• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Türkiye'nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu kuru incirde, Noel öncesi satışlar hız kazandı.

Türkiye'nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu kuru incirde, Noel öncesi satışlar hız kazandı. Ege'den dünyaya Noel sofraları için 28 bin ton kuru incir gönderildi. 

Hristiyanlarca 24-26 Aralık'ta kutlanan Noel'de sofraların vazgeçilmezi olması nedeniyle kuru incir ihracatında sezonun en hareketli günleri yaşanıyor. Geçen yıla göre yüzde 20 artışla devam eden ihracatın büyük bölümü Fransa, Almanya ve İtalya'ya gidiyor.

Ege İhracatçı Birlikleri rakamlarından derlenen bilgiye göre, incir üretiminde dünyada önemli bir yeri bulunan Türkiye, sezonun başladığı 29 Eylül'den bu yana 28 bin ton kuru incir ihracatı yaparak, yaklaşık 100 milyon dolar gelir elde etti.

Geçen yıla göre, elde edilen gelir bakımından yüzde 20 artışın sağlandığı incirde en fazla ihracat 4 bin 400 tonla Almanya, 3 bin 100 tonla Fransa, 2 bin 900 tonla İtalya ve bin 223 tonla İspanya'ya yapıldı.

Bir kaç yıl öncesine kadar sıralamada dahi yer bulamayan Çin Halk Cumhuriyeti'nin ise ihracatın katlanarak artması sonucu birçok Avrupa ülkesini geride bırakarak bin 500 tonla 6'ıncı sıraya yükselmesi dikkati çekti.

"Avrupa ve ABD'de tüketim kültürü var"

Kuru incir ihracatıyla ilgili bilgi veren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçı Birliği Başkan Yardımcısı Menaşe Gabay, kuru incirin kutsal meyveler arasında yer alması nedeniyle Avrupa ve ABD'de bir tüketim kültürünün bulunduğunu, bu ürünün özellikle Noel döneminde çok tüketildiğini söyledi.

İncirin, "Noel sofralarının vazgeçilmezi" olarak görülmesi nedeniyle üretici ve ihracatçının Noel'den önce Avrupa'daki market raflarında yerlerini alabilmek için hummalı bir çalışma yürüttüğüne işaret eden Gabay, "Bu yıl ürünümüz oldukça kaliteliydi. 62 bin ton gibi yüksek bir rekolte bekliyorduk ancak bunun 60 bini bulmayacağı anlaşılıyor. Noel öncesi ihracatta geçen yıla göre artış var. Bu memnuniyet verici" dedi.

Dünyada sağlıklı gıda tüketimi konusunda artan bilinç nedeniyle kuru incire olan talebin de artmaya başladığına değinen Gabay, kuru incir ihracatının geçmişte Noel sonrası azaldığını ancak son dönemde satışların yıl boyu belli bir standardın üzerinde olduğunu, kuru incirin raflardan düşmediğini anlattı.

Çinli yemeğe koyuyor

Menaşe Gabay, Türkiye'nin iklimsel özellikleri nedeniyle dünyanın en kaliteli incirini ürettiğini, bu alanda bir rakibin de bulunmadığını belirterek son dönemde Uzakdoğu ülkelerinin talebinin artığını söyledi.

Özellikle Çin'de kuru incir tüketiminin şaşırtıcı biçimde yükseldiğine işaret eden Gabay, "3 yıl öncesi kadar 2-3 yüz ton ihracatın yapıldığı Çin, bir anda 2 bin tonlara ulaştı. Çin'de incirin farklı kullanım alanları var. Bizdeki gibi kuru meyve olarak da tüketiliyor ancak yemek yapımında kullanımı da çok yaygın. Bu artış hızıyla Çin'in 5 yıl içinde en büyük ihracat pazarı olabileceğini düşünüyoruz. Bu pazarda özellikle Avrupa pazarının tercih etmediği daha küçük meyvelerin tercih edilmesi de ihracatçı için olumlu bir gelişmedir" diye konuştu.

Türkiye'nin yıllık 60 bin ton ihraç ettiği kuru incir ve mamullerinden elde ettiği gelir 200 milyon doları geçiyor.

aa



505 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın