• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Senato Adalet Komisyonu, ayrımcılığa karşı hazırlanan raporu kabul etti.

Fransa'da Senato Adalet Komisyonu, ayrımcılığa karşı hazırlanan raporu kabul etti.

Avrupa Ekoloji ve Yeşiller Partisi (EELV) Senatörü Esther Benbassa ile Halk Hareket Birliği (UMP) Senatörü Jean-Rene Lecerf tarafından hazırlanan rapor, okullarda din eğitiminin güçlendirilmesi ve mezarlıklarda Müslümanlara ayrılan bölümlerin artırılması önerilerini içeriyor.

18 ayda, 14 üniversiteden 40'a yakın kişiyle görüşülerek hazırlanan rapor, ilk olarak 5 Kasım'da Senato Adalet Komisyonu'nda görüşüldü. Rapor üzerinde çıkan tartışmalar sonrası komisyon, oylamaya geçemeden sonlandı. Çarşamba günü toplanan komisyon ise karşı oylara rağmen çoğunluğun desteği ile raporun yayınlanmasını kabul etti.

Raporda en dikkat çeken öneriyi okullarda din eğitiminin güçlendirilmesi yönünde hükümete yapılan çağrı oluşturdu. Raporda, Fransa'nın dini eğitimini okul dışında tutan birkaç ülkeden biri olduğu hatırlatılarak, öğrencilerin dinler hakkında hiçbir bilgiye sahip olmadığı vurgulandı. Okullarda farklı dinlerle ilgili eğitiminin güçlendirilmesi çağrısında bulunuldu. Müfredata din eğitimi eklenerek farklı dinler hakkında temel bilgilerin verilmesi gerektiği, böylece her öğrencinin dinler hakkında bilgi sahibi olmasının sağlanacağı aktarıldı. Uygulamanın hayata geçirilmesi için öğretmenlere gerekli din eğitiminin verilmesi de raporda yer aldı.

Raporun mimarlarından Esther Benbassa, amacın okullarda maneviyat üzerine dersler vermek olmadığını vurgulayarak, ilk okuldan itibaren Yahudilik, İslam nedir? Azizlerin isimleri, gibi temel bilgilerin öğretilmesinin önerildiğini söyledi. Okullarda bu eğitimin verilmemesi durumunda öğrencilerin kendi kendilerine internet üzerinden araştırmaya girebilecekleri uyarısında bulunan Fransız senatör, bunun da öğrencileri daha yanlış yollara itebileceğini savundu. Din cahilliğinin başkalarına karşı nefret ve önyargılara neden olabileceğine değinen Benbassa, "Daha fazla saygı için birbirimizi tanımamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

FRANSA'DA MÜSLÜMANLARIN YÜZDE 80'İ CENAZELERİNİ ÜLKELERİNE GÖNDERİYOR

Raporda dikkat çeken diğer bir öneri ise mezarlıklarda Müslümanlara ayrılan alanların artırılması. EELV ve UMP senatörlerinin hazırladığı raporda entegrasyonun hızlandırılması için Müslümanların cenazelerini Fransa'da defnetmelerinin önemine değinildi. Fransa'da Müslümanların yüzde 80'inin cenazelerini kendi ülkelerine gönderdiğini hatırlatan Jean-Rene Lecerf, "Bu şartlar altında entegrasyonu nasıl sağlayacağız?" sorusunu yöneltti. Belediyelerin alacağı kararlarla Müslümanlar için mezarlıklarda daha fazla alanlar oluşturulabileceğini kaydetti.

Ayrımcılıkla mücadele etmek için hazırlanan raporda yer alan 5 yılda bir 'Etnik kökene dayalı araştırma yapılsın' önerisi ise metinden çıkarıldı. Jean Rene Lecerf, kökene dayalı yapılacak araştırmanın ayrımcılığın boyutlarının ortaya çıkarılması için önemli olacağını savundu. Yapılacak araştırmayla kökeni öğrenilen kişinin okuldan iş hayatına kadar yaşadığı zorlukların öğrenilmesinin amaçlandığı belirtildi. Fransız senatör yapılacak araştırmanın sağda ve solda dalgalanmalar yaratmasından koktuğunu da sözlerine ekledi. Raporda polisin kimlik kontrolü sonrası makbuz vermesi önerisi de yer aldı.

Fransa'da hükümet, 2012 yılında ayrımcılığa karşı mücadele taahhüdünde bulunmuş, ülkedeki entegrasyon sorunu ile ilgili bir rapor hazırlatmıştı. Dönemin Başbakanı Jean Marc Ayrault'a sunulan raporda okullarda başörtüsünün serbest bırakılması ile birlikte entegrasyon kelimesi yerine 'birlikte yaşama' ifadelerinin kullanılma önerisi Fransa'da uzun süre tartışılmıştı.

cha

252 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın