• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Türkiye’de seçimlerle de oy kullanabilmek için Yurtdışı Türkler için son adres beyan tarihi 28/02/14 olarak belirlendi.

    Türkiye’de 18 yaşını geçmiş herkes oy kullanma hakkına sahip.
Aynı şekilde yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızada son yapılan değişikliklerle bu hak tanındı.

    Fransadaki vatandaşlarımızda oylarını kullanabilecekler. Fransa da ise 610  bine yakın vatandaşımız var.  Bunlardan yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olan vatandaşlarımız ancak oy kullanabilecekler. Çift vatandaşlık hakkı olanlar ya da Türk vatandaşlarımız oy kullanabilecek. 

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıt yaptırmak isteyenler ne yapmalı?

    2014 seçimlerinde oy kullanmak isteyen vatandaşlarımızın bir an önce Konsolosluklara, adres beyanında bulunmaları lazım. Adresleri yurt dışında bulunmayan vatandaşlarımız yurt dışında oy kullanamayacaklar. Yurt dışında oy kullanabilmeleri için muhakkak başkonsolosluğa gelip adres beyanında bulunmaları gerekmektedir.
   Vatandaşlar vakit geçirmeden, fırsat bulduklarında Konsolosluklara gidip adres beyanlarını bilirmeliler.

YURT DIŞI SEÇMEN KÜTÜĞÜNE YAZILACAK OLAN SEÇMENLER.

  Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün adres kayıt sisteminden alınan ve seçmen niteliğini taşıyan yurt dışında yerleşik Türk vatandaşlarına ait kayıtların, Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne dönüştürülmesinden sonra, güncelleştirilmek amacıyla ilan edilen Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne yazılmak için;

a) Seçmen niteliğine sahip ve yerleşim yeri yurt dışı olmasına rağmen, Yurt Dışı Seçmen Kütüğünde ismi bulunmayan,

b) Yurt içinde Seçmen Kütüğünde kayıtlı olup da yerleşim yerini yurt dışına taşıyan,

   Türk vatandaşlarının, adres kayıt sistemine dahil olabilmeleri için en yakın dış temsilciliğe başvurarak İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları için “ADRES BEYAN FORMU” nu doldurup, imzalamaları ve yurt dışı temsilcilikleri tarafından “Konsolosluk.net” sistemine girişleri sağlanmalıdır.
 
 c) Yurtdışında yerleşik olup da, askı süresi içinde herhangi bir nedenle yurt içerisinde bulunanlar, Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne kayıtlarını yaptırabilmeleri için Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına başvurup pasaportlarını da ibraz etmek suretiyle, alacakları adres beyan formunu doldururlar. Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının onayı ile bu başvurular Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne askı süresi içinde Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne kayıtlarının yapılması için gönderilir.

 d) Askerlikten terhis olanlardan Yurt Dışı Seçmen Kütüğünde kaydı bulunmayan,
  (Terhis belgesi veya askerlik şubesince verilen belgenin ibrazı gereklidir.)
e) Kısıtlılık hali sona eren,
 Türk vatandaşları, konsolosluklar vasıtasıyla veya doğrudan doğruya Ankara İl Seçim Kuruluna bağlı Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına başvurabilirler.

YURT DIŞI SEÇMEN SORGULAMA

http://www.ysk.gov.tr/ysk/YdSecmen/YdSecmen.html



638 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın