• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

22 Eylül'de gerçekleşecek genel seçimler öncesi sivil toplum kuruluşları, Türk toplumunu oy kullanmaya teşvik etmek için ittifak yaptı.

Almanya'da 22 Eylül'de gerçekleşecek genel seçimler öncesi sivil toplum kuruluşları (STK) Türk toplumunu oy kullanmaya teşvik etmek için ittifak yaptı. Aralarında 13 Türk medya kuruluşu ve dini teşkilatların bulunduğu 40'a yakın STK "Seçime Katılın" ve "Haydi Seçime" inisiyatifi oluşturarak, Türk seçmene, "Oyunuz değerli, seçime katılın" çağrısında bulundu.

STK yöneticileri, farklı dünya görüşüne sahip kurum ve kuruluşların, sandığa gitmeye teşvik için hem bir araya gelip ittifak kurabilmelerinin, hem de seçim için insiyatif almalarının tarihi bir olay olduğunu vurguladı.

Seçim insiyatiflerini  değerlendiren DİTİB Genel Başkanı Prof. Dr. İzzet Er, "STK'ların birlikte olmaları tarihi bir gelişimdir, müspet bir gelişmedir. Özellikle söylüyoruz; Alman vatandaşı olan Türk asıllı kardeşlerimizi teşvik ediyoruz, hatta 'mümkünse seçim günü derneğinizde aktivite yapın, hep birlikte oy vermeye gidin' diye de tavsiye ediyorum. Bu ülkedeki problemlerimizin aşılması, Alman toplumunun bir parçası olduğumuzu göstermemiz, demokratik hayata katılmamız açısından son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Seçimlere ilginin artması çeşitli hakların alınmasına da katkı yapabilir" şeklinde konuştu.

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyalet Uyum Meclisi Başkanı Tayfun Keltek ise Türk kökenli seçmenin seçime düşük katılımının geçmişte kendisini de direk etkilediğini hatırlatarak, "Aday olduğum yerde vatandaşlarımızın yüzde 50'si seçime katılsaydı seçiliyordum. Hep Türkiye seçimleri için yaygara koparılıyor, ama bizim için asıl buradaki seçimler önemli." dedi.

Türk STK'ların ortak inisiyatif başlatmasının gecikmiş bir karar olduğunu dile getiren Keltek şöyle devam etti: "Aklımız 50 yıl sonra başımıza gelse bile çok olumlu bir gelişme. Biz çifte vatandaşlık istiyoruz, vatandaş olan göçmenin oyunu kullanmaması çok büyük bir günah, haksızlık ve kendi davasına ihanettir. Alman politikacılara Türk seçmene yönelik çalışma yapın dediğimde bana 'zaten seçime katılmıyorlar' diyorlardı. Türklerin yüzde 60'ı seçimlere katılsın, gelecek seçimlerde Türk seçmeni kazanmak için aday koyma konusunda, bizi ele alma konusunda partiler yarışacaktır. Sağcı sinyaller yerine bize uygun sinyaller vereceklerdir. Ümit ederim seçim ittifakları süreklilik kazansın  ."

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkanı Süleyman Çelik ise, "Seçim ittifaklarıyla birlikte olabileceğimizin en bariz örneğini gerçekleştirmiş olduk. 50 yıllık göç tarihinde artık şartların değiştiği, yerleşik olduğumuzun herkesin kafasına işlediği dönemde, böyle elzem bir konuda çatı örgütleri bir araya gelebildi. Başka önemli konularda insiyatif oluşturabileceğimiz görüldü." dedi.

STK'ların ilk kez yakın olabildiğini ve ilk kez böyle önemli bir konuyu gündeme taşıyabildiğini dile getiren Çelik, "Seçime teşvik için UETD olarak tek başına da çalışmalar yapıyoruz. Hedefimiz; seçimlere ilginin artmasıyla politikacıların da Türk toplumun taleplerine ilgi göstermesi ve çifte vatandaşlık gibi hakların verilmesidir." ifadelerini kullandı.

İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Oğuz Üçüncü ise STK'ların bu birlikteliğinin başlı başına çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Seçimden seçime değil, Türk toplumunu ilgilendiren konularda bu şekilde insiyatiflerin devam etmesi ve ortak hassasiyetlerde ortak tavırlar alınmasını önemsiyorum. Seçimlere katılım gerçekten artarsa Türk toplumu elbette ciddiye alınacaktır, Türk toplumu için bir kazanç olacaktır. Seçim programları ve aday belirlemeler farklı olacaktır" sözlerini sarfetti.

İslam Kültür Merkezleri Birliği (VIKZ) Genel Sekreteri Seyfi Öğütlü ise, "Politikada beğenmediğiniz şeyler varsa da oyunuzu kullanarak bunu gösterebilirsiniz. VIKZ olarak her zaman seçime katılım çağrısı yaptık ama bu sefer hep birlikte insanımıza belki daha güçlü bir ses vererek bu hassasiyete dikkat çekmek istedik." diye konuştu.

Aşağı Saksonya eyaletinde bir sandalye farkıyla iktidarın değiştiğini ve analizcilerin bu farkı göçmen oylarına bağladığını kaydeden Öğütlü, "Seçime gitmiyor olmamıza rağmen göçmen oyları anahtar konumunda. Seçimlere katılım ne kadar güçlü olursa dikkate alınma da o oranda olur." açıklamasında bulundu.

Sosyal Demokrat Halk Dernekleri Federasyonu (HDF) KRV Başkanı Erdal Tekin ise, "Böyle bir çalışma geç kalınmış olsa da çok önemli ve doğru bir çalışma. HDF olarak davet alsak biz de katkı yapardık, kendi derneklerimizde bu çalışmaları yapıyoruz." dedi.


cha

306 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın