• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

'Köktenci ve aşırıcı yorumları kınamalarını bekliyorum.'

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, Paris'teki terör saldırılarının ardından Müslüman liderlere dinin şiddeti haklı çıkarmak için kullanılmasını kınamaları çağrısında bulundu. 

Papalık Sarayı'nda Vatikan'a akredite büyükelçilere geleneksel yeni yıl konuşması yapan Papa Franciscus, Paris'teki terör saldırılarından, Ortadoğu'daki gelişmelere, Hristiyanların durumundan Nijerya'daki çatışmalara birçok konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Mehmet Paçacı'nın da katıldığı toplantıda Papa Franciscus, geçen hafta Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen saldırıları "trajik katliam" olarak nitelendirdi. Ortadoğu'da devam eden çatışmalara da değinen Papa, "Dini, siyasi ve entelektüel liderlerin, özellikle de Müslüman liderlerin, bu tür şiddet eylemlerini haklı çıkarmayı amaçlayan dinin köktenci ve aşırıcı yorumlarını kınamalarını bekliyorum" dedi 

Köktenci terörün Irak ve Suriye'de korkutucu bir biçimde yayıldığına işaret eden Papa, köktenci terörü Tanrı'nın da reddettiğini vurguladı.  

Ortadoğu'da devam eden IŞİD terörüne örgütün adını vermeden değinen Papa, "Bölgede devam eden haksız saldırganlıktan Hristiyanlar ve diğer etnik gruplar da etkileniyor. Uluslararası hukuk çerçevesinde şiddetin yayılmasını durdurmak için oy birliğiyle cevap verilmeli" diye konuştu. 

Uluslararası topluma Ortadoğu'da evlerini terk etmek zorunda kalan Hristiyan azınlığı korumak için somut adımlar atma çağrısında bulunan Papa, Hristiyanların olmadığı bir Ortadoğu'nun sakat olacağını söyledi.

-İsrail-Filistin meselesi

Geçen yıl haziran ayıda İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı "Ortadoğu'da barış duası" için Vatikan'da bir araya getirdiğini anımsatan Papa Franciscus, uluslararası alanda kabul görmüş iki devletli çözümün İsrailliler ile Filistinlilerin barış içinde yaşamaları ve bölgede şiddetin sona ermesi için etkili olabileceğini belirtti. 

Dünyada bölge-bölge, parça-parça da olsa bir dünya savaşı yaşandığı tezini yineleyen Papa Franciscus, Ukrayna'da devam eden çatışma ortamıyla ilgili olarak düşmanlıkları sona erdirme yönündeki çabaların diyalogla güçlendirilmesi ve tarafların uluslararası hukuka saygı, karşılıklı güven ve kardeşçe uzlaşı çerçevesinde krize son vermek için çaba harcamaları gerektiğine dikkati çekti. 

Nükleer programına ilişkin İran ile P5+1 ülkeleri arasında yürütülen müzakerelere de atıfta bulunan Papa, şu ana kadar sarf edilen çabaları takdirle karşıladığını ifade ederek, "Kısa sürede barışçıl amaçlarla nükleer enerjinin kullanımı konusunda İran ile P5+1 ülkeleri arasında kalıcı bir çözüme varılmasını umut ediyorum" dedi.  

Kral Herod'un İsa Peygamber doğduğunda Beytüllahim'de iki yaşın altındaki tüm erkek çocukların katledilmesi için emir verdiğini hatırlatan Papa Franciscus, geçen ay Taliban'ın Pakistan'daki bir okula düzenlediği vahşi saldırıda çocuklarını kaybeden ailelere bir kez daha başsağlığı dilediğini ifade etti. 

Afrika

Konuşmasında Afrika kıtasındaki karışıklıklara da yer veren Papa, uzun bir iç savaşın etkisindeki Libya'da halkın kelimelerle anlatılamayacak boyutta acı çektiğini ve bu ülkedeki gelişmelerin bölgenin hassas dengesi üzerinde ciddi etki yapacağını söyledi. 

Nijerya'da şiddetin bir türlü sona ermediğine dikkati çeken Papa Franciscus, bu ülkedeki şiddetin ayrım yapmadan halkı vurduğunu belirterek özellikle genç kızların kaçırılıp ticari bir obje gibi kullanılmasını "İğrenç bir ticaret. Bu böyle devam edemez" diye yorumladı. 

Papa, batı Afrika ülkelerinden Sierra Leone, Liberya ve Gine'yi vuran Ebola salgını için de "Bu yeni korkunç salgın, 6 binin üzerinde hayatı kırıp geçirdi. Hastaların iyileşmesinde emeği olanlara teşekkür ediyorum" dedi. 

ABD-Küba yakınlaşması

Papa, ABD Başkanı Barack Obama ile Küba Devlet Başkanı Raul Castro tarafından yapılan eş zamanlı açıklamalarla kamuoyuna duyurulan iki ülke arasındaki yakınlaşmayı, halkların karşılıklı iyiliği için olumlu bulduğunu kaydetti. 

Katolik aleminin ruhani lideri, ABD'nin Küba'daki Guantanamo Askeri Cezaevi'ni niahi olarak kapatma isteğini de memnuniyetle karşıladığını söyledi. 

Papa Franciscus, konuşmasını Papa 6. Paulus'un 1965'te Birleşmiş Milletler Genel Kurul'unda yaptığı konuşmasındaki "Artık daha fazla savaş olmasın. Barış, halkların ve tüm insanlığın kaderine rehberlik etmelidir" ifadesiyle sonlandırdı. 

Papa'nın, akşam saatlerinde 7. dış gezisi çerçevesinde Sri Lanka ve Filipinler'e doğru yola çıkması bekleniyor.



180 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın