• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Fransa'da devletin dinleri yeniden yapılandırmak gibi bir amacı yok.

Fransa Başbakanı Manuel Valls, Fransa'da devletin dinleri yeniden yapılandırmak gibi bir amacı olmadığını belirterek, İslam'ın nasıl yaşanacağına ilişkin herhangi bir düzenleme yapmayacaklarını söyledi.

Valls, bir süredir ülke gündeminde yer eden İslam tartışmaları çerçevesinde Strasbourg Camisi'ni ziyaret etti ve ardından Strasbourg Üniversitesi'nde "Fransa'da İslam" başlıklı bir konuşma yaptı.

"Bazı terörist grupların İslam'ın adını kötüye çıkarması konusunda sessiz kalamayacaklarını" ifade eden Valls, devletin bu duruma müdahalesinin gerekli olduğunu ancak atılacak adımların hiçbir şekilde İslam'ı düzenlemeye yönelik olmayacağının altını çizdi.

Valls, "Devletin dinleri yeniden yapılandırmak gibi bir amacı yok. İslam'ın nasıl yaşanacağına dair herhangi bir yasa çıkmayacak" ifadelerini kullandı ve Fransa'nın laik bir devlet olarak böyle bir müdahale hazırlığında olmadığını vurguladı.

Charlie Hebdo ve sonrasındaki saldırılara işaret eden Valls, "Yaşananlar Fransa'daki İslam'a zarar veriyor" yorumunda bulundu. Valls, bu bağlamda din adamlarına ve devlete büyük görevler düştüğünü dile getirdi.

İçişleri Bernard Cazeneuve'un geçen hafta açıkladığı "İslam planı"na değinen Valls, bu kapsamda Fransa'da hizmet veren imamların özel bir eğitime tabi tutulacağını yineledi.

Valls, yine bir süredir ülke gündeminde yer alan İslam kurumlarının yurt dışı finansmanının kesilmesi tartışmaları hakkında konuşurken de Fransa'nın Müslümanlara ait kurumları bizzat kendisinin finanse etmek istediği görüşünü tekrarladı.

Valls, yine bir süredir ülke gündeminde yer alan İslam kurumlarının yurt dışı finansmanının kesilmesi tartışmaları hakkında konuşurken de Fransa'nın Müslümanlara ait kurumları bizzat kendisinin finanse etmek istediği görüşünü tekrarladı. 

Fransa'da hükümet, geçen hafta İslam'la ilgili yeni bir eylem planı açıklamıştı. Buna göre, yaza kadar hükümet ve İslam dininin temsilcileriyle düzenlenecek toplantılarda, camilerde görevli imamların eğitimi, helal et kesimi için hazırlanan mezbahalar, ibadet yerlerinin güvenliği, laiklik konusu ve ülkedeki Müslümanların günlük hayatta karşılaştığı sorunlara çözüm önerileri masaya yatırılacak. 

Toplantılara, Müslüman toplumun içindeki bütün görüşlerin yansıtılması için dernek temsilcileri, Müslüman aydınlar, yazarlar ve önemli şahsiyetler de davet edilecek.

Fransa'da sayıları 2 bin 300'ü bulan ibadet yerlerinde görevli imamların önemli bir kısmının Fransızcayı ve Fransız kanunlarını bilmemesi yüzünden bu kişilere verilecek eğitim de yine hükümetin öncelik vereceği konular arasında yer alacak.

Avrupa'da en çok Müslümanın bulunduğu ülkeler arasında ilk sırada yer alan Fransa'da yaklaşık 5 milyon Müslümanın yaşadığı tahmin ediliyor.

 



454 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın