• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Temaslarda Fransa'nın bloke ettiği diğer 4 faslın da bir an evvel açılması gerektiğine vurgu yapıldı.

Türkiye-fransa Parlamentolar Arası Dostluk Grubu üyesi milletvekilleri, Paris Büyükelçiliğinde temasları hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Kasım Gülpınar, ziyaretlerinin Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Türkiye ziyareti öncesine denk gelmesinin önemine değindi. Gülpınar 'İnkar Yasası' nedeniyle 2011 yılında 'yol kazası' görüldüğünü, ilişkilerin iyiye gittiği ve Hollande'ın gezisi ile daha ileri gideceği temennisinde bulundu. Gülpınar, Avrupa Birliği sürecinde, 22'nci faslı açtıkları için teşekkür ettiklerini ancak bunun yetersiz olduğunu anlatırken, "Fransa'nın bloke ettiği diğer 4 faslın açılması gerektiğini de dile getirdi. Bu dostluğa binaen temenimiz bu dostluğun devam etmesi. Yürütülen faaliyetlerin iki ülkenin menfaatleri için bu şekilde devam etmesinin çok daha iyi olacağını her iki ülkenin de bu işten fayda sağlayacağını ifade ettik" dedi.

Türkiye-Fransa Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkan Vekili CHP İstanbul Milletvekili Osman Taney Korutürk, şunları söyledi:

"Türkiye- Fransa arasında ilişkilerin geliştirilmesine yönelik bir geziydi. Demokrasi, özgürlük, hukukun üstünlüğü konuşulduğu zaman komisyonda bulunan siyasi partiler kendi görüşlerini dile getiriyor. Burada önemli bir konu var ki 2015 yılında Ermeni konusunun yeni başatan gelmesi zayıf da olsa Hollande'ın seçim kampanyası sırasında bu konuyu yeniden getirmek konusunda bir söz sarfetmiş. Bu sözün arakasında nasıl duracak? Durması çok zor. Çünkü bizdeki Anayasa Mahkemesi karşılığı Anayasa Komisyonu'nun kesin bir kararı var. O konuyu da biz dile getiriyoruz. Muhalefet olarak farklı siyasi görüşlerimiz bir çok alanda ayrışıyor ama ayrışmadığı bir takım ulusal konular var. Bunlardan bir tanesi de Ermeni konusu. Ermeni konusunun biz tarihçiler tarafından araştırılması tarihçilerin verceği sonuç üzerine biz siyasilerin bir tavır takınmasını ön görüyoruz. Bunuda her düzeyde ve siyasi parti mensubu olarak bu konunun Türk Fransız ilişkilerini bu konu zehirlemesin. Bu konu kazanç amacı ile seçimden seçime getirilmesin.İlişkiler çok daha geniş çerçevelerde kendini göstersin."

Korutürk, sosyalistlerin Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkmadığını dolayısıyla Hollande'ın partisinin 4 fasıldaki blokajı kaldırmaması için de hiçbir nedenin olmadığını dile getirdi.

Dostluk Grubu Genel Sekreteri AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdülkadir Emin Önen ise, Türk vatandaşlarının siyaset ve iş dünyasında daha aktif olması yönünde görüşlerin paylaşıldığını Fransız tarafının, Türk vatandaşlarını "iyi bir yurttaş iyi bir vatandaş olarak nitelediğini ancak siyasette daha görünür olunması yönünde bir takım taleplerinin de olduğunu söyledi. Ermeni lobisinin ve iş dünyasının çok fazla çalıştığını Fransız siyasetinde daha çok Almanya,Belçika gibi Türk politikacı görmek istediklerini de dile getirdi.

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu da, "Burada esas olan 1915 olaylarının Fransız Parlamentosu'na yansımaması,palementonun hiç bir yetkisi olmaması nokatasında bunun tarhçilerin ele alıp çözüm noktasında tarihçilerle ortaya çıkarılması bunun bir siyasi malzeme olarak kullanılmaması konusunda telkinlerimiz oldu" dedi.

Fransa Dostluk grubu başkanı Milletvekili Christophe Bouillon'un görev Bölgesi Seine Maritime bugün geçen Gülpınar ve beraberindekiler, Canteleu Belediyesi'nde Rouen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cafer Özkul ile bir süre sohbet ettikten sonra Rouen'ı ziyaret ederek Türk vatandaşlarıyla buluşacak.

Akşamı Christophe Bouillon ile yemek yiyecek olan Türk heyeti tekrar Paris'e dönecek. Heyet yarın Paris'ten Ankara'ya dönecek.

Türkiye-Fransa Parlamentolararası Dostluk Grubu üyesi milletvekilleri, Paris'te gerçekleştirdikleri temasları basın toplantısı düzenleyerek değerlendirdi.

Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Kasım Gülpınar, Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği'nde düzenlenen basın toplantısında, yaptıkları görüşmelerin, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Türkiye ziyareti öncesine denk gelmesinin ayrı bir önem arz ettiğini söyledi.

İnkar yasası nedeniyle 2011'de bir yol kazası yaşandığını ancak bundan sonra ilişkilerin daha iyiye gitmesini temenni ettiklerini dile getiren Gülpınar, hem muhalefet partilerinden hem de hükümet kanadından temsilcilerin oluşturduğu dostluk grubunun ziyaretinin, iki ülke arasında bir dönüm noktası teşkil edeceğini, Hollande'ın ziyaretiyle de ilişkilerin iyice rayına oturacağını bildirdi.

Gülpınar, temaslar sırasında, Avrupa Birliği sürecinde, 22'nci faslı açtıkları için teşekkür ettiklerini ancak bunun yetersiz olduğunu, "Fransa'nın bloke ettiği diğer 4 faslın da bir an evvel açılması gerektiğine vurgu yaptıklarını" söyledi.

Türkiye-Fransa Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkan Vekili CHP İstanbul Milletvekili Osman Taney Korutürk de görüşmeler sırasında önceliklerinin iki ülke ilişkilerini geliştirmek olduğunu ancak özgürlük, eşitlik, adalet gibi konularda da kendi partisinin görüşlerini dile getirdiklerini kaydetti.

Dostluk grubundaki vekillerle pek çok konuda görüş ayrılıkları yaşadıklarını belirten Korutürk, sadece Ermeni meselesinde mutabık olduklarını, 2015 yaklaşırken bu konun da gündeme gelebileceğini söyledi.

Korutürk, Türk-Fransız ilişkilerinin Ermeni meselesiyle zarar görüp zehirlenmemesi gerektiğine dikkati çekerek, iki ülke ilişkilerinin daha geniş bir perspektifte ilerlemesi gerektiğini vurguladı. Korutürk, sosyalistlerin Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkmadığını dolayısıyla Hollande'ın partisinin 4 fasıldaki blokajı kaldırmaması için de hiçbir nedenin olmadığını dile getirdi. 

Dostluk Grubu Genel Sekreteri AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdülkadir Emin Önen ise temaslarda, Türk vatandaşlarının siyaset ve iş dünyasında daha aktif olması yönünde birtakım görüşlerin paylaşıldığını ifade etti.

Önen, Fransız tarafının, Türk vatandaşlarını "iyi bir yurttaş iyi bir vatandaş" olarak nitelediğini ama siyasette daha görünür olunması yönünde birtakım taleplerini olduğunu söyledi. Ermeni lobisinin ve iş dünyasının çok fazla çalıştığının altını çizen Önen, bu noktada, Fransız siyasetinde daha çok Türk politikacı görmek istediklerini sözlerine ekledi.

aa



338 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın