• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

'Bu karar sadece bilgisizlik ve cehaletle açıklanamaz.'

Avrupa Parlamentosu'nun "soykırım" kararına tepki yağıyor. Dışişleri, "Tarihi ve hukuku katleden bu metni kabul edenleri ciddiye almıyoruz" dedi. AB Bakanı Volkan Bozkır'a' göre de tasarı yok hükmünde.

Avrupa Parlamentosu'nun 1915 olayları ile ilgili Türkiye'yi "soykırım"ı tanımaya çağıran kararına Dışişleri Bakanlığı'ndan jet yanıt geldi. Bakanlıktan, konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Avrupa Parlamentosu yeniden tarih yazmaya heveslendi. AP, yetki alanını aşarak yapmış olduğu hatayı tekrarladı. Bu tasarıyı tanımıyoruz, kararı AP'ye iade ediyoruz. Bunun arkasında, ne yazık ki, dinsel ve kültürel bağnazlık ile farklı görülen karşısındaki umursamazlık da yatmaktadır." denildi.

İşte Dışişleri'nden yapılan açıklamanın tam metni:

"Türkiye-AB ilişkilerinin gelişmesine engel çıkarmakla tanınan Avrupa Parlamentosu, daha önce de denediği gibi, 1915 olayları konusunda yeniden tarih yazmaya heveslenmiştir. Bu heves, Türk karşıtı Ermeni propagandasının klişelerini harfiyen tekrarlayan, 15 Nisan 2015 tarihli gülünç bir karar metniyle sonuçlanmıştır.

Avrupa Parlamentosu kabul ettiği kararla, zamanında uluslararası hukukla bağdaşmaz şekilde ve yetki alanını aşarak yapmış olduğu hatayı tekrarlamıştır.

Tarihi ve hukuku katleden bu metni kabul edenleri ciddiye almıyoruz. AB vatandaşlarının 2014'teki seçimlere %42 oranındaki katılımı, bu Parlamento'nun AB siyasi kültüründeki yerini zaten göstermektedir.

Her bakımdan eşine az rastlanır "tutarsızlıktaki" bu metni, anılan kuruma, ileride hatırlamak istemeyeceği belgeler arasında yerini almak üzere aynen iade ediyoruz.

AB'nin uzlaşı ve barış kültürü temelinde, demokrasi, insan hakları ve serbest piyasa ekonomisi gibi temel ilkeler bazında kurulduğunu, o metni kabul edenler herhalde anımsıyorlardır.

Avrupa Parlamentosu'nda bugün kabul edilen karara destek veren siyasetçilere, Avrupa değerleriyle uzaktan yakından ilgisi olmayan; nefret, kin ve çatışma kültürüyle beslenenlerle kurdukları ortaklıkta başarılar diliyoruz.

Avrupa Parlamentosu'nun 1915 olayları konusunda sergilediği bu selektif ve tek yanlı yaklaşımın, varoluş nedenini teşkil eden değerler hilafına, Türkiye'nin AB ile olan ilişkisine zarar verebileceği ve Türkiye ile Ermenistan arasındaki meseleye çözüm getirmekten uzak kaldığı bir vakıadır.

Tabiatıyla, bu karar sadece bilgisizlik ve cehaletle açıklanamaz.

Bunun arkasında, ne yazık ki, dinsel ve kültürel bağnazlık ile farklı görülen karşısındaki umursamazlık da yatmaktadır.

Avrupa Parlamentosu Avrupa halkları arasında ortak bir geleceğin inşasına katkı yapmak istiyorsa, bunun farklı din ve kültürleri dışlayarak gerçekleşmesinin mümkün olmadığını bilmelidir.

1915 olayları konusuna gelince; Türkiye'nin son yıllarda hafıza ödevini layıkıyla yerine getirdiği ortadadır.

Ermenistan'ın da en kısa sürede böyle bir olgunluk düzeyine ulaşmasını umut ediyoruz.

Avrupa Parlamentosu üyelerinin, 1915 meselesiyle ilgilenmeden önce, kendi tarihleriyle yüzleşmelerinde, özellikle Birinci Dünya Savaşı ve İkinci Dünya Savaşı gibi insanlığın en korkunç felaketindeki rol ve sorumluluklarını hatırlamalarında yarar vardır."

Öte yandan Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır da konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bozkır, "Parlamentoların görevi tarih yazmak değil. Bu tür kararlar yok hükmündedir. AP'nin kararı tarihi gerçeklerle bağdaşmıyor. 1915 olaylarına 'soykırım' demek iftiradan öteye gitmez." dedi.

Bakan Bozkır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Osmanlı İmparatorluğu vatandaşı herkes gibi Ermenilerin de yaşadıkları acıların hatıralarını anmalarını anlamak ve paylaşmak bir insanlık vazifesidir. Ancak, bunun Türkiye karşıtlığı için bir bahane olarak kullanılması ve siyasi çatışma konusu haline getirilmesi kabul edilemez. Birinci Dünya Savaşı esnasında yaşanan olaylar, hepimizin ortak acısıdır. Türkiye Cumhuriyeti olarak 1915 olaylarının bilimsel bir şekilde incelenmesi için ortak tarih komisyonu kurulması çağrısında bulunduk. Bu çağrımız geçerliliğini korumaktadır. Ermenistan ile 2009 yılında protokoller imzaladık. Ancak bu protokoller de onaylanmadan Ermenistan Parlamentosu'ndan çekilmiştir.

Türkiye'nin sergilediği iyi niyete karşılık, Avrupa Parlamentosu bu kararıyla tarihi siyasete alet etmiştir. Avrupa Parlamentosu'nun kullandığı "soykırım" ifadesi hukuki bir kavramdır. Hakkında hiçbir mahkeme kararı olmayan 1915 olaylarını soykırım olarak nitelemek, iftiradan öteye geçmemektedir. Avrupa Birliği'nin, II. Dünya Savaşından çıkan Avrupa'da barış, dostluk ve işbirliğini yerleştirmek ve geliştirmek için kurulduğu dikkate alındığında, tarihten husumet çıkarmaya hizmet eden bu karar, Avrupa Birliği'ni kuran devlet adamlarının hedefleriyle de bağdaşmamaktadır.

Avrupa Parlamentosu'nun, kendisini tek yanlı Ermeni anlatımının etkisinden kurtararak, enerjisini bugün Avrupa için en büyük tehdit haline gelmiş olan radikalizm, hoşgörüsüzlük ve etnik-dini ayrımcılık gibi meselelere yöneltmesi bütün Avrupalılar için daha yararlı olacaktır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 23 Nisan 2014 tarihinde ve Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu'nun 20 Ocak 2015 tarihinde yayımladığı tarihi mesajların Avrupa'da ortak geleceğimizin inşası için Avrupa Parlamentosu'na yol gösterici nitelikte olduğuna inanıyorum."

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan da "AP'nin kararının kıymet-i harbiyesi yok. Goygoyculuk yaparak ciddi konular ele alınmaz. AP tarihi safsataları bıraksın." diyerek Avrupa Parlamentosunun kararını eleştirdi.



222 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın