• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Fondation Santé Franco Turque (Türk Fransız Saglık Vakfı)'ndan Tıp Bayramı mesajı

 Birinci Dünya Savaş'ı sonrası vatanımızın işgali üzerine o zamanki Tıbbıye Öğrencilerinin bir Direniş hareketi olarak başlattıkları 14 MART TIP BAYRAMI, Avrupa'dan Asya'ya, Amerika'dan Avustralya'ya kadar Dünya'nın her yerinde ama özellikle de tüm zor koşullara rağmen Türkiye'de, görevlerini büyük bir özveri, cesaret ve başarıyla yapan tüm hekimlerimize ve sağlık çalışanlarımıza KUTLU OLSUN.

Dr. Serdar DALKILIÇ
Türk Fransız Saglık Vakfı Başkanı
------------------


14 Mart Tıp Bayramı Tarihcesi
Sultan II. Mahmut'un yenilikçi hareketleri sonucu, hekimbaşı Mustafa Behçet Efendi'nin de katkılarıyla batılı anlamda ilk tıp mektebi olan, Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire 14 Mart 1827 Çarşamba günü Şehzadebaşı'ndaki Tulumbacıbaşı Konağı'nda kuruldu. Bu şekilde, tıp tarihimizde 14 Mart yerini aldı. Aynı bina içinde Tıphane ve Cerrahhane eğitimlerini ayrı ayrı yapıyordu. Tıp eğitimi o yıllar batıda olduğu gibi dört yıl, son sınıfta hocalar tarafından usta ve yetenekli olanlar tesbit edilerek sınava alını ve başarılı olanlar askeri hastanelere veya ordunun tabur alaylarına muavin tabip unvanı ile tayin ediliyorlardı. Orada bir hekimin gözetiminde birkaç sene çalışıp deneyim kazandıktan sonra da serbest hekim oluyorlardı. 

Tıphane-i Amire 1827'den 1836'ya kadar Şehzadebaşı'ndaki Tulumbacıbaşı Konağında gündüz eğitimi veriliyordu. 1836 yılında Sarayburnu'ndaki Askeri Kışla'ya (Otlukçu Kışlası'na) taşındı. Ayrı binada eğitim gören Cerrahhane de burada tıp eğitimi ile birleşip, eğitim yatılı hale getirilmiş. Bu binanın yetersiz hale gelmesi ile Galatasaray'daki Enderun ağaları okulu tekrar elden geçirilip duzenlenmiş ve Tıbbiye 1839'da Galatasaray'ya taşındı. Bu okula Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane adı verildi. 

Bu okulun 17 Şubat 1839'da açılışı Sultan II. Mahmut tarafından yapılmış ve eğitiminde yeni düzenlemeler getirildi. Eğitim dili Fransızca olmuş ve öğrenci alınmaya başlandı. Eğitim dilinin Fransızca olması zamanla hekim sayısında azalmaya yol açmış. Nitekim 1867 yılında Türkçe tıp eğitimi yapan Mekteb-i Tıbbiye-i Mülkiye (Sivil Tıp Mektebi) açıldı. 1870 yılında da askeri tıp okulunda dersler Türkçeleşdi. 1878 yılında şimdiki Sirkeci Tren İstasyonu yanındaki Demirkapı Askeri Kışlası'na taşınmış. 1894 yılında Sultan II. Abdülhamit'in emriyle Haydarpaşa'daki Tıbbiye Binası inşa edilmeye başlandı. Bu görkemli binaya 6 Kasım 1903'te taşınılmış. Önce Askeri Tıbbiye sonra, Sivil Tıbbiye taşınmış ve 1909 yılında iki mektep birleştirerek Darülfünun Tıp Fakültesi oldu. 

İlk tıp bayramı 14 Mart 1919'da, işgal altındaki İstanbul'da, tıp öğrencileri tarafından kutlandı. Tepkilerini bu şekilde dile getirmeye çalışan öğrencilerin bu törenine Dr.Fevzi Paşa, Dr.Besim Ömer Paşa, Dr.Akil Muhtar (Özden) gibi dönemin ünlü hocaları da katıldı.
 

1933'de “Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane” İstanbul Üniversitesi'ne dâhil edildi. Peşinden de 1945'te Ankara Tıp Fakültesi, 1954'te Ege Tıp Fakültesi kurulmuştur.



253 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın