• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Fransa'da polis yabancı uyruklulara 'sen' diye hitap ediyor

Avrupa Konseyi Parlementerler Meclisi tarafından hazırlanan Polis Irkçılığıyla Mücadele raporunda, Avrupa'da birçok ülkede polisin ırkçı bir tutum takındığı ortaya çıktı.

İngiliz raportör David Davies tarafından konseye üye devletlerdeki polis ırkçılığının incelenmesi sonucunda hazırlanan raporda, ırkçılığın toplumsal bir sorun olduğu vurgulanırken polisin de zaman zaman ırkçı bir tutum takındığı, gerekçesiz kimlik kontrolü ve etnik kökene göre fişleme yaptığı kaydedildi.

 

-Fransa'da göçmenlere "sen" hitabı

Ülkeler bazında örneklere yer verilen raporda, Fransa'da polisin, Fransız ırkında olmayanlara daha sık kimlik sorduğu belirtildi. Raporda, konuyla ilgili İnsan Hakları İzleme örgütünün, kişilere kimlik kontrolü yapılmasının ırkçılık kabul edilmediği ama aynı kişinin gün içerisinde birden fazla kimlik kontrolünden geçmesinin ırkçılık olabileceği yönündeki açıklamaları da paylaşıldı. 

Raporda, polisin hitabetinin de karşıdaki kişinin ırkına göre değiştiğine işaret edilirken zaman zaman "siz" yerine "sen" şeklinde hitap ettiği kaydedildi. Rapor, Fransa'da geçen temmuz ayında polisin çarşaflı 2 kadına kimlik sorması üzerine yaşanan şiddet olaylarını da eleştirdi.

Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldüren NSU terör örgütüne de yer verilen raporda, polisin konuyla ilgili yürüttüğü soruşturmada "büyük ihmaller" yaptığı belirtildi. Raporda, raportörün, polisin hatasını kabul etmediği yönünde görüşleri de yer aldı. NSU davasının, ülkedeki polis imajına zarar verdiği ve mercilere duyulan güveni de azalttığı yazıldı.

 

-Yunanistan'da 85 bin göçmene gerekçesiz kontrol

Yunanistan'daki ekonomik krizin de göçmenlere yapılan kötü muameleyi arttırdığı belirtilirken, 2012'de ülkede yaşanan 87 ırkçı saldırıdan 15'inin polis bağlantılı olduğu kaydedildi. Raporda, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün daha önce yayımladığı verilere atıfta bulunularak, polisin Ağustos 2012-Şubat 2013 arasında 85 bin yabancı uyruklu göçmenin hiçbir gerekçe gösterilmeden durdurulduğu ve kimlik kontrolünden geçirildiği hatırlatıldı.

-Rusya'da Orta Asyalıya 22 kat daha fazla sorgu

Raporda, Rusya'daki polis ırkçılığına karşı eleştirilerde bulunulurken, ülkede bir Orta Asyalının, diğer milletlere oranla, polis tarafından 22 kez daha fazla durdurularak sorgulanmaya maruz kaldığına dikkat çekildi. Ülkede, Roman, Kuzey Kafkasyalı ve Siyahilerin polis tarafından ırkçılığa maruz kaldığı kaydedildi. Ülkede ayrıca, Slav ırkının fiziksel özelliklerine sahip olmayanların da sistematik şekilde kontrol edildiği belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü'nün İspanya polisini ırkçılıkla eleştirdiği açıklamasına yer verilen raporda, polisin zaman zaman, ceketinin üzerinde yer alan sicil numaralarını sakladığı da vurgulandı.

 

-İsveç'te, etnik kökene göre fişleme

Raporda, İsveç'te de polisin etnik kökene göre kayıt tuttuğu kaydedilirken, 2013 Eylül'de binlerce Roman ailenin tüm bilgilerinin bir databasede toplandığının öğrenildiği de paylaşıldı. Söz konusu uygulamanın, hem Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesini hem de İsveç kanunlarını ihlal ettiği de belirtildi.

İngiltere'ye geniş yer ayrılan raporda, 1993'de ırkçı bir saldırıda öldürülen Stephen Lawrence'ın ailesinin, polisin haksız itham ve suçlamalarına maruz kaldığı hatırlatılırken, yaşanan bu olayın kolluk kuvvetlerinin yetkileri konusunda büyük bir değişime vesile olduğu belirtildi. Yaşanan ilerlemeye rağmen ülkede polisin hala ırkçılık yaptığı, ülkede beyaz olmayanların 7 kat daha fazla kimlik kontrolüne tabi tutulduğu da işaret edildi.

 

-Polis ırkçılığına karşı alınacak önlemler

Polis kanalıyla yaşanan ırkçı tutumlara yer verilen raporda bu konuda alınacak önlemler de belirtildi. Farklı milletler ve azınlıklardan polis istihdamının sağlanmasının, ırkçılığın önüne geçmede önemli bir formül olduğu vurgulandı. Fransa'da polis memurlarının yüzde 10'unun, İngiltere'de ise yüzde 5'inin yabancı olduğu ifade edilirken yine de yabancı uyruklu polis istihdamının kolay olmadığı belirtildi. Öte yandan, disiplin cezalarının da polis ırkçılığını önlemede etkin bir araç olabileceğinin yazıldığı raporda, hali hazırda İngiltere'de ırkçılık yaptığı gerekçesiyle yargılanan polis memurları olduğuna da dikkat çekildi.

aa



523 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın