• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

İsviçre'nin gizli kasaları Fransa'da da tartışıyor.

İngiltere'nin önde gelen uluslararası bankası HSBC'ye ilişkin iddialar şeffaflığı yeniden gündeme getirirken, bankalarda açılan isimsiz hesaplar şu an bir çok Batı ülkesinde yasa dışı olarak kabul ediliyor. Bu durum İsviçre'nin bankacılık alanındaki gizliliğinin önemli bir parçası olmaya devam ediyor. Vergi kaçırma suçlaması nedeniyle daha önce de İsviçre'de UBS, Credit Suisse ve İsrail bankası Leumi'nin İsviçre şubesi, ABD tarafından cezaya çarptırılmıştı. ABD'nin, bazı İsviçre bankalarına açtığı soruşturma kapsamında inceleme hala sürüyor.

Fransa'nın da UBS ve Bank Reyl hakkında açtığı soruşturma devam ediyor. İsviçre, kendi bankalarına yöneltilen bu suçlamalar karşısında, finans sisteminde reforma gideceği ve otomatik vergi bilgilendirme sistemi paylaşımını uygulamaya sokacağını duyurmuştu.

Ayrıca söz konusu iddialar, başta Almanya ve İsviçre basını olmak üzere Avrupa medyasında geniş yer buldu. İsviçre medyasında, yaşanan son gelişmeler, uluslararası alanda İsviçre için "utanç verici" gelişmeler olarak değerlendirildi.

Bankanın eski bilgi işlem çalışanı Herve Falciani tarafından sızdırıldığı iddia edilen ve "Swissleaks" adı verilen belgelere göre, bankanın İsviçre'deki merkezinde, İsviçre'den 11 bin 235, Fransa'dan 9 bin 187, İngiltere'den 8 bin 844, Brezilya'dan 8 bin 667, İtalya'dan 7 bin 499, İsrail'den 6 bin 554, ABD'den 4 bin 183, Arjantin'den 3 bin 625, Türkiye'den 3 bin 105 ve Belçika'dan 3 bin 2 hesap bulunuyor. Yaklaşık hacmi 120 milyar doları aşan 30 bin hesap içinde Türkiye'ye ait hesapların hacminin ise 3,4 milyar dolara yaklaştığı belirtiliyor.

İsviçre hükümeti, Falciani'yi 2008 yılında Lübnan'da elindeki bilgileri satmaya çalıştığı yönünde uyardıktan sonra, Falciani İsviçre polisi tarafından 2008 yılının aralık ayında sorgulamak için tutuklandı. Sorgulama sonrasında serbest bırakılan Falciani, ardından Fransa'ya yerleşti.

Falciani'nin Fransa'ya yerleşmesi sonrasında, Fransız yetkililer kendisinden bankalarda yaşanan iddialar hakkında bilgi elde etti. Daha sonra İsviçre, Falciani'nin iadesini istese de Fransa buna yanaşmadı. Ayrıca İsviçre hükümeti, banka sisteminin gizli yapısını ortaya çıkardığı ve casusluk yaptığı suçlamalarıyla Falciani hakkında 2014 yılının aralık ayında hukuki soruşturma başlattı.

 



241 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın