• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Mehmet Görmez, Avrupa’da görev yapacak din görevlileriyle bir araya geldi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Rıfat Börekçi Eğitim Merkezi toplantı salonunda Avrupa’ya gidecek 191 din görevlisine hitap eden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Müslümanların hem İslam dünyasında hem de Batı’da zor bir süreçten geçtiğini belirtti.
Bu sürecin bütün Müslümanların günlük yaşantısını etkilediğini hatırlatarak İslamofobi ile mücadelede din görevlilerine büyük görev düştüğünü söyleyen Başkan Görmez, “İslamofobiyle mücadelenin yolu bilgi, hikmet ve marifetle hizmetleri yürütmektir” dedi.
“İslamofobi toplumları kuşatmış bir ideolojiye dönüşmek üzeredir.”
İslamofobinin, günümüzde bir korku olmaktan çıkıp adeta bir korku endüstrisine, bir ideolojiye dönüştüğünü vurgulayan Başkan Görmez, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“İslamofobi, endüstri olarak toplumları kuşatmış vaziyettedir. İslamofobi bir ideolojiye dönüşmek üzeredir. Bununla  mücadeleyi biz hiçbir zaman sert sözlerle kazamayız. Biz İslamofobiyle mücadeleyi ancak Hz. Peygamber’in (sas), Taif’te taşlandıktan sonra söylediği sözlerle çözebiliriz. Sebeplerini görerek, empati yaparak, konuşarak, yüksek bir bilgi, hikmet ve marifetle, yüksek bir şefkat ve merhametle ancak üstesinden gelebiliriz. Başka şekilde olmaz. Rasul-i Ekrem (sas)’in o cahiliyenin şiddetini, düşmanlığını, korkusunu hangi yöntemle ortadan kaldırdıysa, ancak o yöntemle başarılı olabiliriz. Ancak yüksek bir şefkat, merhametle üstesinden gelebiliriz.”
Hz. Ömer döneminde İslam devletinin ateşe tapan vatandaşları olmuştur. Hiç kimse, “Biz bu ateşe tapanları taptıkları ateşe atıp yakalım” dememiştir. Onlara bir hukuk verilmiş ve kendi inançlarını yaşamaya başlamışlar. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethettikten sonra, bütün gayr-i Müslimlerle ilgili yayınladığı fermanı bir okuyun. Rasul-i Ekrem Medine’ye hicret ettiği gün Müslümanların sayısı bin 500 idi. Gayri Müslimlerin sayısı 10 bindir. Rasul-i Ekrem, gayr-i Müslimler, Yahudiler ve Hıristiyanlarla birlikte Medine Vesikası’nı imzaladı. Bütün medeniyetimizin büyüklüğünü arkadaşlarımız bilecek ki, orada bunlardan istifade edecekler.”
Diyanet İşleri Başkanlığının yurt dışı hizmet ağı genişliyor
Diyanet İşleri Başkanlığının 1960’lı yıllardan bu tarafa yurt dışı hizmetlerinde etkin olarak görev yaptığını bildiren Başkan Görmez, günümüzde Avrupa, Asya, Amerika, Balkanlar, Afrika ve Latin Amerika’da faaliyet gösterdiklerini kaydetti. Önümüzdeki süreçte Pasifik Asya ile bu hizmet ağının genişleyeceğini dile getiren Başkan Görmez konuşmasını şöyle sürdürdü:
“İslam dini ve İslam coğrafyası hem kendi dünyasında hem de kendi dışındaki dünyalarda tarihin en zor süreçlerinden birinden geçiyor. Bugün İslam coğrafyasına baktığınızda, İslam’ın bütün başkentlerinden ateşler yükseliyor. Bağdat, Şam, Kahire, Yemen, Libya, Lübnan ve bütün İslam dünyası çok zor bir durumdadır. Öbür taraftan, dünyanın her tarafında Müslüman azınlıklar yaşıyor. Bütün bu dünyalarla irtibat kurduğunuzda, umutlarını bu ülkeye bağladıklarını, umutlarını sizlere bağladıklarını hep birlikte müşahede edersiniz.”
“Avrupa’da yaşayan gençlerimiz, Müslüman kimliklerini koruyabilmek için mücadele ediyorlar.”
İslam dünyasında yaşanan üzücü hadiselerin Avrupa’da yaşayan Müslümanların gündelik hayatını da etkilediğini kaydeden Başkan Görmez, şöyle devam etti:
“Bizim bu dünyalarda yaşayan gençlerimiz, çocuklarımız, kimliklerini sürdürebilmek, kimlikleriyle birlikte var olabilmek, mücadelesini veriyorlar. Bir tarafta Müslüman kalma mücadelesi veren Müslüman kardeşlerimiz, bir tarafta da onların ev sahipliğini yapıp fakat, onlara karşı bir korku, bir endişe, vehim içerisine sürüklenen kitleler var. İşte böyle bir atmosferde sizler Avrupa’ya gidiyorsunuz. Avrupa’da hem millet varlığımızın kimliğini koruyarak, barış içinde birlikte yaşamanın yollarını öğreterek onlara yardımcı olacaksınız hem de kalbine yüreğine bir şekilde, bir takım komplolarla İslam korkusu yerleştirilen insanların o korkuları atacak, kaldıracak, ilimle, hikmetle, marifetle, merhametle hareket edeceksiniz.”

236 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın