• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Paris Unesco Genel Merkezinde Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan bilimsel konferans.

UNESCO'nun Fransa'daki Genel Merkezi'nde "Göbeklitepe Neolitik Yerleşim Alanı; Dinin Doğuşu ve Medeniyetin Yükselişi" temalı bir bilimsel konferans düzenlendi.

İstanbul'daki yerleşik Ortak Nesiller Entegrasyonu (TURKEY-ONE) Derneği, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve UNESCO nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliğinin himayesinde düzenlenen konferansa ONE Derneği Kurucusu ve Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Haluk Dursun, UNESCO nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi, Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı katıldı. Açılış konuşmalarının ardından, dünyaca ünlü tarihçi, Topkapı Sarayı eski Genel Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı da bir sunum yaptı. Konferans kapsamında açıklamalarda bulunan Demet Sabancı Çetindoğan, medeniyet mirasına sahip çıkılmasına vurgu yaparak, "Göbeklitepe neolitik kazı alanının ONE ortak Nesiller Entegrasyonu Derneği tarafından UNESCO'da tanıtımı Türk özel sektörünün medeniyet mirasımıza sahip çıkma hamlesinde bir ilktir" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Profesör Haluk Dursun ise dünyanın en eski neolitik yerleşim alanı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış bulunan Göbeklitepe kazılarının devam edeceğini ve bulguların bu alandaki geleneksel kriterleri değiştirebilecek kadar önemli olduğunu anlattı. UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı, son dönemde Fransa'da ve dünyada tırmanan terör ve şiddet sarmalının UNESCO'nun kuruluş gerekçelerinin haklılığını bir kez daha gösterdiğini belirterek, "Kötülüğün sesinin tiz çıktığını; kötülüğü yenebilmek için bilhassa bu dönemde UNESCO'nun sesinin yükseltilmesi ve örgütün eğitim, bilim ve kültür sektörlerinde dünya barışını tahkim eden öncü rolüne yeniden kavuşturulmalı" dedi.

Profesör İlber Ortaylı da konuşmasında uygarlıklar beşiği Anadolu'nun dünyanın en büyük açık hava müzesi olduğunu ifade etti. Ortaylı, antik çağlardan başlayarak insanlığın Roma İmparatorluğundan, Helenistik uygarlığa, Selçuklulardan, Osmanlı İmparatorluğuna, doğuda İran'dan Moğolistan ve Çin'e, Japonya'ya kadar uzanan ipek ve baharat yolları ekseninde Anadolu'nun her dönemde önemli rol oynadığını kaydetti. Ortaylı ayrıca, bu topraklar üzerinde bugün varlığını sürdüren Türkiye Cumhuriyetinin ayrım yapmadan bu engin medeniyet mirasını koruyup gelecek nesillere aktaracağını anlattı.

Toplantıda ömrünün 25 yılını Şanlıurfa'da Göbeklitepe kazılarına vakfeden ve geçtiğimiz yıl kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Alman Arkeolog Klaus Schmidt anısına eşi Çiğdem Schmidt'e ödül verildi.

Öte yandan, 2014 yılında Bergama ve Bursa Cumalıkızık alanlarını Dünya Miras listesine; ebru sanatını da Somut Olmayan Kültürel Miras listesine kaydettirmeyi başaran Türkiye, bu yılki Miras Komitesi toplantısına, Efes ve Diyarbakır Surları-Hevsel Bahçeleri dosyalarıyla katılacak.



456 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın