• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve MÜSİAD Başkanı Nail Olpak önemli açıklamalarda bulundu.




Müsiad Paris bürosu Açıldı.

(MÜSİAD) Paris'in açılışı gerçekleştirildi. Açılışta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve MÜSİAD Başkanı Nail Olpak önemli açıklamalarda bulundu.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Paris'in açılışı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nükhet Hotar, Ak Parti Ağrı Milletvekili Fatma Salman, Paris Büyükelçisi Hakkı Akil, Büyükelçi Diplomat  Musa Kulaklıkaya,ve MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Kemal Yamankaradeniz, MÜSİAD Yurtdışı Teşkilatlanma Komisyonu Başkanı Alper Esen,  MÜSİAD Paris Başkanı Hakan Kalaycı, MÜSİAD Üyesi İşadamları ve vatandaşların katılımlarıyla gerçekleştirildi.

MÜSİAD Paris'in açılışı dolayısıyla katılımcılara teşekkür konuşması yapan MÜSİAD Paris Başkanı Hakan Kalaycı "İnşallah MÜSİAD Paris, MÜSİAD Ailesi'nin yeni bir şubesi olacak. Biz de burada hep birlikte çok hayırlı çalışmalar yapacağız. Bunun için gayret edeceğiz" dedi.

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak:
''MÜSİAD, Fransa'da faaliyet gösteren bir Fransız Derneği ve MÜSİAD'ın Dünya üzerindeki 60 ülkedeki networkunu birbirine bağlayan, bunun dışında da bu networku diğer işadamları kuruluşlarıyla bağlayan bir yapı içerisinde olduğu zaman asıl başarısını ve bizim amacımızı haketmiş olacak diyorum.'' dedi.

Gala programında da konuşan Olpak, Avro Bölgesi'nin son dönem ekonomisine bakıldığında önceki dönemlerdeki toparlanmanın yavaşladığını belirtti.

Bölgedeki son gelişmelere değinen Olpak, 12 aydır süren düşük büyüme rakamlarının ardından, 2. çeyrekte ekonomik büyümenin sağlanamamış olduğunu ifade etti.

Olpak, "Ağustos 2014 verilerine göre işsizliğin yüzde 11,5 seviyesinde olduğunu görmekteyiz. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) deflasyon tehlikesine yönelik aldığı tedbirlere rağmen, enflasyonun ağustosta yüzde 0,4 iken eylül ayında yüzde 0,3 olması ve avronun dolar karşısındaki değerinin son 2 yılın en düşük seviyesine ulaşması; Avro Bölgesi'nin son durumunu yansıtan önemli sorunlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bölgenin en güçlü ekonomisine sahip Almanya'da Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) 1. Çeyreğe kıyasla yüzde 0,2 azalması, en büyük ikinci ekonomiye sahip olan Fransa'nın ise 1. çeyrekte olduğu gibi 2. çeyrekte de büyüyememesi; bölgedeki ekonomik durgunluğun bariz sonuçlarındandır" diye konuştu.

 

"Türkiye-Fransa ticari İlişkilerinde Olumlu İlerlemeler kaydedildi"

Olpak, Türkiye, Fransa arasındaki ticari ilişkilerde olumlu ilerlemeler kaydedildiğini söyledi.

2001 yılında Türkiye'nin Fransa'ya ihracatı 1,9 milyar dolar iken, 2013 yılında bu rakamın 3,4 kat artarak 6,4 milyar dolara yükseldiğini aktaran Olpak ancak  Türkiye'nin Fransa'dan ithalatının 2001 yılında  2,3 milyar dolardan, 2013 yılında 3,5 kat artışla 8,1 milyar dolara ulaştığını dile getirdi.

Fransa'dan Türkiye'ye yapılan doğrudan yatırımların 2002 yılında sadece 22 milyon dolar iken, 2013 yılında 222 milyon dolara  yükseldiğine dikkati çeken Olpak, Türkiye'den Fransa'ya yapılan doğrudan yatırımların ise; 2002 yılında yalnızca 1 milyon dolar  iken, 2013 yılında 15 milyon dolara yükseldiğini bildirdi.

Türkiye ekonomisinin 19 çeyrekten beri büyüdüğünü vurgulayan Olpak, Türkiye'nin 2014 yılında da bu eğilimini devam ettirdiğini kaydetti.

Yılın ilk 6 ayında Türkiye'nin yüzde 3,3 büyüdüğünü anlatan Olpak, şunları kaydetti:

"Dış talebimiz, geçen yılın ilk yarıyılında yüzde 0,3 düşmüşken, 2014 yılı ilk 6 ayında yüzde 8,1 artış göstermiş ve büyümeye olumlu katkıda bulunmuştur. Buna karşılık, ithalat geçen yılın ilk yarıyılında yüzde 9 artış göstermişken; bu yıl yüzde 2,1 azalmıştır. Bu değişim cari açık noktasından olumlu olmakla birlikte, ihracatımızın ve büyümemizin kaynağı olan ara malı ithalatının düşüyor olması bu anlamda büyümeyi olumsuz etkilemek noktasında sinyaller vermektedir. Türkiye ekonomisinin en büyük sorunu olarak gösterilen cari açığın da, 2014 yılında düşme eğilimine girdiğini görmekteyiz. 2014 ocak-temmuz döneminde cari açık, yaklaşık 14 milyar dolar düşerek, 48,4 milyar dolar olmuştur. 2014 yılı ocak-temmuz ihracatının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,1 artarak 93,5 milyar dolara çıkması ve buna karşılık ithalatın yüzde 6,2 düşerek 139,6 milyar dolara gerilemesi, cari açığın düşmesine yaklaşık 14,5 milyar dolarlık katkı sağlamıştır"





430 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın