum için orada bulunmayan hayvanları yaparken köy yaşantımı düşünüyordum. Mesela Fransa'da camız görmemiştim ama çocukluğumda gördüğüm camızdan yola çıkarak ağaçtan camız yaptım" diye konuştu.

 

Yaptığı heykel yaşadığı mahalleye dikildi

 

Ağaç kütüklerinden yaptığı eserlerin belediyelerce yaşadığı mahalleye ya da satın alanlarca farklı alanlara yerleştirildiğini anlatan Şen, şunları kaydetti  :

"Tek bir ağaçtan Fransa'da eski dönemlerde yaşamış bir çift yaptım. Bu eseri üç metreye yakın bir ağaçtan yaptım, üç gün sürdü. 15 dakikada ise kütüklerden küçük hayvanlar yapabiliyorum. Kendi yaptığım eserlere aşık olduğum, satmaya kıyamadığım zamanlar oluyor. Aslında resim dersim her zaman zayıftı, hiç resim yapamam. Ama hızarla ağaçdan çok güzel eserler yapıyorum Önemli olan da hızar gibi bir makine ile bunu yapmak. Başka bir alet kullanmıyorum sadece ince işlerde dudak, göz yapımında demire ihtiyaç duyuyorum. Sipariş olursa ağacı hazır getiriyorlar onun üzerinde çalışıyorum. Kendim için bir eser yapacaksam ağacı beğenip bahçeme dikiyorum. Yaş ağaç daha güzel şekil alıyor ancak yaş olması şart değil  ."

1,5 yıl önce Fransa'dan Türkiye'ye dönüş yaptığını ve Kayseri'de yaşadığını anlatan Şen, mesleğini çok sevdiğini ve gelecek nesillere aktarmak için imkan verilmesini istediğini ifade etti.

Yurt dışında yaptığı işin çok ilgi gördüğünü ancak Türkiye'de durumun böyle olmadığını anlatan Şen, "Yozgat'taki köyüme ağaçtan çeşmeler, banklar yaptım. Türkiye'de bu tür şeyler ya taştan ya da plastikten. Ağacın daha sağlıklı ve doğal olduğunu düşünüyorum. Şu an Talas Belediyesinin isteği üzerine burada çeşitli eserler yapıyorum. Ceviz ağacından 2,5  metre boyunda bir asker yapıyorum. Türkiye'de de bu tarz eserler parkları caddeleri süsleyebilir" şeklinde konuştu.

651 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın