• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis

Paris Havacılık Fuarı'nın 51'incisi Türkiye'den de pek çok firmanın katılımı ile başladı.

    Havacılık alanında dünyanın önde gelen fuarlarından Paris Havacılık Fuarı'nın 51'incisi Türkiye'den de pek çok firmanın katılımı ile başladı.
    Paris yakınlarındaki Le Bourget havaalanında düzenlenen fuarın açılışı, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından yapıldı. Fuar sırasında, cirosu 700 milyar dolara ulaşan sivil ve askeri havacılık sanayinin önde gelen firmaları, son ürünlerini sergileme imkanı bulacak ve yeni pazarlar arayışında olacak.  Fuarın özellikle dünyanın önde gelen sivil havacılık şirketleri Boeing ve Airbus arasında sipariş rekabetine sahne olması bekleniyor. İlk dört gününde sektördeki profesyonellerin ziyaret edebileceği fuar, 19-21 Haziran tarihleri arasında ise amatör havacılık tutkunlarına kapılarını açacak. Fuar sırasında sivil ve askeri hava sanayi alanında imzalanacak kontratların 100 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Tüm dünyadan havacılık alanında uzman yaklaşık 140 bin kişiyi buluşturacak fuarda aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 47 ülkeden iki bin 260 firma stant açtı. Paris fuarını yaklaşık 300 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Fuar, alıcı ve satıcıları buluşturmanın yanı sıra, şirketlerin ürettikleri uçak, helikopter ve planörlerle düzenlenecek gösteri uçuşları ile renkli görüntülere sahne oluyor. Son dönemde petrol fiyatlarındaki önemli düşüş ile birlikte kar oranlarını arttıran sivil havacılık taşıma şirketlerinin, önemli miktarda yolcu uçağı siparişi alacağı tahmin ediliyor.
    Yaklaşık 130 bin metre kare genişliğindeki bir alana kurulan fuar için 3 bine yakın gazeteci akreditasyon yaptırdı. Yine fuar sırasında 100'den fazla ülkenin bakan veya üst düzey bürokratlarının fuarı ziyaret etmesi bekleniyor. Airbus-Boeing rekabeti Fuarın ilk gününde, Suudi Arabistan, Airbus "A330" modeli için 20 adet, "A320" modeli için 30 adet sipariş verdi. Uçakların katalog fiyatının 8 milyar dolar olduğu bildirildi.   Endonezya'nın Garuda havayolu şirketi ise Boeing'in "737 MAX" ve "787-9" modelleri için 30'ar adet sipariş verdi. Bu uçakların katalog fiyatının ise 10,9 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. İki yıl önce Paris'te düzenlenen fuarda Airbus, 39,3 milyar dolar, ezeli rakibi Boeing ise 38 milyar dolar tutarında uçak siparişi almıştı. Geçen yıl İngiltere'nin Farnborough kasabasında düzenlenen fuarda Airbus, 75 milyar dolar değerinde 486 uçak, Boeing ise 40 milyar dolar değerinde 201 uçak siparişi almıştı. 1960 yılında yılda 100 milyon yolcu taşıyan sivil havacılık şirketleri, 2013 yılında yılda 3 milyar yolcu taşıdı. Uzmanlar, 2034 yılında ise bu rakamın 7 milyara çıkacağı tahmininde bulunuyor. Türk uçakları da fuarda Türkiye'nin "Yerli Uçak" projesi kapsamında üreteceği uçaklar da bu yılki fuarda tanıtılıyor. Sierra Nevada Corporation (SNC) ve 328 Support Services GmbH (328 SSG), Türkiye'de yeni nesil 30 ve 60 kişi kapasiteli bölgesel uçakları üretmeyi planlıyor. SNC, 328 SSG ve Türkiye Cumhuriyeti'nin işbirliği kapsamında yürüyecek proje hakkında fuarda yarın basın toplantısı düzenlenecek. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) fuara T129 ATAK ve ANKA platformlarıyla katılacak. Taarruz ve taktik keşif görevleri için çok amaçlı olarak tasarlanan yeni nesil T129 ATAK helikopteri, AgustaWestland tasarımı A129 gövdesinin, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarına uygun şekilde, motor, aktarma organları ve kuyruk pallerinin değiştirilmesine ilave olarak, milli aviyonik, elektro-optik ve silah sistemleri ile teçhiz edildi. Ağır silah yükü ile zorlayıcı "sıcak hava-yüksek irtifa" görevleri için optimize edilen ve ağırlık-güç oranında sınıfında en iyiyi sergileyen T129 ATAK helikopteri, dünyanın en etkin taarruz helikopteri olma unvanını da elinde tutuyor.
    ANKA, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda gece ve gündüz, kötü hava şartları da dahil, keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı, gerçek zamanlı görüntü istihbaratı görevlerine yönelik geliştirildi. ANKA, halen bu sınıfta görev yapabilen sayılı insansız hava sistemleri arasında yer alıyo
r.


277 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın